Skok na osrednjo vsebino

Jeseniške novice

Na podlagi Odloka o razpisu zakonodajnih referendumov o Zakonu o vladi, Zakonu o dolgotrajni oskrbi in Zakonu o Radioteleviziji Slovenija in prvega odstavka 41. člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Ur. list RS, št. 26/07-ZRLI-UPB2, 6/18 – odl. US in 52/20), izdaja Okrajna volilna komisija 1. volilnega okraja 1. volilne enote za izvedbo  referendumov naslednji

SKLEP
O DOLOČITVI VOLIŠČ TER NJIHOVIH OBMOČIJ ZA IZVEDBO ZAKONODAJNIH REFERENDUMOV O ZAKONU O VLADI, ZAKONU O DOLGOTRAJNI OSKRBI IN ZAKONU O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA

Za izvedbo zakonodajnih referenduma o Zakonu o vladi, Zakonu o dolgotrajni oskrbi in Zakonu o Radioteleviziji Slovenija, ki bodo v nedeljo 27. novembra 2022, se za 1. volilno enoto, 1. volilnega okraja  določijo naslednja volišča in območja volišč:

Župan Občine Jesenice, na podlagi 8. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (Uradni list RS, št. 41/07, 103/07, 105/08, 11/11, 28/11 in 98/13)

objavlja
POGOJE ZA PRIDOBITEV PRAVICE DO UPORABE PLAKATNIH MEST V OBČINI JESENICE ZA ZAKONODAJNI REFERENDUM ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O VLADI RS, ZAKONA O SPREMEMBAH IN  DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA, ZAKONA O SPREMEMBAH ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBI, KI BO 27. NOVEMBRA 2022

  1. Občina Jesenice ponuja organizatorjem referendumske kampanje (v nadaljnjem besedilu: organizatorji) brezplačna plakatna mesta na plakatnih panojih.
  2. Plakatna mesta bodo enakomerno razporejena po celotnem območju občine Jesenice, katerih število in skupna površina morata posameznemu organizatorju omogočati vsaj osnovno informiranje volivcev.
  3. Občina Jesenice bo po potrebi dala organizatorjem na razpolago dodatna plakatna mesta pod določenimi pogoji in proti plačilu.
  4. Organizatorji morajo vloge poslati najkasneje do PETKA, 11. november 2022 na naslov: Občina Jesenice, Komunalna direkcija, Cesta železarjev 6, 4270 Jesenice. Kasnejših vlog ne bomo upoštevali.
    V vlogi je potrebno navesti sedež, telefonsko številko, kontaktno osebo in dimenzijo plakatov, ki ne smejo presegati velikosti 70x100 cm.
  5. Občina Jesenice, Komunalna direkcija bo zbrala vloge organizatorjev, in na podlagi načela enakopravnosti določila število plakatnih mest.
  6. Plakatiranje na določenih plakatnih mestih bo omogočeno od dneva pridobitve sklepa o dodelitvi brezplačnih mest dalje oz. od 15. 11. 2022 dalje.

 

Številka: 040-6/2022-2

VIŠJI SVETOVALEC ZA GRADBENE ZADEVE NA KOMUNALNI DIREKCIJI, ki se opravlja v nazivih višji svetovalec II in I.

Na Občini Jesenice pripravljamo analizo obstoječega stanja mestnega potniškega prometa za namene priprave nove koncesije in optimizacije potniškega prometa. V sklopu analize, ki jo za Občino Jesenice pripravlja izbrani izvajalec, se bo jutri izvajalo anketiranje in štetje potnikov v mestnem potniškem prometu na Jesenicah na izbranih postajališčih (vzdolž glavne osi od postajališča na Hrušici do postajališča na Koroški Beli). Rezultati ankete bodo služili za izvedbo analize potovalnih navad in strukture potnikov ter njihovih želja in pričakovanj. Anketiranje se bo izvajalo s skupino 10 anketarjev. Anketarji bodo nosili ovratni trak z oznako "anketiranje potnikov mestnega potniškega prometa".

Anketa je kratka, enostavna in anonimna. Potnike bodo anketarji prosili za podatek o izstopni postaji, o njegovem statusu (dijak/študent, zaposleni, upokojenci), o razlogih za uporabo mestnega prometa ter o morebitnih dodatnih željah.

Anketiranje se bo izvajalo od začetka jutranje pa do zaključka popoldanske prometne konice. Anketiranje bo izvedeno tudi eno (zaenkrat še nedoločeno) soboto v mesecu novembru.

Potnikom, ki bodo sodelovali pri raziskavi, se že vnaprej lepo zahvaljujemo za sodelovanje - verjamemo, da bodo informacije pripomogle k oblikovanju čim bolj učinkovitega in za občane Jesenic najbolj zadovoljivega sistema mestnega potniškega prometa.

V petek, 21. 10., se je župan Blaž Račič v Kanalski dolini srečal z državno sekretarko na Uradu Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesno Humar, z župani severne Gorenjske in Primorske, generalnim konzulom RS v Trstu Gregorjem Šucem ter s predstavnikom Slovenskega kulturnega središča, enega od društev, ki združuje Slovence v tej dolini. V okviru praznovanja 25. obletnice neprekinjenega delovanja Slovenskega kulturnega središča Planika je Občina Jesenice prejela tudi zahvalo za dosedanje sodelovanje.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Jesenice poziva člane občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje - zamenjavo enega (1) predstavnika Občine Jesenice v Svet javnega zavoda Vrtec Jesenice.

