Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2015 29

Vandalizem prisoten tudi v okolicah šol in na otroških igriščih

Na Jesenicah se v zadnjem času pojavlja veliko dejanj uničevanja javne površine, ki poleg škode povzročajo tudi nepotrebne dodatne stroške vzpostavitve prvotnega stanja. Nedavni primer takšnega ravnanja se je pojavil na otroškem igrišču na Blejski Dobravi, ki ga je Občina Jesenice v uporabo predala šele pred slabim letom, a mora zdaj zaradi nepotrebnega ravnanja posameznikov poskrbeti za ustrezno obnovo igral. Še posebej izpostavljena takšnim dejanjem pa je tudi okolica osnovnih šol. Na OŠ Toneta Čufarja so na primer objestni posamezniki obnovljeno atletsko stezo in ograjo okrog igrišča poškodovali že naslednji dan po obnovi, na OŠ Poldeta Stražišarja pa dnevno opažajo krajo rešetk z jaškov, zvito ograjo ter poškodovano fasado, žaluzije in stekla. Na vseh omenjenih lokacijah, kjer se igrajo otroci, se vsakodnevno pojavljajo tudi cigaretni ogorki, pasji iztrebki, uriniranje (smrad) in drugi različni odpadki.

Za obnovo poškodovanih površin je zaradi varnosti uporabnikov – pretežno otrok – treba vložiti denar, ki je bil prvotno namenjen drugim, bolj pomembnim dejavnostim, zato so takšna dejanja še toliko bolj nesmiselna in nepotrebna, hkrati pa posmeh lastnikom ali upravljavcem površine, ki zanjo skrbijo in vlagajo finančna sredstva. Katera dejanja so delo otrok, ki jim skrb za imetje še ni bila docela privzgojena, katera pa mladostnikov oziroma odraslih, ki nimajo spoštovanja do tuje lastnine, je težko določiti, vsekakor pa bi se vsi ti posamezniki morali zavedati, da se vzgoja in osebna kultura ne odražata le v komunikaciji, temveč tudi v tem, kako oseba ravna s tujo lastnino.

Prebrano 1631 krat Nazadnje urejano na sreda, 29 april 2015 23:18

1 komentar

  • Komentiraj povezavo 0, 30.04.2015 13:25 od Lothar Orel

    To je res. Bi si pa tudi skupina Ejga zaslužila vsaj tak, če ne trikrat daljši prispevek, ker med drugim odpravljajo posledice takega vandalizma, pa tako in drugače delijo, razvijajo in spodbujajo pozitivo na Jesenicah.

    Prijavi