Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Feb 2020 18

Občine iščejo sogovornika

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Sodobni svet je močno prepleten in soodvisen, tako da ima lahko vsaka sprememba širok vpliv na življenje in različne dejavnosti. Tako je odstop predsednika vlade Marjana Šarca povzročil kar nekaj skrbi in zadreg na ravni nacionalne politike. Vplivov oziroma posledic padca vlade se ne moremo izogniti niti na lokalni ravni, tudi na Jesenicah.

Eno najbolj zahtevnih vprašanj, s katerimi se že precej časa soočamo v občinski upravi, je prav gotovo vprašanje ravnanja z odpadno embalažo, ki se kopiči tik ob odlagališču na Mali Mežakli. Država rešitve (postavitev sežigalnice) še nima in jo mora poiskati razmeroma hitro. Padec vlade pospeška tej dejavnosti zagotovo ni dal, zato imamo dodatne skrbi tudi na Jesenicah.

Čeprav so predstavniki ministrstva za okolje in prostor na novembrski koordinaciji županov zgornje Gorenjske napovedali, da bodo v dveh do treh mesecih oziroma najkasneje do konca januarja letos našli rešitev za postavitev sežigalnice (oziroma določili kraj, kjer se bo zgradila), do te rešitve država še ni prišla. Upamo lahko le, da s padcem vlade ni nastal nekakšen vakum na tem področju in da se ne bo na odločitev čakalo še naprej.

Podobno zdaj v občinah zgornje Gorenjske na državni ravni nimamo sogovornika, ki bi znal povedati, kakšna bo usoda načrtovane prenove gorenjske železniške proge, ki naj bi potekala sočasno s polletno zaporo železniškega predora Karavanke. Čeprav je minister za okolje in prostor, ki zdaj opravlja le tekoče posle, pred časom napovedal, da bo za prenovo proge, za katero državni zbor v državnem proračunu ni zagotovil sredstev, zagotovljen denar iz podnebnega sklada, pa zdaj ni znano, ali bo takšna odločitev sploh lahko sprejeta. Kot so pred dnevi županom zgornje Gorenjske zagotovili predstavniki Slovenskih železnic, naj bi se priprava načrtov in dokumentacije za prenovo gorenjske proge nadaljevale. Kljub temu pa je prenova proge v občini Jesenice (pri tem mislimo zlasti na most čez progo pri Gimnaziji ter nadgradnja nadvoza na Slovenskem Javorniku) negotova.

Največja investicija ta hip v občini je prenova Ruardove graščine na Stari Savi. Lani je državni zbor sprejel t. i. zakon o kulturnem evru, po katerem bo država v prihodnjih letih zagotavljala sredstva za (so)financiranje obnove kulturnih spomenikov. Ruardova graščina (kot del Stare Save) je državni kulturni spomenik, zato smo se nadejali možnosti, da pridobimo tudi državna sredstva za prenovo graščine. Minister za kulturo zdaj opravlja le tekoče posle. Pristojnosti ministra, ki opravlja tekoče posle, ne obsegajo podpisovanja (in objave) razpisa za dodelitev sredstev po zakonu o kulturnem evru. Državnega denarja za Ruardovo graščino se zdaj, žal, ne moremo nadejati.

Podobnih je še nekaj zgodb, ko v občini Jesenice potrebujemo pomoč oziroma podporo države, pa se je zaradi padca vlade ta hip ne moremo nadejati. Srednja šola Jesenice tako še naprej čaka na prepotrebno prenovo. In če ostanemo na področju šolstva: tudi osnovne šole, ki izvajajo prilagojeni program, se soočajo z dodatnimi (finančnimi) potrebami, o čemer smo se župani občin zgornje Gorenjske seznanili na februarski koordinaciji županov. Potrebe po financiranju dejavnosti teh šol zaradi večjega vpisa in večjih potreb po strokovnih kadrih so očitne. Občine same in brez države te dodatne obremenitve ne zmorejo.

Nase se bomo že zanesli, a kljub temu vseh vprašanj sami ne moremo rešiti (zgoraj sem izpostavil le nekatere). Zato si želimo, da se na državni ravni čimprej najde primerna rešitev in da se zagotovi čim bolj stabilno vlado. Le takšna bo tudi za občine predstavljala kompetentnega sogovornika.

Read 1575 times Last modified on Tuesday, 18 February 2020 09:22

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...