Skok na osrednjo vsebino

Novice

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je leta 1995 razglasila 23. april za svetovni dan knjige. Dan je namenjen opozarjanju na pomen in promociji branja, založništva in avtorskih pravic, čemur se pridružuje kot branju prijazna občina pridružuje tudi občina Jesenice, ki ta naziv nosi od leta 2018.

V ta namen se tako pridružuje tudi vseslovenski akciji kupovanja in podarjanja knjig ob svetovnem dnevu knjige, ki jo v sodelovanju z založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji organizira Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. Med 22. in 25. aprilom bo vrata za štiri dni odprl Sejem s kavča, skupna spletna knjigarna, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig.

V Zdravstvenem domu Jesenice so do današnjega dne proti Covid-19 cepili 3044 občanov Jesenice (od tega 960 občanov že z obema dozama cepiva). Cepljenje poteka v skladu z nacionalno strategijo cepljenja, ki jo je sprejela država in predpisuje prednostni vrstni red cepljenih oseb. V skladu s prednostnim vrstnim redom so se danes cepljenja udeležili tudi župan Blaž Račič in predstavniki občinskega štaba civilne zaščite, sicer pa v ZD Jesenice trenutno cepijo že vse osebe nad 60 let starosti, ki so se prijavile na cepljenje, kronične bolnike ne glede na starost ter skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov.

Na cepljenje se je še vedno mogoče naročiti, in sicer s spletnim obrazcem, ki je objavljen na spletni strani ZD Jesenice, občani pa se lahko prijavijo tudi na telefonsko številko 041 322 453 (v ponedeljek, torek in sredo med 9. in 12. uro). Naročanje je centralno, zato v ZD Jesenice pozivajo, naj se zainteresirani ne naročajo pri osebnih zdravnikih oziroma prek elektronske pošte. Pri naročanju (kdaj kdo pride na vrsto) upoštevajo prednostne kriterije iz nacionalne strategije, zato vljudno prosijo za razumevanje.

Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram bo na območju občine Jesenice tudi letos potekala vsakoletna čistilna akcija, ki pa bo letos prilagojena ukrepom za preprečevanje koronavirusa. Čistilna akcija, ki jo usklajujejo jeseniške krajevne skupnosti in bo organizirana na območju celotne občine Jesenice, bo potekala od 15. do 17. aprila 2021, in sicer v skladu z navodili NIJZ. To pomeni, da se čistilne akcije vsi zainteresirani lahko udeležijo kot posamezniki, v skupinah pa so lahko člani istega gospodinjstva. Vsi, ki so se pripravljeni udeležiti čistilne akcije, lahko pri strokovnih sodelavkah na sedežih krajevnih skupnosti prevzamejo vreče in zaščitne rokavice ter dobijo vse informacije, na katerih javnih površinah naj pobirajo odpadke in kam naj po nabiranju odložijo vreče, da jih bodo lahko prevzeli delavci JEKO d. o. o.

"Za sodelovanje se vsem udeležencem že v naprej zahvaljujemo. Ker koronavirusa še ne bo tako hitro konec, se bomo ob sprehodih v čistejšem okolju lepše počutili in bolj uživali",

je v imenu predsednikov krajevnih skupnosti povedal predsednik krajevne skupnosti Blejska Dobrava Anton Hribar.

 

 

 

[KVOTA BREZPLAČNIH SADIK JE ŽE ZAPOLNJENA, NAROČILO ŽAL NI VEČ MOŽNO]

 

Lastna pridelava hrane je ključna za povečanje prehranske lokalne samooskrbe. Poleg zadovoljstva ob pridelavi hrane na lastnem vrtu s tem pridelamo svežo, zdravo in sezonsko hrano. V tem duhu Razvojna agencije Zgornje Gorenjske v letošnjem letu izvaja projekt Lokalna samooskrba, ki ga financirajo občine Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica. V okviru projekta so bile in še bodo izvedene delavnice na temo lastne pridelave hrane. Da bi občane tudi praktično vzpodbudili k lastni predelavi hrane, pa imajo občani navedenih občin tudi možnost pridobiti brezplačne sadike izbranega jagodičevja (malin, ribeza in jagod) in dišavnic (peteršilja, drobnjaka in rožmarina). Gojenje nekaterih od izbranih vrst je izvedljivo tudi v lončkih ali koritih, torej je primerno tudi za tiste, ki živijo v stanovanjih ali nimajo vrta.

Brezplačne sadike zainteresirani lahko naročijo preko spletnega obrazca na povezavi ob koncu prispevka. Prevzem naročenih sadik bo mogoč v izbrani trgovini s kmetijskim blagom na območju Zgornje Gorenjske. Na Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske naročila sprejemajo do zapolnitve razpoložljivih kvot sadik na posamezno občino. "V okviru istega projekta vzpodbujamo vse, ki doma vrtnarijo, redijo živali ali na kakršen koli drugi način doma pridelujejo hrano, da vzpodbudne fotografije, misli, zgodbe, povezane z lokalno samooskrbo na Zgornjem Gorenjskem delijo na družabnih omrežjih Facebook in Instagram s ključnikom #lokalnogor. Z dopisom tega ključnika k svoji objavi sodelujejo v nagradni igri s praktičnimi nagradami na temo lokalne samooskrbe", je povedal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

 

Naročilo sadik: [NAROČILO NI VEČ MOŽNO]

Uporabne povezave