Skok na osrednjo vsebino

Jeseniške novice

Občina Jesenice je prejela odločbo Ministrstva za kulturo, s katero je zavrnilo vlogo za sofinanciranje obnove Ruardove graščine na Stari Savi s sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost. Glede na to, da Občina Jesenice obnove tega kulturnega spomenika državnega pomena samo z lastnimi sredstvi ne zmore nadaljevati, sta nadaljevanje in zaključek obnove brez pomoči države vprašljiva.

Občina Jesenice vsako leto 1. avgusta obeležuje svoj spominski dan, ko se spominjamo prvega oboroženega spopada med partizani in Nemci na Gorenjskem. 1. avgusta 1941 je spopad na Obranci na jeseniški Mežakli terjal tudi dve smrtni žrtvi Cankarjeve čete.

Delegacija, na čelu z županom občine Jesenice in predsednikom Zveze borcev za vrednote NOB Jesenice, se vsako leto odpravi na Obranco in se s polaganjem venca pri tamkajšnjem spomeniku pokloni spominu na dogodek, organizirana pa je tudi proslava. Vabilo na proslavo objavljamo zgoraj.

Ob praznovanju spominskega dne posebno pozornost namenimo spominu na tiste, ki so se uprli in tudi žrtvovali svoja mlada življenja, hkrati pa tudi tistim generacijam, ki te vrednote zanemarjajo in poskušajo sovraštvo prenašati iz generacije na generacijo. Zato so proslave vsebinsko vezane na spomin in opomin s sporočilom prihodnjim generacijam, da se splača vztrajati in se boriti za svoje sanje.

1. avgust pa ni bil vselej znan kot spominski dan občine Jesenice, temveč je bil leta 1954 najprej proglašen za praznik občine Jesenice. Kot takega so ga Jeseničani praznovali vse do leta 1998, ko so svetniki jeseniškega občinskega sveta izglasovali spremembo, in sicer je prišlo do odločitve, da se za praznik občine izbere datum 20. marec, ko je bil leta 1929 trg Jesenice preimenovan v mesto, 1. avgust pa se je preimenoval v spominski dan.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Jesenice poziva člane občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje treh (3) predstavnikov Občine Jesenice v Svet javnega vzgojno – izobraževalnega zavoda Glasbena šola Jesenice.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Jesenice poziva člane občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje – zamenjavo enega (1) predstavnika Občine Jesenice v Svetu javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri Občinskem svetu občine Jesenice poziva člane občinskega sveta, politične stranke in širšo zainteresirano javnost v občini Jesenice k podaji predlogov za imenovanje enega (1) predstavnikov Občine Jesenice v Svet javnega vzgojno – izobraževalnega zavoda Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice.

Svet gorenjske regije in Razvojni svet gorenjske regije sta na junijski skupni seji sprejela Regionalni razvojni program (RRP) Gorenjske. RRP Gorenjske je skupni regionalni strateški razvojni okvir vseh gorenjskih občin za obdobje do leta 2027. Potrditev RRP Gorenjske na dveh najpomembnejših regionalnih organih odločanja je bil zgolj formalni zaključek več let trajajočega postopka oblikovanja in sprejemanja strateških razvojnih dokumentov in usmeritev za celotno Gorenjsko.

Na Jesenicah se zavedamo naših priložnosti in prepričan sem, da se bo občina Jesenice v prihodnje lahko uveljavila tudi kot izobraževalno središče.

RRP Gorenjske za razvojno obdobje, ki se je sicer začelo že lani, opredeljuje ključne izzive regije, znotraj katerih vsaka občina zase določa in uresničuje svoje lastne cilje. Strateško usmeritev regije povzema skupna vizija, ki opredeljuje, da bo na Gorenjskem zagotovljena »visoka kakovost bivanja za vse generacije v povezani, energetsko varčni in čisti alpski regiji!«

Na podlagi 24. člena Pravilnika o dodeljevanju neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 14/04 s spremembami) in v skladu z Javnim razpisom za oddajo neprofitnih stanovanj v najem z dne 5.11.2021, župan Občine Jesenice, Blaž Račič objavlja prednostno listo prosilcev, za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem.

  • Jeseniški hokej združen in enoten
  • Zlati maturanti
  • Poletna doživetja na Stari Savi
  • Praznik na Golici
  • Na seji o bazenu
  • O vodi iz Peričnika
  • Alarmni sistem na plazu
  • Naše Jesenice: e-knjiga in razstava

Drugi naslovi:

Na seji o bazenu; Sprejeli rebalans proračuna; Ob dnevu državnosti; O vodi iz Peričnika; Izkopali že več kot dva kilometra; Diplome fizioterapevtom; Ponosni na Ivanko, ki je dopolnila sto štiri leta; Iz Španije v Nemčijo; Dodatni znaki za urejanje prometa; Nastal tudi kratek film o projektu; Osvobajanje domišljije; Aktivne počitnice; Pestro poletje v mladinskem centru; Turizem se po koroni pobira; Praznik za vse generacije Hrušičanov; Četrt stoletja veteranske organizacije; Med starejšimi veliko zanimanje za digitalne bone; Fotografski pobegi Vasje Doberleta; Godbeniki igrali kraljevemu paru; Ponovili pot iz šolskih dni; Promocijski film o muzejski zbirki; Darilo za bolnike; Kresni večer na Koroški Beli; Jeseniški planinski dnevnik ...

Občinski svet občine Jesenice je na svoji 26. redni seji, dne 23.6.2022, sprejel Odlok o rebalansu proračuna občine Jesenice za leto 2022, ki določa predvidene prihodke in druge prejemke ter odhodke in druge izdatke
občine za leto 2022.

Na občinskih cestah, ki so jih turisti lani najpogosteje uporabljali za obvoz, je Občina Jesenice postavila nove prometne znake, ki prepovedujejo promet za motorna vozila, razen za lokalni promet. Na državnih cestah bo v dogovoru z Občino Jesenice v kratkem enako storila tudi država.

VIŠJI SVETOVALEC ZA GRADBENE ZADEVE NA KOMUNALNI DIREKCIJI, ki se opravlja v nazivih višji svetovalec II in I.

Za oddajo v najem dela nepremičnin z ID znakom: parcela 2176 634/1, parcela 2176 634/2 in parcela 2176 734/1, stavbno zemljišče v okvirni  izmeri 180 m2, in sicer za namen postavitve in obratovanja začasnih objektov oziroma nezahtevnih objektov, zaradi preselitve cvetličarne iz stavbe na naslovu Blejska Dobrava 117C (obnova stavbe) na novo lokacijo. Obseg oddaje dela predmetnih nepremičnin je razviden iz priložene grafične situacije.

Uporabne povezave