Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Sep 2013 23

Ogrevanje stanovanj v blokih z inverterskimi klimatskimi napravami in električno energijo (Ensvet)

Na Jesenicah in v okolici na Hrušici se je po montaži delilnikov stroškov ogrevanja ali merilnikov toplotne energije pričelo pretirano varčevati. Vzrok za to so tudi visoke cene daljinske toplotne energije in izgube na zelo dolgi vročevodni trasi. Stanovalci blokov stolpnic so odgovorili nato s pretiranim varčevanjem s toplotno energijo. V neizoliranih stavbah se je pričela pojavljati plesen in kondenzacija vlage v ogalih zunanjih ste. Ker je temperatura zunanjih sten prenizka pod 18 stopinj Celzija.

Tudi prezračevanje – zračenje ni več pravilno. Nikjer niso več dolgo časa odprta okna na kip. Ni videti tudi prezračevanja na prepih. Vse to se izvaja zato, da bi zmanjšali porabo ogrevalne energije – ceno  na položnici. Stanovalci iščejo variante, kako ceneje ogrevati z zamenjavo ogrevalnega sistema.

NADOMESTNO OGREVANJE DALJINSKEMU – VROČEVODNEMU

Na Hrušici v blokih se posamezni stanovalci odločajo za električno ogrevanje. To je lahko z inštaliranjem norveških radiatorjev GLAMOX in z minimalnim daljinskim ogrevanjem. Pri tem je izkoristek dober 98 % odstotkov.

Še bolj posegajo v ogrevalni sistem stanovalci, ki namesto merilnika toplote na hodniku pri enocevnem sistemu vgrajujejo električni grelnik tople vode trgovsko ime TERMOPAN. Nastavitve tri stopnje najvišja 10 – 12 KW nazivne moči.

Če je kdo preveril električno inštalacijo za stanovanje moč varovalk 20 A, 25 A ali 35 A je vprašljivo. Več takih ogrevalnih naprav v bloku pomeni električno preobremenitev, gretje inštalacijskih vodnikov in v končni fazi požar v sistemu zaradi pregrevanja.

Poleg tega je pretvarjanje električne energije v nizkotemperaturno ogrevanje z vodo – centralno ogrevanje – neekonomično s slabim izkoristkom. VSEM UPORABNIKOM ODSVETUJEMO TA NAČIN OGREVANJA.

OGREVANJE Z INVERTERSKIMI KLIMATSKIMI  NAPRAVAMI

Nekateri stanovalci v večjih blokih na Plavžu Cesta Revolucije se odločajo za ta način ogrevanja. Z distributerjem daljinskega ogrevanja se dogovorijo za izločitev določenega dela ogreval / plombirana ogrevala / in vgradnjo klimatske inverterske naprave. To vgradijo nad balkonska vrata v dnevnem prostoru. Poznamo že par takih primerov.

Predlog novele energetskega zakona EZ-1, ki je bil v javni obravnavi do 26.06.2013 v členu 331 prepoveduje uporabo električne energije za osnovno ogrevanje – razen v kombinaciji s toplotno črpalko.

Zakon bo stopil v veljavo jeseni, če bo potrjen bo prepovedano osnovno električno ogrevanje na primer električni grelnik TERMOPAN in samo ogrevanje z INVERTERSKO KLIMATSKO NAPRAVO.

Odklop od centralnega ogrevanja in prehod na samo električno po novem zakonu EZ – 1 ne bo mogoč.

Zato popolni odklop ne bo mogoč od daljinskega ogrevanja v bloku – stolpnici. Stanovanje se ogreva posredno od sosedov – prevod – prehod toplote.

  • Beseda klimatizacija pomeni poleg uravnavanja temperature v prostoru še regulacijo vlažnosti, filtriranje vstopnega zraka skozi klima napravo.

