Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Sep 2019 27

Bogastvo brezmejnih partnerstev

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Občina Jesenice in občina Nagold iz Nemčije letos obeležujeta 25. obletnico pobratenja. Osrednja slovesnost, s katero bomo zaznamovali dolgoletno prijateljstvo med dvema občinama, bo jutri zvečer v Nagoldu. Z Jesenic se je v Nemčijo že odpravila številčna delegacija, ki bo sooblikovala pestro dogajanje ob tem jubileju.

Partnerstvo dveh mest je nastalo na podlagi srečanj fotografov iz Jesenic in Nagolda. Najbrž si udeleženci teh prvih srečanj niso predstavljali, da se bo njihovo sodelovanje razvilo v prijateljstvo med dvema občinama. Tako se zdaj lahko veselimo dobrih odnosov z Nagoldom, hkrati sem prepričan, da ima naše (mednarodno) sodelovanje še veliko priložnosti za nadgradnjo.

Na ta način utrjujemo naše vezi preko meja občine in tudi preko državnih meja. Mednarodno sodelovanje in povezovanje s partnerskimi občinami ima veliko pozitivnih vidikov, najpomembnejše pa je, da z organizacijo različnih prireditev spoznavamo druge in drugačne kulture, hkrati na ta način bolje spozna(va)mo sebe. Kot sem že večkrat izpostavil, je spoznavanje samega sebe velikega pomena za celotno lokalno skupnost, zlasti ko iščemo odgovore na vprašanja o naši skupni prihodnosti.

Prepričan sem, da nas (s)poznavanje drugih jezikov, kultur in vsakršnih navad lahko obogati, ne le kot posameznike, ampak tudi kot (lokalno) skupnost. Hkrati to partnerstvo predstavlja (sicer majhen) kamenček v mozaiku povezovanja in sodelovanja v Evropski uniji.

S podobnim namenom, torej z namenom utrjevanja vezi, smo se pred dnevi predstavniki Občine Jesenice in planinci na tradicionalnem pohodu in srečanju na Rožci sešli z našimi sosedi in prijatelji iz avstrijske občine Šentjakob v Rožu ter s tamkajšnjim županom Heinrichom Kattnigom. Planinsko srečanje je minilo v prijetnem vzdušju, druženje smo izkoristili tudi za srečanje in neformalni pogovor s predstavniki slovenskega kulturnega društva iz Šentjakoba.

Priložnost za nadgradnjo mednarodnega sodelovanja prepoznavam predvsem v sodelovanju na področju kulture in na področju športa. Ena od najzanimivejših kulturnih prireditev na Jesenicah je tradicionalna prireditev Kulturna mavrica. Na njej se s pevskimi, glasbenimi, plesnimi in podobnimi nastopi že vrsto let predstavljajo domača kulturna društva, ki izkazujejo veliko kulturno pestrost Jesenic, organizatorji na prireditev povabijo tudi gostujoče skupine. Pri tem verjamem, da je to kulturna prireditev, na katero lahko povabimo tudi naše prijatelje iz pobratenih občin. Na ta način lahko Kulturno mavrico obogatimo in nadgradimo. Jesenice so v Sloveniji partnersko povezane še s Trbovljami, v Srbiji z Valjevom in v Italiji s Trbižem in želim si, da bomo v prihodnjih letih Kulturno mavrico (pa tudi druge prireditve) popestrili s sodelujočimi in obiskovalci iz partnerskih občin. Priložnosti za tovrstno sodelovanje smo nekaterim našim partnerjem v pogovorih že nakazali.

Srečanje ob lepem jubileju partnerstva med Nagoldom in Jesenicami bomo tako izkoristili tudi za pogovore o možnostih sodelovanja na prireditvah na Jesenicah, pa tudi v Nagoldu. Hkrati verjamem, da bomo prepoznali nove priložnosti za utrjevanje in nadgradnjo vezi. Pri tem se moramo zavedati, da smo skupaj močnejši.

Naše naloge tako so, da prepoznamo priložnosti za sodelovanje, da zamisli predstavimo našim partnerjem in jih v bodoče tudi uresničimo. Pri tem moramo biti še posebej pozorni na to, da bodo pomen partnerstva prepoznali mladi, ki morajo biti vključeni v različne oblike sodelovanje. Sodelovanje učencev Glasbene šole Jesenice na prireditvah ob praznovanju 25. obletnice partnerstva v Nagoldu je lep primer tega in upam, da bomo v tem skupaj prepoznali nove priložnosti.

Read 2230 times Last modified on Tuesday, 01 September 2020 15:11

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...