Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Z uradno primopredajo med izvajalcem in nadzorom se je danes uradno zaključila energetska sanacija OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Investicija je vključevala obnovo fasade in strehe, medtem ko je bilo stavbno pohištvo, tj. okna, vrata in steklene stene, zamenjano že v letu 2013. Ob zaključku investicije je svoje zadovoljstvo izrazil tudi župan Blaž Račič: »Zaključek te investicije smo že dlje časa težko pričakovali, zato nas veseli, da je ta dan končno tukaj. Namen investicije je bil izboljšati energetsko učinkovitost objekta, zaradi česar v prihodnje pričakujemo manjše stroške ogrevanja oziroma porabe energije, hkrati pa nas veseli, da se bodo tako otroci kot zaposleni v energetsko sanirani šoli počutili še bolje.« Bruto vrednost investicije je sicer znašala 1,1 milijona evrov, kar je Občina Jesenice v celoti financirala iz svojega proračuna.

Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerimi se ponovno lahko opravljajo storitve nepremičninskega posredovanja, dimnikarske storitve, ponovno bodo odprte knjižnice, galerije in muzeji. Starejši od 65 let lahko nakup v trgovinah opravijo tudi izven do sedaj zanje določenega časovnega okvirja, odpravljena je tudi določba izkazovanja starosti. S 4. majem bo ponovno dovoljena strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem).

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je v sklopu projekta Uporabna zelišča zaradi trenutnih razmer pripravila nekaj spletnih predavanj.
Ker razmere onemogočajo, da bi znanja predali v obliki klasičnih srečanj – delavnic in predavanj, so skupaj z izvajalci/predavatelji  pripravili nekaj spletnih predavanj z aktualnimi tematikami.
Zainteresirani si predavanja lahko ogledate takrat, ko vam bo to najbolj ustrezalo, za ogled pa ne potrebujete posebne tehnične opreme ali računalniških znanj.

Trenutno je možen ogled sledečih spletnih predavanj:

MOJ ČAJ IZ MOJIH ROK – UVOD V ZELIŠČARSTVO Z ZELIŠČARKO JOŽICO BAJC PIVEC

 Predavanje zajema:

  • osnove zeliščarstva,
  • kje in kako zelišča nabirati, sušiti, shranjevati in uporabljati,
  • opisani so tudi številni postopki predelave zelišč in recepti

 POVEZAVA DO SPLETNEGA PREDAVANJA: https://www.youtube.com/watch?v=PAEQXg-Sw8g&list=PLS3yfgbxwd8EdTdDIVZFQIAF-Gw3rgDwZ
 

ETERIČNA OLJA IN VSAKODNEVNI IZZIVI Z INKO PLAUŠTAJNER GERKŠIČ  IZ NARAVNEGA KOTIČKA

Predavanje zajema:

  • osnove aromaterapije in eteričnih olj
  • navodila za varno uporabo
  • eterična olja in aromaterapija kot podpora fizičnemu zdravju (poudarek na dihalnih poteh)
  • eterična olja in aromaterapija kot čustvena podpora
  • eterična olja in aromaterapija kot podpora otrokom
  • priprava domačih razkužil

 POVEZAVA DO SPLETNEGA PREDAVANJA: https://www.youtube.com/watch?v=rQ1RyfMiASg
 

V Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske prosijo, da gradiv ne kopirate in posredujete naprej, ker gre za avtorski deli. Gradiva so namenjena vaši osebni uporabi.
Vsi zainteresirani, ki bi se želeli sodelovanju v projektu in biti obveščeni o dogodkih,/delavnicah, ki sledijo, se lahko prijavite preko elektronske pošte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
V prijavi navedite ime, priimek in iz katere občine prihajate. Sodelovanje je brezplačno.

Projekt Uporabna zelišča sofinancirajo Občine Bohinj, Radovljica, Kranjska Gora, Gorje in Jesenice. Predavanja so namenjena občanom navedenih občin.

 

Župan občine Jesenice Blaž Račič je na ministrstvo za zdravje danes ponovno naslovil  dopis, v katerem je ministra Tomaža Gantarja, ki je na novo prevzel funkcijo ministra, seznanil s tem, da Občina Jesenice na morebitno prihodnjo selitev ali ukinitev bolnišnice na Jesenicah ne pristaja.

Iz Lekarne Plavž obveščajo, da se od danes, 23. 4. 2020, naprej vračajo na običajen obratovalni čas lekarne. Ta je tako od danes naprej odprta vsak delavnik od 7.30 do 19.30, v soboto pa od 8.00 do 12.00 ure.