Pri nakupu morate paziti na;

  • Kupujete samo hladilno klimatsko napravo ali kombinirano.
  • Sodobne naprave omogočajo; filtriranje prašnih delcev, sušenje zraka, odstranjevanje vonjav in preprečujejo tvorbo plesni.
  • Če so namenjene samo hlajenju mora biti podan količnik EER / med pridobljeno hladilno energijo in pogonsko energijo /.
  • Naprava za hlajenje in gretje INVERTERSKA pa mora imeti tudi količnik COP / razmerje med pridobljeno in vloženo pogonsko energijo.
  • Naprava razreda A s razmerjem COP 3,6 odda 3,6 KWh toplote pri porabi 1 KWh elektrike / dobitek je 2,6 KWh /.
  • Obratovanje je tiho, enostavna je uporaba, potrebno pa je vzdrževanje. Hladilni medij ni škodljiv okolju.
  • V prostoru ne sme biti več kot 6 stopinj hladneje kot zunaj in ne topleje, kot 26 stopinj Celzija.
  • Prezračevati prostor zvečer, ponoči.
  • Poraba elektrike ni tako majhna, klimatska naprava 12 KW moči s COP 3,6 porabi v 24 urah za 9 – 10 EUR elektrike mesečno 270 – 300 EUR, kar ni poceni.

Hlajenje je potrebno poleti, dni s temperaturo nad 33 stopinj Celzija je do 20 največ. Dni nad 35 stopinj Celzija pa manj kot 10.

Toplotno izolirano stavbo je treba hladiti okoli 20 dni. Ogrevati pa 180 – 200 dni na Gorenjskem. Poleti je treba južna, vzhodna in zahodna okna senčiti na zunanji strani.

Znosna notranja temperatura v prostorih je do 26 stopinj Celzija, to pa dosežete s toplotno izolirano hišo in s senčenjem.

OGREVANJE Z INVERTERSKIMI KLIMATSKIMI NAPRAVAMI

Ogrevajo se lahko prostori, če je sodobna konstrukcija naprave tudi do nizkih zunanjih temperatur minus 15 stopinj Celzija ali kakšno več. To niso toplotne črpalke imajo dve pomanjkljivosti;

  • Pri nizki zunanji temperaturi je število razmerje COP manjše s tem pa toplotna moč. Gretje je slabše poraba pogonske energije pa enaka – manjši izkoristek.
  • Največje pomanjkljivost pa je premajhen uparjevalnik, ta ima majhne razmake med lamelami. Posledica je da pričnejo lamele ob višji vlažnosti zraka pod + 4 do + 5 stopinj Celzija prej ledeneti, pojavijo se večje težave z odtaljevanjem, kot pri toplotnih črpalkah. Pri teh pogojih je energijska učinkovitost inverterskih klimatskih naprav nižja do 40 % odstotkov od TČ / toplotnih črpalk /. Gretje je zato slabše. Temperatura v prostorih ne sme biti prenizka, hitrost gibanja zraka mora biti majhna, drugače čutimo prepih. Tudi relativna vlaga mora biti med 35 % in 75 % odstotkih.

Sodobne klimatske naprave so opremljene z vrsto dodatkov; ionizator, sušilec zraka, filter za prašne delce, odstranjevalec vonjav.

OBMOČJE OGREVANJA INVERTERSKE KLIMATSKE NAPRAVE

Inverterske klimatske naprave so primerne za ogrevanje v prehodnem obdobju. Za osnovno ogrevanje brez podpore daljinskega pozimi niso primerne. Odvisno je od kvalitete naprave, klimatskih razmer - na Gorenjskem so ostre zime. / Priobalni pas pa je primeren /. So pa manj primerne pri zunanjih temperaturah pod + 4 stopinj Celzija.

TOPLOTNE ČRPALKE – OGREVANJE STANOVANJA

Na Jesenicah je en primer, ko se ogreva stanovanje in pripravlja topla sanitarna voda v stanovanjskem bloku.

