Skok na osrednjo vsebino
Print this page

Občinski program varstva okolja za občino Jesenice za obdobje 2022 - 2027

Občinski program varstva okolja (v nadaljevanju OPVO) je strateški dokument, ki vključuje usmeritve za razvojno politiko občine na področju varstva okolja, vse za namen doseganja trajnostnega razvoja občine. OPVO služi kot osnova za strateške, politične, razvojne, investicijske in prostorske dokumente občine.

V skladu z 38. členom Zakona o varstvu okolja (točne objave v UL so navedene v poglavju 9), je OPVO dolžna pripraviti vsaka mestna občina. Občina Jesenice sicer ne spada med mestne občine, vendar je bil prvi OPVO pripravljen že v letu 2004. Dokument seje v dveh desetletjih dopolnjeval in nadgrajeval. Osnova za OPVO 2022-2027 je Poročilo o stanju okolja za obdobje 2015-2019, ki gaje občina Jesenice izdelala v septembru 2020 (2), na osnovi katerega so bili identificirani glavni okoljski izzivi občine.

Strateški cilji, izbrani v OPVO, so skladni z Resolucijo o Nacionalnem programu varstva okolja za obdobje 2020 - 2030 (v nadaljevanju ReNPVO) (4). Pri pripravi OPVO so se upoštevali tudi naslednji strateški dokumenti: Agenda za trajnostni razvoj Združenih narodov (7), Strategija razvoja Slovenije 2030 (6), strateški dokumenti Evropske Unije s področja varstva okolja, Odlok o strategiji prostorskega razvoja Slovenije (5) in Trajnostni energetski in podnebni načrt Gorenjske (25). Pri določitvi ukrepov za dosego ciljev je bilo upoštevano načelo SMART metode (specifičnost, merljivost, sprejemljivost, uresničljivost in časovna določenost ukrepov). Struktura in metodologija priprave dokumenta OPVO sta povzeti po Priporočilih Ministrstva za okolje in prostor za pripravo občinskih programov varstva okolja (11).

Pričujoči OPVO vključuje strateške in operativne cilje za trajnostni razvoj, ukrepe za doseganje teh ciljev, kazalce, s katerimi bo omogočeno spremljanje stopnje doseganja ciljev, nosilce izvedbe ukrepov za dosego ciljev, časovni rok za dosego posameznega cilja ter predvidene stroške, ki so s tem povezani.

Last modified on Monday, 28 March 2022 09:59