Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Sep 2021 16

Živi zdravo. Potuj trajnostno.

 

Pod sloganom iz naslova se je danes začel letošnji Evropski teden mobilnosti, ki se mu tudi v letošnjem letu osmič zapored pridružujemo v občini Jesenice. S sodelovanjem v projektu Evropski teden mobilnosti v občini Jesenice želimo pokazati, da se zavedamo izzivov na področju mobilnosti in da se aktivno vključujemo v te dejavnosti. Cilj vseh aktivnosti je, da spremenimo naše potovalne navade (v službo, šolo, po opravkih, na dopust, …) in tako naredimo na eni strani veliko uslugo planetu, na katerem živimo, in na drugi strani naredimo tudi uslugo sebi in svojemu zdravju.

Kot so zapisali snovalci projekta na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti, se slogan Živi zdravo. Potuj trajnostno. opira na raziskave potovalnih navad, ki kažejo močno povezavo (korelacijo) med potencialom za spreminjanje potovalnih navad in zdravjem. Dodali so, da je potreba po gibanju na prostem zaradi posledic pandemije lani izdatno narasla in še ugotovili, da odločitev za aktivne oblike mobilnosti prinaša izjemne koristi za posameznike. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem, so zapisali. To so dobri argumenti, ki si jih velja zapomniti.

Globalno segrevanje ozračja, h kateremu izdatno prispeva tudi promet, vpliva na vse prebivalce tega planeta in zato je ne le prav, ampak celo nujno, da skupaj spremenimo potovalne navade. Ko k temu dodamo še zdravje, ki je ena najpomembnejših vrednot, je odločitev za trajnostno mobilnost lahko prava rešitev. Je pa res, da sprememba potovalnih navad za sabo potegne tudi druge spremembe v življenju. Če se odpravimo na pot z javnim prevozom, potovanje lahko traja nekoliko dlje, kar pomeni, da je treba prej od doma ali da smo kasneje doma. Vprašanje, ki se pri tem postavi kar samo od sebe, je ali nam življenjski ritem sploh omogoča takšne spremembe. Izziv je zagotovo zahteven.

Letos poleti smo se v občini Jesenice soočili z izjemnim pritiskom prometa na naše (lokalne) ceste. Slaba volja med domačini je razumljiva. Nikakor tolažbe ne moremo iskati v dejstvu, da nismo edini, ki se soočamo s preobremenjenostjo cest, pa vendar lahko na ta način na lastni koži občutimo pritisk, ki ga promet predstavlja za okolje. V prometu smo tako ali drugače udeleženi vsi, enkrat kot vozniki, ujeti v poletnih kolonah, drugič kot domačini, ki jih gneča na cestah spravlja v slabo voljo.

Slaba volja nam ob zastojih na cestah ne pomaga prav dosti, lahko pa nas zastoji spodbudijo k razmisleku ali lahko domačini kaj naredimo drugače. Vsi napori redarjev, policije, upravljavcev cest so bili letos poleti enostavno premalo, da tranzitni promet ne bi bistveno vplival na življenje v mestu. Tako kot obsežne padavine povzročijo razlivanje vode izven rečnih strug in poplave, tako tudi tranzitni promet turistov v poletnih konicah »prestopi bregove in poplavi« naše ceste. Ob Evropskem tednu mobilnosti in v luči poletnih zastojev si tako želim, da bomo razmislil o spremembi potovalnih navad.

Možnosti za trajnostno mobilnost je več, številni med nami pa jih že izkoriščajo kot pešci, kolesarji, potniki na avtobusih, vlakih ipd.. Tudi kot turisti smo lahko trajnostno mobilni, če smo se le pripravljeni usesti na vlak ali kolo in na počitnice potovati ali pa jih celo doživeti nekoliko drugače, kot jih preživljamo sicer. Na vsakemu izmed nas je torej odločitev ali bomo naše potovalne (mobilnostne) navade prilagodili okoliščinam. Razlogov je, kot rečeno, več kot dovolj, ne le v obdobju trajanja Evropskega tedna mobilnosti.

Read 1404 times Last modified on Thursday, 16 September 2021 13:12