Blok je bil zgrajen pred več kot petdesetimi leti. V kuhinji je omara v niši. Prostor je zaprt proti balkonu z navpičnimi rebri, podobnimi polkni. V tej niši je vgrajena toplotna črpalka – skandinavska. Usmeritev TČ je na nasprotno balkonsko steno. TČ ni hrupna ne moti stanovalca niti sosedov. Poraba električne energije je nizka, izkoristek dober.

Stanovanje je velikosti 75 m2. Toplotno je izolirana fasada v letu 2012. Preje pa so bile v stanovanju več let toplotno izolirane samo notranje stene proti zunanjemu zidu.

Vsa stanovanja v tem bloku se grejejo lokalno, prav tako to s toplotno črpalko. Rezervno gorivo je sobni kamin, ki se pa v zadnjih letih ni uporabljal. Ogrevalni stroški so veliko nižji kot pri centralnem – daljinskem ogrevanju enakega stanovanja v enakem bloku. Nazivna moč toplotne črpalke je 10 KW, po toplotni izolaciji bloka 15 cm DEMIT bi bila nazivna moč manjša. Celo leto se lahko pripravlja toplo vodo s toplotno črpalko.

Pri ogrevanju stanovanja s toplotno črpalko ZRAK / VODA mora biti dober projekt in upoštevanje vpliv na okolje – hrup in prepih. Ti dve stvari sta zelo pomembni v naselju blokov.

Najbolj ugodni so bloki, kot je referenčni, ker je zunanji del naprave usmerjen vzdolž balkona, to je v lastno steno.

ZA KONEC

Sodobne klimatske naprave so lahko reverzibilne, namenjene so hlajenju in ogrevanju prostorov, pri hlajenju odvajajo toploto iz notranjosti, pri ogrevanju pa dovajajo toploto v notranjost.

  • Drug tip so nastavljive klimatske naprave, ki obratujejo zvezno v širokem razponu moči – spreminjajo se vrtljaji v kompresorju. Klasični kompresor deluje polno in se izklaplja po potrebi. Prednost je na strani nastavljivih – doseganje želene temperature je hitrejše, energijsko so bolj varčne.
  • Tretji tip so inverterske klimatske naprave, ki združujejo oba tipa reverzibilnega in nastavljivega. Omogočajo enakomerno hlajenje in ogrevanje. Zato so tudi bolj učinkovite, varčne in tišje. Inverter prilagaja vrtljaje kompresorja glede na nastavitve in notranje pogoje. Delovanje z inverterjem porabi toliko elektrike kolikor je potrebno. Temperaturnega nihanja ni, to je značilno za reverzibilne klimatske naprave – stalno delovanje – vklop / izklop.
  • Na tržišču so klimatske naprave proizvajalcev; DAIKIN, HITACHI, MITSUBISHI, ELEKTRIC TOSHIBA in druge.

ODKLOP OD DALJINSKEGA OGREVANJA ALI SKUPNE OGREVALNE NAPRAVE

O individualnem električnem ogrevanju razmišlja veliko etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah.

Električne ogrevalne naprave so cenovno ugodne in enostavne za vgradnjo. Razlogi za to so delitev po dejanski porabi toplotne energije in cena za ogrevanje.

Žal odklop od obstoječega sistema ni enostaven. Saj so v primeru odločitve ogrevanja z električno energijo dolžni poravnati delež fiksnih stroškov ( od 20 % do 40 % ) glede na svoj delež ogrevne površine.

Če pa želijo preiti na električno stensko IR ali drugo ogrevanje morajo pridobiti 100 % soglasje preostalih etažnih lastnikov. Gre namreč za odklop od skupne naprave, kar natančno ureja stvarnopravni zakonik (SPZ) iz katerega je razvidno, da se na solastnini na skupnih delih ni mogoče odpovedati.

Električno ogrevanje je sporno tudi ekološko, saj je raba primarne energije približno več kot trikrat večja kot pri ostalih energentih.