 

Nagovor župana Blaža Račiča v povezavi s koronavirusom.

Spoštovani,

Čas v katerem živimo je zaradi trenutnih zdravstvenih razmer, močno posegel v naše svoboščine in pravice (svoboda gibanja…) , ki so nam bile do nedavnega samoumevne. Če želimo, da bomo lahko živeli v sožitju je potrebno sleherno spoštovanje vseh in vsakogar tako v bivalnem kot v naravnem okolju.

Zavedati se moramo, da je gibanje v naravi še kako pomembno za naše zdravje in razpoloženje. Če želimo, da se bomo dobro počutili, in da drugim ne bomo povzročali negodovanja in nepotrebne škode, ne storimo ničesar, kar ne bi želeli da drugi storijo nam.

Prosim vas, naslednje:

  • pri hoji v naravnem okoljuuporabljajmo ceste in pota in ne hodimo po njivah in travnikih, da s hojo ne bomo povzročali nepotrebno škodo lastnikom;
  • ne zadržujmo se na tujih terasah in vrtovih vrtnih lop;
  • embalažo od hrane in pijače ter uporabljene robce ter druge odpadke odnesimo s seboj in jih odvrzimo v ustrezne zabojnike;
  • če se do izhodiščnih točk pripeljemo z vozili, parkirajmo na javnih parkirnih površinah in ne po travnikih, gozdovih, ob robu cest in na drugih mestih, ki niso namenjena parkiranju;
  • vožnjo prilagodimo stanju in razmeram na cesti, da ne bomo ogrožali drugih udeležencev v prometu, še posebej bodimo obzirni pri vožnji po makadamskih cestah, da ne dvigamo prahu, s katerih onesnažujemo okolje in udeležence;
  • vodniki psov naj pse vodijo na vrvicah, naj jih ne spuščajo na travnike in njive in naj jim ne mečejo palic in drugih predmetov po teh površinah, saj s tem povzročajo lastnikom nepotrebno škodo. Za psi naj pospravijo iztrebke, katere ovržejo v nameščene koše, če teh ni pa v koše z mešanimi odpadki, nikakor pa naj jih ne puščajo ob travnikih, grmih in gozdovih;
  • Če čistimo prostore, odpadke odvrzimo v ustrezne zabojnike ali zaprosimo komunalno podjetje za odvoz kosovnih odpadkov. Odmetavanje najrazličnejših odpadkov v naravno okolje ni sprejemljivo. Vse posameznike, ki so najrazličnejše odpadke vozili na divja odlagališča prosimo, da odpadke poberejo sami;

Če bomo vse navedeno in poleg odredb in priporočil spoštovali, sem prepričan, da bomo lahko kmalu zdravi in zadovoljni izšli iz trenutnih razmer.

Hvala vam za spoštovanje.

Anton Hribar
PREDSEDNIK
KS BLEJSKA DOBRAVA

Iz javnega komunalnega podjetja JEKO obveščajo, da bo v jutri, 14. 4. 2020, med 8. in 15. uro motena oziroma prekinjena dobava pitne vode v Javorniškem Rovtu, od hišne številke 1 do 7. Izvajala se bodo vzdrževalna dela na armaturah za regulacijo tlaka.

Potrudili se bodo, da bodo vzdrževalna dela kar se da hitro izvedena, občanom pa se zahvaljujejo za razumevanje.

Vlada Republike Slovenije je spremenila Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. V njem se drugi odstavek 2.a člena spremeni tako, da se glasi:

»(2) V prodajalnah z živili lahko nakup v času od 8.00 do 10.00 ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, starejši od 65 let, nosečnice). Starejši od 65 let, lahko opravijo nakup samo v tem času.  Potrošnik, starejši od 65 let, izkazuje svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.«.

To pomeni, da lahko v prodajalnah z živili nakup v času od 8.00 do 10.00 in zadnjo uro pred zaprtjem prodajalne opravijo izključno ranljive skupine, kamor spadajo nosečnice, invalidi in starejši od 65 let. Odlok pa tudi določa, da potrošniki, starejši od 65 let, svojo starost izkazujejo z osebno izkaznico oziroma drugim dokumentom, s katerim se dokazuje istovetnost oseb.

Odlok začne veljati danes, 10. aprila 2020.

Iz javnega komunalnega podjetja JEKO d.o.o. sporočajo, da v sredo, 15. 4. 2020, ponovno odpirajo Zbirni center Jesenice. Obratovalni čas bo enak tistemu, ki je veljal pred uveljavitvijo ukrepov za zajezitev koronavirusa, in sicer od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro.  

Page 1 of 2

Uporabne povezave