Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2018 26

Nova planinska sezona na Golici z bogatimi vsebinami

1835 metrov visoka Golica bo v novi letni sezoni, posebej v maju ob cvetenju narcis spet velik magnet za številne planince, ki se bodo iz različnih smeri vzpenjali proti vrhu. Člani planinskega društva Jesenice v svoji koči letos poleg stalne skrbi za gostoljubnost, dobro počutje in pestro ponudbo pripravljajo nekaj prijetnih novosti, ki bodo marsikomu popestrile in obogatile hojo na ta priljubljen vrh v Karavankah. Kočo bomo uradno odprli 1. maja. Že na predvečer praznika, 30. aprila, bodo pripravili  tradicionalno kresovanje, ki se bo začelo ob 20.uri.

Letos bosta nova oskrbnika Valerija Povšnar- Kavčič in Dušan Kavčič. 19. maja bodo  v koči odprli Info točko v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/ Karawanken. Na voljo bodo najrazličnejše informacije za planince v tem delu Karavank. 26. maja bodo  v okviru majskih prireditev v Planini pod Golico izvedli tematski botanični pohod na Golico. Udeleženci bodo ob spremstvu planinskih vodnikov pohod začeli v Savskih jamah. Pot jih bo vodila mimo Korlnovega rova, po novo urejeni planinski poti  na vrh Golice. V koči bo sledilo predavanje o bogastvu botanike na tem območju, pripravili bodo zloženko z različnimi podatki. V koči bo na ogled nova razstava o zgodovini Golice. Pri društvu so letos razpisali natečaj za najboljšo fotografijo Golice in njene okolice. Trajal bo vso letno sezono, podrobnosti so na voljo na spletni strani društva. Naslednja informacija je še posebej pomembna za vse letošnje planince,ki se bodo na Golico podali iz Planine pod Golico. Klasična in najbolj znana pot od Fenca do spodnje postaje tovorne žičnice je zaradi gradnje vodovoda in zbiralnika uničena in neprimerna za hojo. Društveni markacisti so zato uredili pot, ki je nekoč že obstajala. Začne se v Savskih jamah oziroma pri Korlnovem rovu in poteka skozi gozd mimo čudovitega slapu Bašar do spodnje postaje žičnice in naprej po osrednji poti oziroma zimski poti do koče in potem na vrh Golice. Povsod so nameščene usmerjevalne table. In še dve pomembni informaciji.

Pri društvu so se odločili, da v Koči na Golici namestijo  defibrilator, ki je pomemben pripomoček ob zastoju srca. Ker se spet pričakuje množičen obisk Golice, bo v pomembno pomoč, če bi se kdo znašel v težavah. Letos so ga društvu prijazno odstopili člani Društva Gorske reševalne službe Jesenice. Obenem pri društvu že začenjajo  z akcijo zbiranja sredstev za nabavo lastnega.

In še nekaj. Pri društvu so sredi resnih priprav, da na območju Golice še bolj zavarujejo lepo naravno okolje. Pri koči bodo zgradili čistilno napravo.

Prebrano 2337 krat Nazadnje urejano na četrtek, 26 april 2018 14:58