Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Jun 2021 18

S Fakulteto bolnice ne damo

 

Podelitev diplom študentom ob zaključku študija je poseben dogodek. Še najbolj poseben je za študente, ki formalno zaključijo šolanje. Poseben je za starše, ki se veselijo dosežka potomca, poseben dogodek je za šolo. Tako bo posebna in svečana tudi današnja podelitev diplom diplomantom Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, ki je poleg za vse naštete pomembna tudi za lokalno skupnost, torej za Občino Jesenice kot njeno ustanoviteljico.

V obdobju, ko se v gorenjski javnosti krepi razprava o potrebah in investicijah v zdravstvu, je svečanost ob podelitvi diplom študentom lepa priložnost tudi za Občino Jesenice, da ponovno opozori na izjemno vlogo in pomen, ki ga ima za lokalno okolje, ter da še posebej izpostavimo odnos lokalne skupnosti in Fakultete do Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ).

Večkrat smo že izpostavili velik pomen ohranitve dejavnosti splošne bolnišnice na območju naše občine ne le za naše občane, ampak tudi za Fakulteto ter tudi za naša razvojna prizadevanja in nenazadnje tudi za enakomeren razvoj regije. Še vedno sledimo našemu strateškemu cilju, to je da Jesenice (p)ostanejo zdravstveno središče regije. Vztrajamo, da je dejavnost splošne bolnišnice eden od temeljev naših razvojnih stremljenj na področju zdravstva, ki smo jih z ustanovitvijo FZAB odločno podprli že pred leti.

V zadnjem obdobju smo spoznali nekatera razmišljanja gorenjskih občin o razvoju SBJ, naše argumente smo predstavili nekaterim pomembnim političnim akterjem v Sloveniji. Temeljno spoznanje (vsaj za zdaj) je, da je le za nekatere gorenjske občine pomembno, da bi bila nova regijska bolnišnica prav v določeni občini.

Bolj so ohranitvi in razvoju dejavnosti splošne bolnišnice na Jesenicah naklonjeni v občinah, ki ležijo zahodneje od Jesenic (Kranjska Gora, Bovec, Kobarid). Naštete občine so naša prizadevanja izrecno podprle, medtem ko so se v drugih občinah, v katerih smo že predstavili naše argumente (Bohinj, Radovljica, Gorje), zgolj seznanili z našimi pogledi.

Ob zavedanju, da se bo odločitev o morebitni gradnji nove regijske bolnišnice sprejela na politični ravni, naše argumente predstavljamo političnim odločevalcem. Za zdaj smo naše poglede predstavili v poslanski skupini SDS, ki jo vodi Danijel Krivec, predsednici SD Tanji Fajon, predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, predsedniku (neparlamentarne) SLS Marjanu Podobniku, sekretarju SAB Jerneju Pavliču, predstavili smo jih tudi Anji Bah Žibert, predsednici odbora za zdravstvo v Državnem zboru. Naše aktivnosti na tem področju bomo nadaljevali.

Za zdaj je za nas pomembno, da so naši argumenti jasno artikulirani in da smo slišani. Odločitev o morebitni gradnji nove bolnišnice še ni sprejeta. Nas pa skrbi dejstvo, da je aktualni minister za zdravje Janez Poklukar kot kandidat za ministra v razpravi v Državnem zboru ocenil, da je zanj najprimernejša lokacija za novo regijsko bolnišnico na Gorenjskem v Radovljici. Pomenljivo je tudi, da v predlogu zakona o investicijah v zdravstvo (do leta 2031) med drugim predvidevajo sredstva za obsežnejša vlaganja v Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj, pa čeprav isti predlog zakona govori o strateškem pomenu izgradnje nove regijske bolnišnice na Gorenjskem. Del dejavnosti splošne bolnišnice je namreč tudi ginekološko-porodniška dejavnost in ob načrtovanih vlaganjih v obstoječo porodnišnico se vprašamo ali bo željena nova regijska bolnišnica opravljala tudi to dejavnost in bo dejansko sploh postala splošna bolnišnica. Če bi ginekološko-porodniško dejavnost opravljali tudi v novi regijski bolnišnici, bi bila vlaganja v obstoječo porodnišnico vsaj nelogična. Skratka, to je le eno od odprtih vprašanj glede prihodnosti SB Jesenice, za katerega bo še treba najti odgovor.

Današnja podelitev diplom diplomantom FZAB je priložnost za veselje in ponos. Čestitam diplomantom ter vodstvu fakultete z dekanjo doc. dr. Sanelo Pivać na čelu, podelitev diplom pa je tudi pomembna vzpodbuda za naše nadaljnje vztrajanje na stališču, da bolnice ne damo.

Read 1152 times Last modified on Monday, 13 December 2021 08:41