Povedano preprosto; za proizvodnjo 1 KWh električne energije je potrebno cca 3 KWh toplotne energije v termocentralah. Pri ogrevanju z električno energijo pa dobimo iz 1 KWh z izkoristkom le 0,98 KWh.

Zato svetujemo, da se izogibate samo osnovnega električnega ogrevanja, ki tudi po noveli Energetskega zakona EZ-1 ne bo več dovoljeno.

POSVETUJTE SE S STROKOVNJAKOM PRED NAKUPOM. NAPRAVE NISO ZA OSNOVNO OGREVANJE CELO OGREVALNO SEZONO, POTREBEN JE DODATEN VIR. ZATO NE SVETUJEMO ODKLOP OD OSNOVNEGA OGREVANJA.

Brezplačne informacije in nasvete dobite v Energetsko svetovalni pisarni Jesenice ENSVET, Cesta Cirila Tavčarja 3 B. V stolpnici – pritličje levi vhod, poleg Krajevne skupnosti Plavž in Lekarne Plavž. Uradne ure so v torek in četrtek od 15 – 18 h. Ob vsakem času deluje avtomatski telefonski odzivnik – telefonska številka 04 / 586 39 87.

Nasveti in pisna poročila so brezplačni.

 

ENERGETSKA SVETOVALNA PISARNA ENSVET – JESENICE

ENERGETSKI SVETOVALEC: AVRELIJ RAVNIK

Read 11806 times Last modified on Thursday, 10 August 2023 08:35

2 comments

  • Comment Link Thursday, 10 August 2023 14:02 posted by Občina Jesenice

    Spoštovani,
    na Občino Jesenice ste naslovili vprašanje povezano z višino deleža, ki je potreben pri odločanju etažnih lastnikov večstanovanjske stave za prehod iz skupnega centralnega ogrevanja na individualno ogrevanje vsakega posameznega lastnika stanovanja. V zvezi z navedenim vam v nadaljevanju podajamo pravno nezavezujoč odgovor.
    5. člen Stanovanjskega zakona (v nadaljevanju SZ-1) določa, da so skupni deli v večstanovanjski stavbi tudi skupne inštalacije in naprave za ogrevanje, z drugimi besedami centralno ogrevanje večstanovanjske stavbe. Skupni deli so solastnina etažnih lastnikov. Skladno z 29. členom SZ-1 je za spreminjanje rabe skupnih delov večstanovanjske stavbe, menimo da med to spada tudi spreminjanje centralnega ogrevanja - prehod na individualno ogrevanje, potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov, torej 100 % soglasje.
    Odgovora na vprašanje, ali je mogoče preiti iz skupnega na individualno ogrevanje brez stroškov ni mogoče podati, saj so stroški odvisni tudi od možnosti tehnične izvedbe prehoda. Dejstvo pa je, da v kolikor centralno ogrevanje ostane kot skupni del, ste dolžni, kot etažni lastnik, nositi sorazmeren del stroškov obratovanja, vzdrževanja i.d. le tega, ne glede na to ali ga uporabljate ali ne.
    Iz dopisa izhaja da ima večstanovanjska stavba več kot dva etažna lastnika in več kot 8 posameznih delov, zato mora imeti po zakonu upravnika. Predlagamo vam, da se za več informacij obrnete na vašega upravnika.

    Report
  • Comment Link Saturday, 22 July 2023 13:18 posted by Nataša Germ

    Kolikšen delež je potreben pri odločanju lastnikov stanovanj v večstanovanjski zgradbi za prehod z skupnega centralnega ogrevanja na individualno ogrevanje vsakega posameznega lastnika stanovanja? Več kot polovica stanovanj ima zaprte radiatorje. A plačujemo 40% delež ogrevanja na olje, pa si kurimo na kamin ali elektriko. Ali je mogoče preiti iz skupnega na individualno ogrevanje, da ne bi imeli stroškov. 4 stanovanja se ogrevajo na centralno peč z oljem, 5 stanovanj s klimo ali kaminom ali ir paneli. Hvala za odgovor

    Report

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave