Skok na osrednjo vsebino

Novice

Gorenjski župani, vključno z jeseniškim županom Blažem Račičem, so se včeraj sestali na svoji drugi seji v letu 2021, ki je potekala spletno in jo je vodil Matjaž Rakovec, predsednik Sveta gorenjske regije. Na njej so obravnavali program dela Regionalne razvojne agencije Gorenjske in LAS Gorenjska košarica, se seznanili s programiranjem za obdobje 2021–2027, imenovali člane v Razvojni svet kohezijske regije Zahodna Slovenija ter podprli pobudo za čimprejšnjo modernizacijo in nadgradnjo gorenjske železniške proge med Kranjem in Ljubljano.

Včeraj popoldne je na Blejski Dobravi v judo klubu Jesenice potekal odprti trening inkluzivnega juda. Judoisti so se na tem dogodku predstavili in pozvali k dobrodelni akciji »Vključeni v življenje«, s katero Judo zveza Slovenije zbira denarna sredstva za svoje programe. V podporo jeseniškim judoistom se ga je udeležil tudi župan Blaž Račič.

Župan Blaž Račič je danes v svojem kabinetu sklical sestanek na temo varnosti v občini Jesenice. Sestanka so se udeležili vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva (MIR) Jesenice Gregor Jarkovič, vodja varnostne službe Sintal Gojko Milovanovič in pomočnik komandirja Policijske postaje Jesenice Admir Midžan. Skupna ugotovitev vseh je bila, da je sodelovanje deležnikov pri zagotavljanju varnosti odlično.
Prisotni so na sestanku opravili pregled varnostnih okoliščin v letu 2020 in opredelili morebitne varnostne izzive v letu 2021 v občini Jesenice. Ugotovili so, da je njihovo delo v letu 2020 močno zaznamovala epidemija Covid-19, kateri so bili podrejeni praktično vsi ukrepi. V tem delu je bil največji poudarek dela vseh varnostnih organov v občini pomoč šibkejšim in podpornim službam, ki so bile neposredno vključene v aktivnosti za obvladovanje širjenja epidemije. Epidemija in omejitve so v prostor prinesle nove varnostne okoliščine, Povečujejo se socialne in psihološke stiske, več je brezposelnosti, kar bo vsekakor vplivalo na varnostno sliko v občini.  Deviantna ravnanja, predvsem nasilje, so se iz javnih površin preselila za štiri stene, kar še dodatno otežuje odkrivanje in reagiranje pristojnih organov. Prav tako je opazno več pojava uživanja različnih prepovedanih substanc, sploh pri mlajši populaciji. Stanje kriminalitete je trenutno statistično ugodno in ni varnostno problematično. Stanje prometa na območju občine izjemno obremenjuje tovorni promet, kar je posledica odprtja večjih gradbišč (železniški predor, cestni predor, železniški nadvoz pri TVD Partizan Jesenice in zapora ceste ...). Velik problem je tudi mirujoči promet, veliko je nepravilnega parkiranja. Kljub vsemu omenjenemu so prisotni na sestanku ocenili, da je varnostna slika na območju občine Jesenice dobra.

 

Občina Jesenice vsako leto ob občinskem prazniku, ki ga praznuje 20. marca, skupaj z Gornjesavskim muzejem Jesenice, Mladinskim centrom Jesenice in Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice pripravi kviz o poznavanju mesta Jesenice za jeseniške osnovne in srednje šole. Letos je izvedba kviza, katerega tema je tokrat mavričnost kulture in kulinarike Jesenic, prilagojena covid razmeram, zato ta ne bo namenjen le osnovnošolcem in dijakom, temveč širši zainteresirani javnosti, dosegljiv pa bo preko spleta. Vsi, ki bi se radi preizkusili v znanju o jeseniški kulinariki, kviz med 15. in 20. marcem najdejo na povezavi www.jesenice.si/kviz. Občina Jesenice bo med sodelujočimi, ki bodo pravilno odgovorili na vsa vprašanja in podali soglasje ter podatke za sodelovanje v žrebanju, izžrebala tudi prejemnike več kot 50 nagrad, med katerimi sta, na primer, tudi kuharska delavnica s kuharsko mojstrico Almo Rekić na Ljudski univerzi Jesenice za 5 oseb in letna uporabnina za kolesarski sistem JeseNICE bikes. Organizatorja letošnjega kviza sta Občina Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice.

 

Vljudno vabljeni k sodelovanju.

 

Uporabne povezave