Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2016 08

Učenci jeseniških osnovnih šol sodelovali tudi na 30. festivalu Turizmu pomaga lastna glava

Turizmu pomaga lastna glava Turizmu pomaga lastna glava RAGOR

 

Turistična zveza Slovenije vsako leto organizira festival Turizmu pomaga lastna glava, letos je to že 30. zaporedoma. Festival je namenjen učencem iz osnovnih šol, ki se preko leta ukvarjajo s snovanjem turistične ideje in produkta na določeno temo, ki jo izbere organizator. Na koncu pa se vse šole s svojimi idejami predstavijo na turistični tržnici. Tema letošnjega leta je bila «zeleni turizem«. Na to temo so učenci pripravili seminarske oz. turistične naloge, v katerih so opisali svoje ideje za razvoj turizma v domačem kraju.

V letošnjem letu so na omenjenem festivalu Turizmu pomaga lastna glava pod vodstvom mentoric Hermine Biščević, Jasmine Bagar in Andreje Prezelj sodelovale vse tri osnovne šole iz občine Jesenice in sicer OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Izvedbo projekta je omogočila in financirala Občina Jesenice.

Učenci OŠ Toneta Čufarja Jesenice so si letos izbrali naslov seminarske naloge »Na planini je lepo«. Predlagan dvodnevni izlet bi bil lahko za občane in turiste zanimiva in povezana turistična ponudba ogledov ekoloških in turističnih kmetij našega kraja. V okviru programa želimo ponuditi udobno, varno in atraktivno doživljanje pristnega stika z naravo in lokalnimi običaji preko domače ekološko in trajnostno naravnane ponudbe. Učenci OŠ Prežihovega Voranca so si letos zadali naslov seminarske naloge »Odkrijmo lepote jeseniških slapov«. Turistični produkt, ki so ga pripravili za obiskovalce je dvodnevni kolesarski izlet, ki je skupek idej in aktivnosti in vsebuje nastanitev v taboru, oglede Dobršniških slapov, Javorniških slapov in slapa Šum, spoznavanje naravnih znamenitosti in kulturne dediščine našega kraja, pokušino tradicionalnih jedi, rekreacijo in umetniško ustvarjanje. Učenci OŠ Koroška Bela so pripravili pohod  »S krpljamʾ alʾ brez, glavnʾ da gremo«. S tovrstnim pohodom so povezali Gajškovo pot s Pristavo in Zoisovim parkom ter to ponujali kot celoto. Da pohod ni popolnoma običajen so ga pripravili ponoči, ob polni luni, da obiskovalci začutijo povezanost z naravo. Učenci so na poti predvideli tudi različne igre in naloge, ki jih obiskovalci morajo opraviti preden pridejo do Pristave in Zoisovega parka, kjer jim lokalni turistični vodič predstavi še pomen Nature 2000 in varovanja narave. 

Poleg izdelane turistične naloge so učenci svoje delo tudi zagovarjali na Turistični tržnici, ki je bila organizirana v torek, 1. marca 2016 v Mercator centru Primskovo v Kranju. Vsaki skupini je bila na voljo manjša turistična stojnica, ki so jo učenci po lastnih željah opremili v skladu s tematiko seminarske naloge. Najtežja naloga učencev je bila obiskovalce Mercator centra pripraviti do tega, da si pridejo ogledat njihovo stojnico ter jim nato še predstaviti svojo idejo. Med obiskovalci stojnic je bila tudi 5-članska komisija, ki je nastope učencev ter njihovo turistično nalogo ocenjevala.

Prebrano 3066 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 21:57