Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2017 02

V skupnosti Žarek pripravili dan odprtih vrat

Bitnje, 2. 9. 2017 – Jeseniško Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek je danes dopoldne pripravilo dan odprtih vrat, ki sta se ga s strani Občine Jesenice udeležila podžupan Miha Rebolj in vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve Petra Dečman. V komuni je trenutno 6 uporabnikov, ki se poleg osebnostnega razvoja učijo tudi različnih ročnih spretnosti.

Danes je jeseniško Društvo za delo z mladimi v stiski Žarek pripravilo dan odprtih vrat v komuni Skupnost Žarek v Bitnjah, ki sta se ga s strani Občine Jesenice udeležila tudi podžupan Miha Rebolj in vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve Petra Dečman. Skupnost Žarek je program za rehabilitacijo odvisnikov od droge in alkohola, v okviru katerega delujeta 2 sklopa: prvi, osnovni, je komuna Skupnost Žarek, drugi pa sprejemni center Skupnost Žarek.

Predsednica društva Ivanka Berčan je pozdravila prisotne obiskovalce in povedala, da je dan namenjen predvsem zahvali tako tistim, ki program sofinancirajo in s tem omogočajo, da lahko program deluje, kot tistim, ki podpirajo delo in trud tako zaposlenih kot samih uporabnikov komune.

Podžupan Miha Rebolj je pohvalil delo društva in izrazil zadovoljstvo, da tudi Občina Jesenice lahko finančno pomaga pri omogočanju programa, ki posameznikom pomaga premagovati izzive življenja. »Že ob prihodu je bilo zaznati veliko pozitivne energije, veliko poguma in trdne volje, da se s temi izzivi soočate in jih tudi premagate. Za vašo odločitev vam čestitam in vam želim, da tudi v prihodnje trdno stojite ob tej poti, na kateri vam pomagajo tudi vaši najbližji, s katerimi je premagovanje teh ovir lažje. Vsekakor bo Občina Jesenice ta program podpirala še naprej in vesel bom, če bom lahko naslednje leto zopet tukaj z vami.« je povedal.

Tudi Direktorica Centra za socialno delo Jesenice Anita Bregar je v nadaljevanju pohvalila delo društva, predvsem pa zavzetost in srčnost njegove predsednice: »S sinergijo različnih oseb, ki združujejo srčnost in strokovna znanja, tako podpiramo ljudi, ki jim je nekako zmanjkalo moči na svoji življenjski poti, in jim pomagamo, da najdejo svoje potenciale. Danes je društvom težko zdržati vse finančne pritiske in potrebe, vendar je tu izredno pomembna Ivankina energija, ki jo vlaga v to skupnost in brez katere bi težko zdržali. Zato mi je v veselje, da je med nami in da lahko tako dobro sodelujemo.«

V komuni trenutno sicer biva 6 uporabnikov, njihov glavni cilj pa je trdna abstinenca in vključitev nazaj v normalno življenje. V prvem letošnjem polletju so sicer imeli skupno 9 uporabnikov iz različnih koncev Slovenije – od Gorenjske do Štajerske, Primorske in osrednje Slovenije –, njihov starostni razpon pa je bil od 27 do 43 let. V tem času je bilo dvema omogočeno opravljanje vozniškega izpita, štirje so bili vključeni v poklicno izobraževanje, eden je v tem obdobju opravil maturo in eden zaključni izpit. Uporabnikom so v veliki meri pomagali pri urejanju finančnih dolgov, dva uporabnika sta bila vključena v zdravljenje hepatitisa, pogosta pa so bila tudi ostala spremstva k zdravniškim specialistom. Veliko poudarka v skupnosti namenijo tudi organiziranim prostočasnim aktivnostim uporabnikov, kot so pohodništvo, kopanje in počitniški teden. Poleg osebnostnega razvoja se uporabniki komune učijo tudi ročnih spretnosti, kot so polaganje ploščic in izdelovanje lesenih izdelkov, skrbijo pa tudi za urejanje hiše in njene okolice.

Poleg Ministrstva za delo družino in socialne zadeve in Občine Jesenice, program sofinancira še 6 občin Zgornje Gorenjske, od začetka delovanja komune do danes pa so v društvu prek programa pomagali že 98 odvisnikom.

Udeleženci dneva odprtih vrat so si imeli danes možnost ogledati tudi prostore in okolico skupnosti, vključno z mizarsko delavnico in lesenimi izdelki, ki so jih izdelali člani skupnosti.

Prebrano 3025 krat Nazadnje urejano na nedelja, 03 september 2017 12:52