Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2016 27

Predsednik države obiskal Gimnazijo Jesenice

Vir: predsednik.si Vir: predsednik.si Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj udeležil pogovora z dijaki Gimnazije Jesenice o njihovih ambicijah, ustvarjalnosti in poteh poklicnega razvoja. Dogodek poteka v okviru projekta »Inženirke in inženirji bomo!«, katerega častni pokrovitelj je predsednik republike.

Gimnazija Jesenice je ena izmed sodelujočih šol projekta »Inženirke in inženirji bomo!«, namen projekta pa je mlade motivirati k izbiri tehniškega in naravoslovnega študija. Uvodoma je dijake pozdravila Edita Krajnović, so-pobudnica projekta, ki je dejala: "Slovenci smo narod inženirjev, znanja in inovacij. Upamo si. Imamo ambicijo in vizijo, da je Slovenija v svetu predstavljena kot zelena, aktivna in zdrava dežela." Nato so dijake v skrivnosti inženirskega poklica popeljali dr. Mojca Volk iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Mariboru, Špela Bernhard, bivša zlata maturantka jeseniške gimnazije, dr. Zlatko Pflaum iz Lek Pharmaceuticals ter dr. Matevž Fazarinc iz Acronija. Govorniki so dijakom predstavili kariero inženirja ter jim zaupali bogate izkušnje in zanimive zgodbe, ki so jih doživeli na svojih poklicnih poteh.

Več kot tristo zbranih dijakov je nagovoril tudi predsednik republike, ki jim je predstavil svojo osebno izkušnjo septembra 2011, ko so mu poslanke in poslanci Državnega zbora izglasovali nezaupnico in je padla vlada, ki jo je vodil. "Takrat sem razmišljal, kako naprej. Odločil sem se, da uresničim svoje mladostniške sanje. Poleti sem stopil pred delegate na strankarskem kongresu in oznanil svojo predsedniško kandidaturo. Zdelo se je nemogoče. Ko boste razmišljali o svoji poklicni prihodnosti, o svojem življenju, boste srečali ljudi, ki vas bodo povprašali o vaših sanjah. Ko jim jih boste zaupali, bodo nekateri rekli, da je nemogoče, da bi jih dosegli. Najbolj pomembno je, da nasveta, da se tem sanjam odrečete, ne upoštevate," je dejal predsednik republike in z dijaki delil anekdote iz svojih gimnazijskih let. Z mladimi je nadaljeval pogovor tudi o tem, kaj v njih zbuja upanje za prihodnost. Dejali so, da verjamejo, da smo kot skupnost močnejši, zato bomo svoje cilje lahko dosegli le, če bomo enotni, s čimer se je strinjal tudi predsednik republike.

Dijake je zanimalo predsednikovo mnenje o javnem in zasebnem šolstvu, kako je prišel v stik s politiko in ali so njegovi nastopi in govori iskreni. Na zadnje vprašanje je predsednik republike odgovoril: "Povem, kar mislim, in ne, kar je nujno politično korektno," in ob tem omenil današnji pogovor za televizijo o migrantski in begunski problematiki, kjer je jasno povedal svoje mnenje in ne to, kar bi ljudje od njega pričakovali: "Politiki moramo s svojimi ravnanji odpravljati probleme v družbi. Trenutno se soočamo z migrantsko in begunsko problematiko. Politiki moramo odpravljati probleme, ki jih ta val migrantov in beguncev prinaša s seboj. Le tako bo manj strahu, dvomov in nestrpnosti, ne pa, če bomo politiki tekmovali v tem, kdo bo izrekel več obsodb." Delil pa je tudi izkušnje o času iz predsedniške kampanje, saj je mlade zanimalo ali lahko z idejami "premagajo" denar in vpliv. Predsednik Pahor je dejal: "Bili smo predani viziji. Verjeli smo, da lahko z idejami, energijo tudi naprej držimo to skupnost skupaj, saj smo se vsi zavedali, da imamo eno domovino in ne dveh. Zmagali smo z ljudmi. Verjeli smo in bili predani."

Projekt »Inženirke in inženirji bomo!« poteka od leta 2012, vključenih je enajst (11) slovenskih gimnazij, preko 100 inženirjev in 1800 dijakov. Letos se jim je pridružila tudi Inženirska akademija Slovenije. Predsednik republike je pobudnikom projekta in sodelujočim srednjim šolam novembra 2014 podelil častno pokroviteljstvo, saj je po predsednikovem mnenju pomen projekta ta, da mladim povemo, da naj se za študij tehničnih in naravoslovnih ved odločijo zato, ker talente za to imajo. Pogovori z junaki, ki so na tem področju uspeli, pa jih naj samo še dodatno navdihuje v njihovi odločitvi.

Prebrano 1842 krat Nazadnje urejano na torek, 01 marec 2016 08:09