EuroBasket 2013 [Arhivska stran]

eurobasket2013
feb  2013 15

Kviz o poznavanju zgodovine mesta Jesenice 2013

Osnovnošolci in dijaki presenetili z znanjem

Na že trinajstem kvizu o poznavanju zgodovine mesta Jesenic, so mladi tekmovalci celo strokovno komisijo presenetili s poznavanjem zgodovine košarke, ki je bila tema letošnjega kviza. V kinu Železar so v ponedeljek pripravili že trinajsti kviz o poznavanju zgodovine mesta Jesenic, ki je namenjen jeseniškim osnovno in srednješolcem, pripravljajo pa ga Gornjesavski muzej Jesenice, Zavod za šport in občina Jesenice. Kviz je letos potekal na temo zgodovine košarke na Jesenicah, tema pa je povezana s 60-letnico košarke na Jesenicah, ter prihajajočim evropskim prvenstvom, ki se bo na Jesenicah odvijalo jeseni.

Kot je povedal vodja organizacije, direktor zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar, se je celotnega sklopa kviza, ki je v predtekmovanjih potekal na posameznih šolah udeležilo kar 198 učencev in učenk, oziroma dijakov in dijakinj, od katerih so se najboljši uvrstili na finalno tekmovanje, ki se je odvilo v ponedeljek. V prvi starostni kategoriji, so se v poznavanju košarke pomerili osnovnošolci iz osnovnih šol Prežihovega Voranca, Toneta Čufarja, Koroške Bele in Poldeta Stražišarja, s svojim znanjem pa so se najbolj izkazali ekipa osnovne šole Toneta Čufarja v sestavi Timotej Willewaldt, Kaja Gril in Stefan Mitrič. V kategoriji starejših osnovnošolcev, sta se v napetem finalu pomerili zelo izenačeni ekipi Osnovne šole Koroška Bela in Toneta Čufarja, po kar osmih krogih dodatnih vprašanj pa je slavila ekipa s Koroške Bele, v sestavi Štefan Sever, Ana Maja Kralj in Noel Gregori. Slednji se je kviza udeležil že petič, vedno pa je njegova ekipa tudi slavila. V Kategoriji srednješolcev, sta se pomerili po dve ekipi Gimnazije in Srednje šole Jesenice, na koncu pa je slavila prva ekipa Gimnazije, v sestavi Lara Kupljenik, Primož Mirtič Dolenec in Domen Jan. Kot je povedal avtor vprašanj Marko Mugerli, je bilo gradiva veliko: “Tekmovalci so se zelo dobro pripravili, zelo dobro pa so se odrezali tudi pri dodatnih vprašanjih, tako da nas je v komisiji že zaskrbelo da ne bomo dobili končnega zmagovalca”. Organizatorji so vse finaliste tudi obdarovali s skromnimi nagradami, najboljše pa maja čaka izlet v Gardaland.

Ekipam so nagrade podelili župan Tomaž Tom Mencinger, direktor zavoda za šport Zoran Kramar in maskota Eurobasketa 2013 Lipko.


Občina Jesenice bo v sodelovanju z Gornjesavskim muzejem, Zavodom za šport - Mladinskim centrom in Gledališčem Toneta Čufarja v letošnjem letu pripravila že 13. kviz o zgodovini mesta Jesenice.  V letošnjem letu obeležujemo tako 60. obletnico igranja košarke na Jesenicah kot tudi gostimo Evropsko prvenstvo v košarki 2013, ki se bo odvijalo od 4. do 9. septembra letos v Športni dvorani Podmežakla. V predtekmovalni skupini B bodo nastopile reprezentance Latvije, Litve, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Srbije. Za promocijo tako pomembne športne prireditve in v počastitev visokega jubileja jeseniške košarke smo se odločili, da bo letošnja tema kviza košarka. Gornjesavski muzej Jesenice pa bo v počastitev 60. obletnice igranja košarke na Jesenicah v četrtek, 7. marca, v Kosovi graščini odprl razstavo fotografij in rekvizitov znanih jeseniških in slovenskih košarkarjev.

Pri pripravi gradiva za kviz so sodelovali člani Košarkarskega kluba Jesenice in zaposleni v Gornjesavskem muzeju Jesenice. Celotno gradivo o zgodovini košarke na Jesenicah bo izdano v knjižici, ki bo izšla v mesecu marcu. Kviza se bodo lahko udeležili učenci vseh osnovnih in srednjih šol v občini Jesenice, in sicer bodo osnovnošolci tekmovali v dveh starostnih skupinah - prvo skupino bodo zastopali osnovnošolci od 4. do 6. razreda, v drugi skupini pa bodo učenci od 7. do 9. razreda - srednješolci pa bodo tekmovali v eni skupini. Vsi udeleženci se že intenzivno pripravljajo na tekmovanje, ki bo v ponedeljek, 18. marca, ob 17. uri v dvorani Kina Železar.

Zmagovalna ekipa vsake starostne skupine bo prejela zelo atraktivno nagrado, in sicer polet z letalom nad mestom Jesenice, za vse ostale tekmovalce pa bo organiziran zanimiv izlet v neznano. Vse nagrade bo prispevala Občina Jesenice.

Prebrano 3689 krat Nazadnje urejano na torek, 02 april 2013 11:49