Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2018 28

Ekogor: "Sledimo temu, kar smo obljubili, stanje v CERO Mala Mežakla se je izboljšalo"

Župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger je ob koncu februarja zopet sklical sestanek z odgovornimi v zvezi s pojavom smradu iz deponije Mala Mežakla. Stanje naj bi se – tako po besedah koncesionarja kot predstavnice krajanov – bistveno izboljšalo.

Potem ko je bil v začetku januarja na lokaciji Centra za ravnanje z odpadki Mala Mežakla nad Jesenicami (CERO Mala Mežakla) sklican prvi sestanek v zvezi s širjenjem smradu iz centra v dolino in se je koncesionar, podjetje Ekogor d.o.o., zavezal, da bo problem smradu saniran do začetka pomladi, je ob koncu februarja župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger na lokaciji CERO Mala Mežakla sklical ponoven sestanek, namenjen ovrednotenju do sedaj opravljenega dela. Sestanka so se poleg župana udeležili tudi direktor podjetja Ekogor Ivan Hrženjak, podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek in direktor Komunalne direkcije na Občini Jesenice Marko Markelj, direktor javnega komunalnega podjetja JEKO d.o.o. Uroš Bučar in krajanka Nevenka Rajhman s Spodnjega Plavža.

Ivan Hrženjak je županu in ostalim prisotnim povedal, da v podjetju stremijo k temu, kar so obljubili januarja. Na prvem sestanku so se namreč zavezali, da bodo težko frakcijo primerno termično obdelali pod zaprtimi boksi in jo nato obdelano odložili na deponijo ter da bodo lahko frakcijo, ki se je kopičila na lokaciji izven območja CERO Mala Mežakla, odvozili na druge lokacije.

»Takoj po prvem sestanku oziroma ko je bilo tehnično možno, smo sanirali težko frakcijo, ki je bila deponirana zunaj boksov in je bila glavni vir problemov s smradom. To smo zaprli v bokse oziroma primerno obdelali. V samem območju OVD znotraj ograje zdaj delujemo tekoče in skladno z OVD,« je povedal direktor Ivan Hrženjak.

Večji problem predstavlja lahka frakcija, za katero na ravni celotne države nimajo rešitve za njeno primerno končno izrabo. A se po besedah Hrženjaka na lokaciji Male Mežakle rešuje tudi ta problem:

»Zaenkrat to rešujemo tako, da lahko frakcijo vozimo v center v Suhadolah, kjer že izvajamo proces baliranja in ga bomo še pojačali z dodatno napravo. Bale odpadkov, zavite s folijo, pa bodo potem počakale na naših parcelah do tega trenutka, ko bodo tehnične rešitve tudi za to frakcijo.«  direktor Ivan Hrženjak

Koncesionarju je sicer v mesecu februarju zagodlo izredno neugodno vreme, ki je v februarju zaradi nizkih temperatur, snega in poledice povzročilo slabšo prevoznost dovozne ceste na Malo Mežaklo, posledično pa je bila frekvenca odvoza nižja od načrtovane. Vendar pa koncesionar obljublja, da bodo tudi to v nadaljevanju nadoknadili, pri tem pa bo po največjih močeh sodelovalo tudi javno komunalno podjetje JEKO. Ta bo namreč v dnevih, ko bo Ekogor načrtoval intenzivnejši odvoz lahke frakcije z območja CERO Mala Mežakla, še bolj angažiral svojo službo za vzdrževanje cest, ki bo poskrbela za dodatno posipanje ceste in tako čim bolj varno prevozno cesto. V takšnih dneh se zaradi intenzivnejšega ravnanja z nakopičeno lahko frakcijo in odvoza le-te sicer lahko pričakuje nekaj več emisij smradu v ozračje, o čemer pa bo predhodno obveščena tudi javnost.

Da se je stanje v zvezi z emisijami smradu res izboljšalo, je potrdila tudi Nevenka Rajhman, krajanka, ki živi neposredno pod deponijo – ta naj bi smrad v februarju zaznala le štirikrat, manjša pa naj bi bila tudi intenzivnost smradu. Ob tem je bil bolj zadovoljen tudi župan Tomaž Tom Mencinger:

»Kot lokalna skupnost smo dolžni poskrbeti, da občani živijo v primernem, normalnem bivalnem okolju. Zato je bilo nujno, da se stanje izboljša in veseli me, da trenutne informacije kažejo, da je temu tako. Zahvaljujem se koncesionarju za trud, ki za vlaga v to, da se stanje pospešeno izboljšuje, sploh v takšnih vremenskih razmerah, hkrati pa ga pozivam, naj – tako kot je obljubil – zavezo izpolni v celoti in s tem poskrbi, da se bo stanje v zvezi z emisijami smradu saniralo dokončno« župan Tomaž Tom Mencinger

 

Prebrano 3053 krat Nazadnje urejano na četrtek, 01 marec 2018 13:28