Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Dec 2020 18

Upanje – popotnica za 2021

Včasih se človek ne more točno spomniti, katerega leta se je zgodil nek dogodek. Dogodki letošnjega, koronskega leta, ko smo morali precej spremeniti naše običajno življenje, se nam bodo močno vtisnili v spomin. Tako najbrž v prihodnje ne bomo imeli težav z letnico 2020.

Vsaj zadnji dnevi leta 2020 mi bodo ostali v spominu po tem, da sta v le nekaj tednih v večnost odšla dva častna občana. Najprej se je konec novembra tiho poslovil Janez Pšenica, pred dnevi še nekdanji župan Boris Bregant. Smrt je del naših življenj, pa vendar nas vedno preseneti in zaboli. Posebej zaboli, ko se poslovijo veliki, še bolj, ko za večno umolknejo največji. Leto 2020.

Na eni strani smo lahko veseli, da se izteka leto, ki je celotnemu človeštvu prinesel obilo skrbi in da se s cepivom proti nevarnemu virusu že kaže luč na koncu predora. Tik pred božično-novoletnimi prazniki se zdi cepivo edina pot nazaj proti normalnosti. Tudi v občini Jesenice bomo v novo leto vstopili polni upanja, da se življenje spet ustali. Pot proti normalnosti, ki po koronakrizi ne bo več takšna kot smo jo poznali, bo tlakovala potrpežljivost.

Po drugi strani smo v težkih dneh leta, ki se izteka, v ljudeh spet lahko prepoznavali najboljše. Le spomnimo se na opravljeno veliko delo medicinskega in vsega drugega osebja v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih za starejše občane, …. Požrtvovalnost, predanost, nesebičnost, sočutje, solidarnost in podobne vrednote so leta 2020, ko je bil svet ujet v korona oklep, imele svoj – kot bi rekli mladi – velik žur. In le upamo lahko, da bodo tudi v prihodnje pozitivne vrednote, ki smo jih letos opazovali na delu, ostale spremljevalke naših življenj, da nas bodo povezovale v skupnost in da leto 2020 ne bo pomnjeno le kot nekakšen utrinek ali preblisk pozitivnih vrednot, ampak leto, ko so dobile zgodovinski pospešek.

Tudi v občini Jesenice je življenje zaznamoval koronavirus. Ne glede na to smo nadaljevali naše dejavnosti, ki smo jih morali prilagoditi okoliščinam. Leto 2020 nam bo v spominu ostal po tem, da smo sprejeli prostorski načrt za dva nova stanovanjska bloka pri TVD Partizan, republiški Stanovanjski sklad pa že pripravlja dokumentacijo za začetek gradnje. Nova stanovanja mlade družine na Jesenicah težko čakajo.

Iztekajoče se leto bo ostalo zapisano kot leto pomembnih projektov v občini Jesenice. Po dolgih 20 letih smo letos začeli urejati poslovno cono (na območju nekdanjih železarskih obratov vzhodno od občinske stavbe), vzpostavljati pogoje za razvoj gospodarstva in nova delovna mesta v občini. Nadaljuje se gradnja kanalizacijske opreme na Lipcah in na območju krajevne skupnosti Sava, s čimer dvigujemo raven komunalne oskrbe v občini.

Začela se je gradnja druge cevi avtocestnega predora Karavanke, prenavlja se železniški predor Karavanke, na Hrušici se gradi nov most čez Savo Dolinko. Zaključili smo prenovo daljšega odseka Prešernove ceste, uredili cesto pod Prihodi in zagotovili varnejši dostop do Planine pod Golico. Gradi se nov cestni most pri TVD Partizan, na začetku pomladi se začne še gradnja novega mostu s povezovalno cesto do Sij Acronijevih obratov na Slovenskem Javorniku. Upam, da bomo prihodnje leto le končali obnovo Ruardove graščine na Stari Savi. Poleti je predvidena energetska sanacija vrtca Angelce Ocepek na Plavžu.

Življenje gre naprej po svoji poti. Tudi čas bo tekel naprej, saj mu ni mar za nikogar, za koronavirus ne in tudi za človeka ne. Vsi smo minljivi. A dokler bomo tu, bomo vztrajali, bomo ustvarjali in se borili – brez predaje, še posebej proti virusu, ki nam kroji življenja. Nadaljevali bomo potrpežljivo,  pogumno, z dvignjeno glavo in, tako kot doslej, ponosno.

Tako bomo lahko nadaljevali le, če bomo zdravi. Zato vam, posebej pa vsem nam skupaj v novem letu želim predvsem dobrega (javnega) zdravja.

Praznovali bomo pa kdaj drugič.

Read 1985 times Last modified on Thursday, 27 May 2021 15:28

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...