Skok na osrednjo vsebino

Zdravstvo in socialna varnost

Humanitarni zavod VID

Humanitarni zavod VID Humanitarni zavod VID

logo-vid-01

  • Vrsta organizacije: zavod
  • Naslov: Planina 3, 4000 Kranj
  • Direktorica: Marija Oštir Pajestka
  • Tel.: (04) 2013930
  • Faks: (04) 2013932
  • TRR: SI56 0510 0801 0695 309
  • TRR: SI56 0510 0801 0018 831
  • e-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Splet: www.zavod-vid.si

 

Človeka spoznamo po dejanjih, ki jih stori za sočloveka 

Zavod Vid je bil formalno ustanovljen leta 1994  na podlagi predhodnih dvoletnih izkušenj v društvu za pomoč otrokom s posebnimi potrebami in z namenom zagotavljati profesionalno pomoč z delom  na dobrodelnem in humanitarnem področju  otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin na področju cele Slovenije. Nakupi ter doplačila invalidskih, terapevtskih in izobraževalnih pripomočkov nam uspevajo le s pomočjo donatorjev, tako posameznikov kot podjetij, ki jim ni vseeno za okolico in sočloveka v stiski. Povezujemo se tudi z učitelji, fizioterapevti, zdravniki in vsemi ostalimi, ki otroke in mladostnike obravnavajo.

Številna priznanja in zahvale, ki smo jih prejeli od posameznikov in organizacij ter države samo potrjujejo pravilnost našega dela. Največ pa nam pomeni zahvala otrok, ki jo izrazijo s preprosto risbico ali nekaj okorno napisanimi besedami ob veselju, ki ga občutijo, ko dobijo prepotrebni pripomoček.

Kako pomagamo?

V dvajsetih  letih smo pomagali skoraj na vseh koncih Slovenije in se lotili marsičesa. Gradili smo dvigala, pomagali otrokom s cerebralno paralizo, slepim, nepokretnim, s hudimi duševnimi motnjami... Kupovali in podarjali smo pripomočke (invalidske vozičke, terapevtska kolesa, prenosnike, brajeve vrstice, klančine, komunikatorje...), ki jih starši brez naše pomoči in pomoči donatorjev svojemu otroku nikoli ne bi mogli zagotoviti. In kot da bi že pred dvajsetimi leti vedeli, da bo država  s svojo politiko in načinom delovanja stopila na povsem drugačno pot, kot smo si ob osamosvojitvi zaželeli. Vedno bolj pozablja na državljane in dela vedno večje  reze pri zagotavljanju socialnih in zdravstvenih pravic, še posebej otrokom. Marsikateri starš otroka s posebnimi potrebami nam reče, da si nikoli niso predstavljali, da se bodo morali obrniti po pomoč na kakšno humanitarno organizacijo.

Podpora drugih programov

Pri svoji dejavnosti se srečujemo tudi z drugimi organizacijami, ki delajo podobno kot mi. Skupaj verjamemo, da smo močnejši in na ta način lahko ustvarimo in osrečimo še več otrok. Posebno pozornost smo v preteklosti namenili tudi programom rehabilitacije po poškodbi glave. Od same ustanovitve dalje smo sodelovali s prvim slovenskim zavodom za varstvo in rehabilitacijo po poškodbi glave, Zarjo iz Ljubljane. Veseli nas, da smo bili del  popolnoma novega projekta in uspešnega obdobja delovanja zavoda ZARJA in da smo z našim udejstvovanjem in podporo pomagali vzpostaviti visoko kakovosten in profesionalen program za pomoč osebam po nezgodni poškodbi glave.  Nato smo prve korake pomagali narediti še zavodu Korak iz Kranja. Ker je poškodba glave že takrat v Sloveniji dobivala razsežnosti epidemije, smo bili prepričani, da prav v vseh regijah potrebujemo ustanove, kjer bi strokovno skrbeli za varstvo in sekundarno rehabilitacijo poškodovanih otrok in mladih po nezgodi poškodbi glave. In da vsekakor lahko naredimo veliko koristnega za to populacijo.

Kako lahko postanete tudi vi del izpolnjenih otroških želja

Veliko lahko naredite tudi tako, da postanete naš prostovoljec ali poverjenik. Naša vrata so odprta vsem ljudem, ki so pripravljeni v svojem življenju narediti nekaj dobrega za sočloveka. Ni pomembno ali ste upokojeni, še zaposleni, študent, brezposelni,… Pomembno je, da imate nekaj časa in predvsem veliko dobre volje in nam lahko pomagate pri obiskih tistih dobrih podjetij in posameznikov, ki na človečnost niso pozabili. Danes potrebujejo pomoč naši otroci, jutri jo boste lahko vi ali pa kdo od naših donatorjev.

Dobre novice

Da bi nas pomoči potrebni, otroci in njihovi starši, donatorji, zavodi in društva bolje poznali izdajamo časopis Dobre novice. V njih si lahko preberete nekaj več o našem delovanju, o akcijah, ki potekajo in aktualnih temah. Namenjene pa so tudi oglaševanju podjetij, ki na ta način pokažejo, da lahko oglasu dodajo še nekaj, kar se z denarjem ne da meriti. Nekaj neprecenljivega. Izpolnitev otroške želje in radost v njihovih očeh.

Kako malo je potrebno, da se življenje obrne na bolje

Otrokom in mladostnikom z nakupi pripomočkov želimo omogočiti večjo samostojnost in enakopravno vključevanje v okolje, med prijatelje in zdrave vrstnike. Jim dajati občutek, da niso sami, da lahko zmorejo in dosežejo prav vse kar si želijo. Zavod Vid je v preteklih letih izpeljal številne akcije pomoči posameznikom in institucijam. Na slikah je predstavljena naša dejavnost, da si lahko sami ustvarite občutek, kako lepo je delati dobro. 

Če želite pomagati ali nas potrebujete

vam bomo z veseljem na voljo vsak delovni dan med 8. in 13. uro na telefonski številki Humanitarnega zavoda VID  04 201 39 30  ali nam pošljete sporočilo na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Seveda pa lahko tudi pomagate z vašim prispevkom, katerega lahko nakažete direktno na naš račun odprt pri A-Banka d.d., PE KRANJ št. SI56  0510 0801 0695 309  ali  SI56 0510 0801 0018 831  s sklicem  SI00  042013