Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Apr 2020 09

Pokliči soseda

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Zaradi preprečevanja širjenja nevarne bolezni moramo biti doma. Številni zaposleni delajo od doma, mladina šolo obiskuje na daljavo, na obisk k prijateljem gremo le virtualno ... »Korona razmere« nam tako omogočajo, da se lahko v polnosti zavedamo velikega pomena delujoče informacijske tehnologije. Možnosti, ki nam jih ponuja, so številne, njene prednosti pa želimo koristno uporabiti za ohranjanje stikov med ljudmi tudi v teh »korona časih«.

Spomnite se na svojega soseda, znanko iz sosednje ulice, sodelavca, ostarelo teto, kolega iz društva ali kogarkoli, ki vam je ljub. V teh korona dneh je lahko kdo tudi osamljen, z nekaj pozornosti pa se lahko naredi veliko koristnega … zato POKLIČI SOSEDA. Na ta način lahko ohranimo vezi v skupnosti.

Vsi vemo, da je veriga močna toliko, kot je močan njen najšibkejši člen. Ranljivi člani naše skupnosti so šibkejši členi. Prepričan sem, da lahko vsak posameznik doda kamenček v mozaik povezane skupnosti (kar sicer vedno zagovarjam, v izrednih razmerah pa se pomen medosebne povezanosti še poveča). Če bi vsak pomagal po svojih močeh (to lahko pomeni tudi le en telefonski klic), bi od tega veliko imela celotna skupnost. Ljudje, ki so bolj osamljeni, bi s telefonskim klicem dobili občutek, da niso povsem sami, da kdo misli na njih, da je komu mar zanje, skratka, da so del skupnosti. In to je zelo pomembno. 

Nesluten razvoj moderne informacijske tehnologije v zadnjih desetletjih je močno zaznamoval naša življenja. Stike med ljudmi je lažje vzpostavljati, komunikacija je enostavna, vezi med ljudmi in organizacijami se krepijo, razvijajo in nadgrajujejo se medčloveški odnosi, spodbuja se medsebojno povezovanje in sodelovanje. Če se doslej tega nismo zavedali, je pojav koronavirusa in ukrepi, ki so bili v tem obdobju sprejeti, vse nas opomnil na veliko pridobitev, ki jo za sodobnega človeka predstavlja informacijska tehnologija.

Izkoristi priložnost in pokliči soseda. Tudi na ta način lahko v teh korona časih vzdržujemo medsebojne stike in odnose. Informacijska tehnologija predstavlja pomembno komunikacijsko infrastrukturo, ki omogoča, da ljudje ostanemo povezani.

Najbrž si danes težko predstavljamo življenje brez sodobne komunikacijske infrastrukture. Ta nam omogoča, da smo v času, ko se kot družba spopadamo z nevarnim virusom, vsi seznanjeni z aktualnimi razmerami, da se lahko ukrepi, ki jih sprejemajo pristojne zdravstvene institucije, v čim krajšem času predstavijo državljanom. Pridobitve napredka so s tem očitne.

Če namreč hočemo spoštovati ukrepe oblasti, moramo najprej biti z njimi seznanjeni. Glede na to, da se razmere hitro spreminjajo in se ukrepi oblasti sprejemajo razmeroma hitro, prav tako pa je nujen tudi hiter odziv državljanov, je pomen hitrega pretoka informacij velik. V tem trenutku niti pomisliti ne upam, kako bi potekala komunikacija brez mobilnih telefonov, interneta, niti ne upam pomisliti, kako bi se učinkovito soočili z nevarnim virusom, če ne bi delovali vsaj nekateri gospodarski podsistemi, denimo podjetja, ki se ukvarjajo s ponudbo komunikacijskih storitev, ali podjetja za proizvodnjo energije, ki šele omogoča delovanje informacijske tehnologije. 

Čeprav smo v »mirnih« časih lahko marsikdaj precej kritični do delovanja različnih družbenih in gospodarskih podsistemov, pa smo zdaj lahko zadovoljni, da se življenje ni povsem ustavilo, čeprav je precej ohromljeno. 

Številni zdravniki in medicinsko osebje v bolnišnicah in domovih za starejše občane se močno trudijo omejiti širjenje virusa, delujejo tudi številne druge nepogrešljive službe (od trgovin in komunale do redarstva in prostovoljcev). Prav se mi zdi, da podpremo te službe. Tudi tako, da se vsak od nas vključi v akcijo POKLIČI SOSEDA. 

Read 1919 times Last modified on Friday, 10 April 2020 19:58

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...