Skok na osrednjo vsebino
Print this page
May 2021 07

Začela se je nadgradnja glavne železniške proge na odseku Lesce–Jesenice

Direkcija RS za infrastrukturo je začela z nadgradnjo glavne železniške proge na odseku Lesce–Jesenice. Dela bodo intenzivno potekala do konca julija.

Čeprav je država v okviru nadgradnje železniške proge Ljubljana–Kranj–Jesenice–d.m. sprva načrtovala le nadgradnjo odsekov Podnart–Lesce Bled in Kranj–Podnart, bosta v prihodnjih mesecih nadgrajena tudi odsekaŽirovnica–Slovenski Javornik in Slovenski Javornik–Jesenice.

Nadgradnja odsekov zajema prenovo železniških postaj Žirovnica in Slovenski Javornik ter izvedbo progovnega kabliranja na navedenih odsekih in železniških postajah. Z izvedbo nadgradnje bo v skladu z evropskimi standardi obnovljena železniška proga v skupni dolžini približno 12 kilometrov. Izvedeni bodo nova vozna mreža, sanacija prepustov, premostitvenih objektov in podpornih zidov, saniran bo železniški predor Žirovnica, v dolžini šestih kilometrov bodo zgrajene tudi protihrupne ograje.

Da je zapora železniškega prometa ob izgradnji železniškega predora Karavanke edinstvena priložnost za nadgradnjo še omenjenih odsekov in je zato začetek nadgradnje v tem času pravzaprav nujen, je državo dlje časa opozarjal tudi župan Blaž Račič, ki je zato ob začetku pripravljalnih del izrazil svoje zadovoljstvo:

"Vesel sem, da je država le prisluhnila prošnjam Občine Jesenice in zagotovila finančna sredstva za nadgradnjo proge med Jesenicami in Lescami. Na Jesenicah verjamemo, da takšne priložnosti, kot jo imamo letos, ne bomo več imeli, zato smo veseli, da se bo ta del proge le obnovil."

Pripravljalna dela so se že začela, nadgradnja pa bo do poletnih mesecev potekala nepretrgoma, tako podnevi kot ponoči.

"Intenzivna dela na progi se bodo pričela v sredi maja, kar bo vplivalo tudi na prebivalce občine Jesenice. Dela bodo namreč potekala podnevi in ponoči, saj mora izvajalec dela zaključiti še v času zapore železniškega predora Karavanke. V bližini proge bodo začasne deponije gradbenega materiala, s cestne mreže bodo vzpostavljeni gradbiščni dostopi. Zato bodo Jesenice vsaj dva meseca posebej obremenjene tako s težkim tovornim prometom kot s hrupom, zato občane in občanke že vnaprej prosimo za razumevanje,"

je povedal župan Blaž Račič. V nadaljevanju bo Občina Jesenice z investitorjem sklenila tudi dogovor o uporabi cest, več informacij bo znanih v prihodnjih tednih.

Intenzivna dela z več hrupa je pričakovati do konca junija, medtem ko bodo ostala dela potekala do konca julija. Po končani investiciji se bosta povečali zmogljivost železniške proge in stopnja varnosti v prometu, skrajšal se bo čas potovanja, zaradi namestitve protihrupnih ograj pa se bo bistveno zmanjšal tudi hrup za lokalne prebivalce ob železniški progi.

Read 4055 times Last modified on Monday, 10 May 2021 13:57

1 comment

  • Comment Link Saturday, 06 November 2021 19:06 posted by Boris

    Na kratko . v Lescah od postaje do mostu je res protihrupna ograja poleg že prej protihrupnega nasipa . Krajani smo se vselili tega , ker je ob progi kar nekaj apartmajev, toda je še slabše, kot je bilo, ko so bili še stari tiri . Sedaj, ko so novi se na vsakih nekaj deset metrov zatresejo tla in se to čuti vsaj 200m v naselje. Mislimo, da v sedanjem času že obstoja tehnologija, da se spoji tračnic naredijo neslišne, pa tudi kolesom pri novih modrih vlakih bi bilo prizaneseno, mogoče tudi potnikom.......

    Report