Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2018 19

Akcija "Pripravljeni v zimo"

Akcija "Pripravljeni v zimo" Foto: SPV Jesenice

Zima je pred vrati in ceste postajajo vse bolj spolzke ter nevarne. Zakonsko določeni rok za menjavo letnih gum z zimskimi, je 15. november, ko morajo biti vozila na naših cestah opremljena z zimsko opremo. Te morajo imeti oznako M+S, vsaj tri milimetre profila (priporočljivo vsaj štiri milimetre), ob tem pa naj ne bi bile starejše od štirih let. Dovoljena je tudi kombinacija letnih gum z nameščenimi verigami na pogonskih kolesih. Zavorni čas je z letnimi pnevmatikami na snegu tudi do dvakrat daljši kot z zimskimi. Poleg pnevmatik je za varnost bistvenega pomena videti in biti viden. To pomeni, da moramo vsa stekla očistiti tako z zunanje kot notranje strani. Ustrezno morajo biti očiščena zunanja ogledala in svetila. Letno tekočino za stekla moramo zamenjati z zimsko, za kar je treba poskrbeti, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Sami lahko preverimo tudi metlice brisalcev.

V četrtek, 15. novembra, se je na Bencinskem servisu »pri Rondoju« na Jesenicah odvijala preventivna akcija »Pripravljeni v zimo«, ki je postala tradicionalna akcija Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice, izvedena skupaj s Policijsko postajo Jesenice, Junikom– M d.o.o, Bencinskim servisom Jesenice in občinsko redarsko službo. Na akciji so obiskovalci imeli možnost pregleda ustreznosti profila pnevmatik, hladilne tekočine in brisalcev. Akcije se je udeležilo okoli 400 voznikov z jeklenimi konjički.

Med potekom preventivne akcije »Pripravljeni v zimo« je bilo ugotovljeno, da se stanje v zvezi z opremljenostjo vozil iz leta v leto izboljšuje, da so vozniki in voznice dobro osveščeni in so večinoma pripravljeni na zimsko sezono. Našlo pa se je med njimi 9 vozil, ki so imeli še vedno nameščene letne pnevmatike, nekaj vozil, ki so imeli neprimerne brisalce in ki niso imeli nalite zimske tekočine za čiščenje vetrobranskih stekel.

Med voznice in voznike smo zato brezplačno razdelili zimsko tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel in metlice za čiščenje snega, dišeče smrečice in pisala pa je prispeval Petrol BS. Prav tako so bili vozniki deležni nasvetov, v zvezi s predpisano zakonodajo in vremenskimi pogoji v povezavi z letnimi in zimskimi pnevmatikami.


Vsem udeležencem akcije se zahvaljujemo za obisk!

Prebrano 1594 krat