Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

Jesenice, 26. januar – Občinski svet Občine Jesenice se je danes sestal na svoji 2. redni seji.  Svetniki in svetnice so na prvi vsebinski seji novega mandata obravnavali 13 točk (s podtočkami).

V nadaljevanju je opisano nekaj dejavnosti in javnih pozivov Eko sklada. Eko sklad nudi nepovratna finančna sredstva in ugodne kredite za okolju prijazne naložbe fizičnih oseb, gospodarskih družb in javnega sektorja.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je centre za socialno delo obvestil, da je v Uradnem listu RS, št. 7/23 objavljen Količnik uskladitve preživnin in nadomestil preživnin za leto 2023, na podlagi katerega se v skladu s 107. in 198. členom Družinskega zakonika (Uradni list RS, št. 15/17, 21/18 – ZNOrg, 22/19, 67/19 – ZMatR-C, 200/20 – ZOOMTVI, 94/22 – odl. US in 94/22 – odl. US, v nadaljevanju DZ) v mesecu januarju uskladi preživnina, določena z izvršilnim naslovom. Center za socialno delo skladno s 3. točko 198. člena DZ pisno obvesti upravičenca in zavezanca o vsakokratni uskladitvi in novem znesku preživnine. To obvestilo je skupaj s sodno poravnavo, pravnomočno sodno odločbo oziroma z izvršljivim notarskim zapisom izvršilni naslov.

Iz Uradnega lista RS, št. 7/23, objavljenega s strani Vlade Republike Slovenije, izhaja, da se preživnine, ki so bile usklajene 1. 2. 2022 (to pomeni, vse preživnine, sklenjene pred januarjem 2022), s 1. 2. 2023 povečajo za 10,3 odstotka. Pri uskladitvi se upošteva kumulativna rast cen življenjskih potrebščin od meseca, od katerega je bila preživnina nazadnje določena ali usklajena.

 

Pripravil: CSD Gorenjska

Varuh človekovih pravic (Varuh) bo 20. marca 2023 v občini Jesenice odprl in predstavil Varuhov kotiček, s čimer želi institucijo Varuha približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, kjer živijo. Varuhov kotiček bo opremljen s stojalom, na katerem bodo prebivalkam in prebivalcem na voljo koristne informacije o delu Varuha, v obliki zloženk in brošur.

Uporabne povezave