Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2015 20

Občino obiskala ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar

Na dan občinskega praznika je občino Jesenice na povabilo župana Tomaža Toma Mencingerja obiskala ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar s svojo ekipo. Ministrico, direktorico Direktorata za kulturno dediščino ddr. Vereno Vidrih Perko in vodjo odnosov z javnostmi Velka Glanerja je na Občini Jesenice sprejel župan Tomaž Tom Mencinger, ki je nato v družbi podžupanov Mihe Rebolja in Vere Pintar, vodje Oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve Petre Dečman, vodje Oddelka za gospodarstvo Vere Djurić Drozdek in direktorice Gornjesavskega muzeja Jesenice Irene Lačen Benedičič predstavil delo in vlaganje Občine na kulturnem področju.

Osrednji temi pogovora sta bili problematika obnove Ruardove graščine in Cerkve Marijinega vnebovzetja na Stari Savi ter postavitev turistično obvestilne signalizacije ob avtocesti (rjave table), ki bi označevala Staro Savo. Pobuda za postavitev tovrstnih tabel je bila namreč podana že v začetku leta 2014 s strani svetnikov iz prejšnjega mandata, zato je Občina na podlagi te pobude na ministrstvo poslala vlogo, a do sedaj zaradi zahtevanih pogojev ministrstva še ni bila uspešna. V pogovoru so bile izpostavljene določene možne rešitve, ki nakazujejo napredek v razreševanju problematike, ministrica in njena sodelavca pa sta obljubila pomoč ministrstva v okviru njihovih zmožnosti.

Gostje so si nato v družbi župana Tomaža Toma Mencingerja, podžupana Mihe Rebolja in direktorice Gornjesavskega muzeja Irene Lačen Benedičič ogledali še Staro Savo. Leta 1984 je bilo območje Stare Save razglašeno za kulturni spomenik, ki obsega izredno bogat zbir premične in nepremične dediščine (trgi s plavži, kasarna, arhivsko skladišče, Ruardova graščina – železarski muzej itd.), kar pomeni, da ima občina izdelano konkretno strategijo ohranjanja kulturne dediščine in tudi jasne vsebine, s čimer so bili gostje zelo zadovoljni. Ministrica je izrazila navdušenje nad videnim, hkrati pa pohvalila tako Gornjesavski muzej Jesenice kot samo Občino pri njunem trudu za razvoj muzejske dejavnosti in ohranjanje kulturne dediščine.

Prebrano 1514 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:26