Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2018 29

Osnovnošolski parlamentarci letos o šolstvu in šolskem sistemu

Osnovnošolski parlamentarci letos o šolstvu in šolskem sistemu Foto: arhiv OŠ Prežihovega Voranca Jesenice

Osnovna šola Prežihovega Voranca Jesenice je v preteklem tednu gostila regijski otroški parlament. Osnovnošolci iz osnovnih šol Zgornje Gorenjske so letos razpravljali na temo šolstva in šolskega sistema.

 

V ponedeljek, 26. 3., je na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice potekal regijski otroški parlament, ki so se ga tudi letos udeležile osnovne šole iz Zgornjesavske doline, torej od Kranjske Gore do Žirovnice, na občinski ravni pa ga koordinira Zveza društev prijateljev mladine Jesenice.

Zbrane je uvodoma pozdravil ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Robert Kerštajn, udeležili pa sta se ga tudi jeseniška podžupanja Vera Pintar in dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Jesenice in nekdanja ravnateljica OŠ Prežihovega Voranca Jesenice Albina Seršen. Letošnja tema otroškega parlamenta sta šolstvo in šolski sistem. Osnovnošolci so tako razpravljali o odnosih v šoli, učnih vsebinah, metodah in načinih poučevanja, tujih šolskih sistemih, ocenjevanjih znanja, uresničevanju šolskih ciljev, nacionalnem preverjanju znanja, učenju tujega jezika že v prvem razredu in o tujih učencih in jezikih. Kot je ob koncu parlamenta povedala mentorica otroškega parlamenta na OŠ Prežihovega Voranca Jesenice Uršula Žumer, so »osnovnošolci podali raznovrstne ugotovitve, predloge in rešitve, izpostavili svoja mnenja in konstruktivno poiskali prednosti in slabosti našega šolstva.« Izpostavljeni predlogi in ideje pa ne bodo ostali za zidovi šole, saj jih bosta učenki 9. razreda OŠ Prežihovega Voranca Anja Demšar in Emina Deranjić, ki so ju na koncu razprave potrdili mladi parlamentarci, prenesli na nacionalni otroški parlament, ki bo potekal v dvorani Državnega zbora RS v Ljubljani.

Otroški parlament je vseslovenski projekt, ki ga na ravni države izvaja Zveza društev prijateljev mladine Slovenije, poteka pa že od leta 1990. Je program vzgoje otrok in mladostnikov za demokracijo in oblika sodelovanja otrok v družbenem dogajanju ter pridobivanje vedenj o človekovih in državljanskih pravicah. Projekt se izvaja v vseh šolah po Sloveniji, nadgradi se s parlamenti na občinski in regionalni ravni, zaključi pa na nacionalnem otroškem parlamentu.

Prebrano 2322 krat