Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2016 27

Partizanska bolnica na Mežakli

Partizanska bolnica na Mežakli je bila postavljena novembra leta 1942 in je do maja 1943 služila kot bolnica, do konca II. svetovne vojne pa kot občasno zaklonišče kurirjev in borcev NOB. Zaradi odročne lege, strmega dostopa in previsne skale nad objektom je okupator ni nikoli odkril. Bolnica, znana tudi kot "Mala bolnica" je bila prva partizanska bolnica na Gorenjskem. Kot kulturni spomenik je bila Partizanska bolnica na Mežakli razglašena leta 1985, in sicer kot zgodovinski spomenik, ki predstavlja redek ohranjeni avtentični spomenik iz časa narodnoosvobodilne vojne.

V mesecu juniju in juliju letošnjega leta so potekala obnovitvena dela, in sicer rušitev starega objekta ter postavitev novega objekta enakih dimenzij in oblik, izdelanega iz macesnovega lesa, ter na zahodni strani zaščitenega z zaščitno mrežo, ki preprečuje zasutje z listjem in nanesenim materialom. Notranjost objekta je opremljena z opremo, ki je čim bolj približana avtentični opremi (klop, miza, polica, omara, kurišče). Prav tako je bila izvedena sanacija lesene varovalne ograje poti, ki ima sedaj nameščene kovinske nosilce v zemlji, ki bodo preprečevali trohnenje lesa v zemlji. Izvedena je bila tudi sanacija samega dostopa do objekta.

Uradna otvoritev obnovljene bolnice je bila 13. avgusta 2016, ob 12,30 uri na Zakopih.

Občina Jesenice je za sanacijo Partizanske bolnice na Mežakli v proračunu Občine Jesenice za leto 2016 zagotovila sredstva v višini 17.740,68 €.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili gospe dr. Renati Pamić, konservatorski svetovalki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Kranj, izvajalcu TIK Dušan Vogrinčič s.p., gradbenemu nadzoru Slavko Bassanese s.p., za predano sodelovanje pri obnovi objekta, članom Planinskega društva Jesenice, ki so sodelovali pri obnovi dostopne poti, ter predsedniku krajevne organizacije Zveze borcev Podmežakla g. Aleksandru Jernejcu, kot pobudniku obnove Partizanske bolnice.

Prebrano 6993 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 22 avgust 2016 14:28