V času izvajanja operacije in po njenem zaključku bodo od operacije imeli korist vsi občani, saj bomo s projektom spodbujali razvoj podjetniške kulture, ekološkega kmetijstva ter semenarstva, ki je nujna tako zaradi njegovega prispevka k prehranski varnosti kot tudi zaradi ohranjanja biotske raznovrstnosti v kmetijski pridelavi. Nenazadnje bomo z zasaditvijo polj in izobraževanjem kmetov ter splošne javnosti poskrbeli za dvig nivoja poslovne kulture ter ustrezno rabo kmetijskih zemljišč, z izobraževanjem otrok pa spodbujali razvoj zelenih delovnih mest. Prehranska varnost ter skrb za ohranjanje semenske in s tem genske dediščine določene skupnosti je ključna za razvoj podjetništva in turizma v regiji. Gorenjska s svojim pestrim reliefom, bogato naravno in kulturno dediščino, lahko z razvojem inovativnih partnerstev za razvoj podjetniške kulture ter celostnim trajnostnim povezovanjem, postane vodilna regija v ekološkem kmetijstvu, semenarstvu in čebelarstvu kar močno vpliva tudi na ostale gospodarske panoge in dvig dodane vrednosti (npr. turizma, gostinstva, prehranske industrije).

Občina Jesenice je minulo sredo v dvorani Kolpern na Stari Savi organizirala zaključno prireditev ob zaključku akcije Najlepša cvetlična zasaditev v občini Jesenice v letu 2022. Lastnikov najlepših zasaditev, ki so tekmovali v petih kategorijah (cvetlične zasaditve na balkonih, cvetlični vrtovi, nageljni, okolice poslovnih objektov in zelenjavne zasaditve) je bilo tokrat 39, pri izboru pa je komisija upoštevala vzdrževanje, barvno usklajenost, izvirnost ureditve ter celoten vtis. Priznanja in nagrade je nagrajencem podelil župan Blaž Račič.

Za program so poskrbeli skupina Guni in baletke iz Glasbene šole Jesenice, program je povezovala Branka Smole. Za vse udeležence je bila na koncu organizirana še sladka pogostitev.

Vsem obiskovalcem, nastopajočim in sodelujočim v akciji Najlepša cvetlična zasaditev se še enkrat zahvaljujemo.

Fotografije nagrajenih zasaditev so na ogled v pripeti datoteki ali spodaj v galeriji.

Pri Planinskem društvu Jesenice so stoletni jubilej Erjavčeve koče na Vršiču v slovenskih rokah počastili 15. oktobra s srečanjem, na katerem so se zbrali člani društva, predstavniki sosednjih planinskih društev in gostje. Predsednik društva Ivo Ščavničar, predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in drugi govorniki so orisali zgodovino priljubljene gorske postojanke, ki je na nadmorski višini 1615 metrov odprta tudi pozimi.

Gradnja zaupanja v lokalni skupnosti je bila ena od pomembnih nalog, ki sem si jo zadal na začetku mandatu. Zavedam se, da je krepitev zaupanja v skupnosti dolgotrajen proces in je do hitre rešitve zelo težko priti. Vsi namreč dobro vemo, da traja precej časa, da se zaupanje ustvari, medtem ko se ga izgubi zelo hitro.

Prav tako dobro vemo, da je že gradnja zaupanja med posamezniki zahtevno, medtem, ko je vzpostavitev zaupanja v širši skupnosti, kot je na primer lokalna skupnost, še veliko težja naloga. Kljub zahtevnosti izziva smo se lotili naloge, pa čeprav smo vedeli, da bo naporno, da bo trajalo precej časa in da bo treba vložiti veliko znanja in energije. Hkrati verjamem, da je sreča na strani pogumnih, torej na strani tistih, ki si upajo postaviti zahtevne cilje.

  • Novo študijsko leto tudi na Jesenicah
  • Linhartova plaketa Bojanu Dorniku
  • Sanirali bodo tudi viadukta
  • Festeelval na Čufarjevem trgu
  • Koroška Bela skozi glasbo
  • Profesor fizike novi ravnatelj gimnazije
  • Dobrodošli, prijatelji iz Nagolda
  • Bralno poletje v knjižnici
  • Mladi raziskovalci o izginuli vasi

Drugi naslovi:

Zadnja redna seja občinskega sveta, Srebro za inovacijo, Nadzorni odbor o oskrbi s toploto, Praznik KS Sava na Pristavi, Oglje je črno zlato, Najizkušenejši igralec, Film o Savi tudi na Jesenicah, Uživam v jeseni življenja, Sprejem za maturante na gimnaziji, Jubilej Erjavčeve koče, Baloni v zrak tudi na Blejski Dobravi, Pr' Hostar, še dva promila več, Oktober, mesec rožnate pentlje, Šport za zabavo ...

Uporabne povezave