Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Mar 2020 27

Koronavirus spreminja družbo

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Pojav koronavirusa je v nekaj dneh spremenil naš ustaljeni način življenja. Praktično čez noč smo se vsi skupaj znašli v izrednih razmerah in zdi se, da bomo z virusom morali živeti nekaj prihodnjih tednov ali celo mesecev. O posledicah zdaj še ne moremo govoriti, a bojim se, da bodo obsežne.

V tem trenutku se mi zdi bistveno spoznanje, da različni družbeni podsistemi kljub izjemnim okoliščinam razmeroma dobro delujejo. V prvi vrsti velja izpostaviti zdravstveni sistem, ki je pod velikim pritiskom, a ne glede na to ob izjemnih naporih medicinskega in zdravstvenega osebja še vedno obvladuje nastale razmere. Vsem, ki se močno trudijo za omejevanje širjenja nevarne bolezni in zagotavljanje javnega zdravja, moramo biti hvaležni. Podobno velja za osebje v domovih starostnikov in socialnem skrbstvu, pripadnike Civilne zaščite in enot, ki so vključene v ta sistem ter vseh drugih podpornih služb.

Običajno spregledamo pomen urejenega delovanja komunalne službe, ki tudi v izrednih razmerah skrbi, da je oskrba z vodo zagotovljena, da se odvažajo gospodinjski odpadki, da deluje kanalizacijski sistem. Navedene dejavnosti so pomembne za zagotavljanje takšnih higienskih razmer, ki nam omogočajo kolikor toliko normalno zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb.

Ne smemo spregledati niti dela številnih trgovk, ki so pri svojem delu zelo izpostavljene morebitnim okužbam in so upravičeno zaskrbljene. Podobno je na bencinskih servisih, v poštnih uradih, na bankah in v drugih podobnih službah, med bolj izpostavljenimi so tudi novinarji, policisti, občinski redarji, številni prostovoljci, ki pomagajo pomoči potrebnim. Manj vidni, a kljub temu zelo pomembni v tem sistemu, so zaposleni v energetiki in vseh drugih podpornih službah.

V običajnih razmerah na račun omenjenih služb lahko slišimo tudi katero kritiko. V trenutnih razmerah smo lahko zadovoljni, da vse naštete službe opravljajo svoje poslanstvo tako, da ostali lahko ostajamo doma in na ta način pomagamo omejevati širjenje virusa.

Vsakdo v tem sistemu ima zelo pomembno vlogo, prav vsak član družbe mora k skupnemu cilju – preprečevanju širjenja nevarnega virusa – dodati svoj prispevek. Kdor ostaja doma in se ne izpostavlja, dodaja svoj kamenček v mozaik obvladovanja širjenja nevarne bolezni, hkrati s tem izraža spoštovanje in hvaležnost vsem, ki so na delovnih mestih in omogočajo, da se življenje ne ustavi.

Pojav koronavirusa odpira še eno pomembno vprašanje. Zdelo se je namreč, da človek s sodobno tehnologijo, nepreglednimi količinami orožja in drugimi mehanizmi obvladuje življenje na našem planetu. Praktično čez noč se je pokazalo, da vsa tehnologija in orožje ne zmore premagati majhnega (in hkrati mogočnega) virusa. V tem trenutku se zdi, da je vse orožje tega sveta ničvredno.

Šele v skrajno zaostrenih razmerah se lahko zavedamo, kako je za ohranjanje javnega zdravja pomemben delujoč javni zdravstveni sistem in kako pomembna so vsa vlaganja v javno zdravstvo. V izjemnih okoliščinah spoznavamo, kaj v življenju dejansko šteje. To spoznanje je vsaj zame osebno izjemno in upam, da se bomo v bodoče kot državljani in kot država začeli bolj zavedati, kako pomembno je, da vsi družbeni podsistemi delujejo, da so zdravstvene in druge interventne službe ustrezno opremljene in da lahko uspešno posredujejo, ko je to najbolj potrebno. Skratka pomembno je zavedanje, da je v družbi treba osebne interese podrediti interesom širše skupnosti.

V zadnjem obdobju je bil odnos človeka do planeta in vsega življenja na njem ob neslutenem razvoju tehnologije vzvišen in aroganten. Ob pojavu koronavirusa vsi skupaj ugotavljamo, da moramo biti precej bolj ponižni. Hkrati na plano prihaja zavedanje o velikem pomenu pozitivnih vrednot na katere smo skorajda pozabili in med katerimi imajo solidarnost, sodelovanje, medsebojno spoštovanje zelo pomembno vlogo.

Koronavirus predstavlja veliko grožnjo, ki je človeštvo povezala bolj kot katerakoli druga stvar. Hkrati spodbuja razmislek o temeljnih usmeritvah sodobnih družb. Upam, da se bomo iz te lekcije, ki je že terjala nekaj življenj, veliko naučili.

Read 1991 times Last modified on Friday, 27 March 2020 09:28

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...