Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Apr 2021 23

Organizirano na ogled narcis

 

Pred nami je mesec maj, za marsikoga, tudi zame, eden najlepših mesecev v letu. Mesec maj je mesec pomladi, pravijo mu tudi mesec ljubezni, je mesec, ko je narava že prebujena po zimskem spanju, mesec, ko v naših krajih spet lahko pozdravljamo ptice selivke in, ja, maj je tudi mesec, ko na pobočjih pod Golico zacvetijo narcise (ali ključavnice, kot jim tudi rečejo domačini) in so narcisne poljane spet odete v belo.

V občini Jesenice je cvetenje narcis najbolj zanimiv naravni pojav. Vsako leto v mesecu maju cvetoče ključavnice na pobočja pod Golico privabijo številne radovedneže, ljubitelje cvetja (in narave), pohodnike, planince, skratka številne obiskovalce od blizu in daleč.

Na Občini Jesenice se zavedamo potenciala, ki ga imajo cvetoče narcise in narcisne poljane za privabljanje obiskovalcev, turistov v našo občino, za razvoj turistične dejavnosti. Lani smo sprejeli novo turistično strategijo občine Jesenice, vendar jo za zdaj lahko izvajamo le omejeno.

Lani, ko je tudi po Sloveniji že pustošil nevarni virus covid-19, smo se lahko prepričali, da so ključavnice velik magnet za obiskovalce ne glede na okoliščine. Obiskovalcev namreč ni zmotil virus, niti s tem povezane omejitve.

Obiskovalcev narcisnih poljan je bilo maja lani veliko s tem, da so se k nam pripeljali individualno, torej z osebnimi vozili in ne tako organizirano kot običajno, ko so za organizacijo poskrbela različna društva, od planinskih do turističnih in so se na Jesenice pripeljali z avtobusi.

Najbolj so naval obiskovalcev občutili domačini v vaseh pod Golico. Parkirnih površin za parkiranje osebnih vozil je bilo namreč premalo za vse obiskovalce. Veliko dela so imeli redarji in policisti, domačini pa so bili tudi slabe volje.

Za letošnji obisk narcisnih poljan v mesecu maju smo se na Občini pripravili drugače kot pretekla leta. Odločili smo se, da bomo ob vikendih obiskovalce (tudi prebivalcev občine Jesenice) iz doline do Planine pod Golico in Javorniškega rovta pripeljali organizirano, z avtobusi, saj bo promet z osebnimi vozili omejen (omogočen bo le domačinom). Na ta način se bomo izognili težavam s parkiranjem osebnih vozil na in ob cestah v vaseh pod Golico in, seveda, v gozdovih.

Želimo si, da bi pohodniki na pobočja pod Golico prišli na izlet z namenom uživanja v naravi in zato časovna komponenta ne bi smela biti bistvena. Tako upamo, da bodo obiskovalci novost sprejeli, hkrati se nadejamo, da bo zaradi manj parkiranih avtomobilov posledično manj slabe volje med domačini.

Na ta način na Občini Jesenice ne promoviramo le naših naravnih danosti, ampak tudi trajnostno mobilnost, vzdržen odnos ljudi do naravnega okolja. Pri obiskovanju narave bi morali to še posebej upoštevati.

Za nas bo takšen pristop k organizaciji obiska narcisnih poljan letos izveden prvič. Tako bomo šele pridobili prve izkušnje o takšni organizaciji, ki bodo nato podlaga za nadaljnje analize in morebitno dopolnitev ukrepov v prihodnjih letih.

Želimo si, da bodo naša prizadevanja obrodila sadove, pri čemer pričakujemo razumevanje obiskovalcev in domačinov. Le tako, skupaj in s sodelovanjem lahko poiščemo dolgoročne rešitve, ki bodo na eni strani zmanjševale vpliv oziroma pritisk na naravno okolje in na drugi strani zadovoljile domačine iz vasi pod Golico in obiskovalce.

Naloga ni enostavna, a verjamem, da smo stopili na pravo pot.

Read 1291 times Last modified on Thursday, 27 May 2021 15:27

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...