Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2020 01

Budnica na drugačen način

Budnica na drugačen način Foto: Urša Peternel, Gorenjski glas

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora kljub epidemiji ni prekinil tradicije in je pripravil prvomajsko budnico. Ta je bila drugačna kot sicer, iz gasilskega kombija so vrteli skladbe z zgoščenk orkestra.

Jeseničane je tudi letos na prvomajsko jutro prebudila tradicionalna budnica Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora. Ta je bila sicer drugačna kot običajno, saj zaradi epidemije godbeniki niso mogli nastopiti v živo. So pa na pobudo predanega predsednika orkestra Antona Justina in ob pomoči gasilcev s Koroške Bele budnico, posneto na zgoščenko, a vendarle v izvedbi Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora, predvajali iz zvočnikov gasilskega kombija. Ustavili so se na vseh običajnih lokacijah od Hrušice do Slovenskega Javornika, med drugim tudi pri Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja, kjer jih vsako leto pričakajo navdušeni stanovalci. Letos so jih pozdravili in jim pomahali z balkonov, Anton Justin pa jim je v imenu orkestra voščil za praznik.

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora je lani praznoval 145-letnico, budnice so igrali od vsega začetka, prekinjene so bile verjetno le v času prve in druge svetovne vojne in – letos. Prav zaradi igranja budnic je ministrstvo za kulturo orkester lani vpisalo v register nesnovne dediščine, ki ga vodi Etnografski muzej Ljubljana.

Prebrano 1810 krat