Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
sep  2020 24

Ob prazniku športa spominska zbirka v hokejski dvorani Podmežakla

23. septembra, na prvi slovenski državni praznik športa, so Občina Jesenice, Zavod za šport Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice v avli Športne dvorane Podmežakla na Jesenicah odprli zbirko športne dediščine, povezane z dvorano Podmežakla. Na panojih so z dokumentarnim gradivom in fotografijami predstavljeni zgodovina in dosežki športnikov štirih panog na ledu, hokeja na ledu, kegljanja na ledu, umetnostnega drsanja in curlinga, v vitrinah pa so zbrani športna oprema, pokali in priznanja.

Na  otvoritvi spominske zbirke je o pomenu državnega praznika športa in bogati športni zgodovini najprej spregovoril član izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez ter  vodja jeseniške regijske pisarne olimpijskega komiteja Branko Jeršin. Župan občine Jesenice Blaž Račič, ki je spominsko zbirko odprl, je med drugim poudaril, da je prav, da ima  šport sedaj svoj praznik, saj nas povezuje, pomemben je iz zdravstvenega vidika. Poleg tega je dejal, da moramo na Jesenicah biti ponosni na uspehe športnikov in vso športno dediščino. Več o nastajanju zbirke in njeni vsebini je povedal kustos Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik.

Zbirka je nastala na pobudo hokejskih veteranov prve in druge generacije Jesenic in Branka Jeršina. Za koordinacijo in izvajanje aktivnosti je bila s strani župana imenovana posebna delovna skupina, veliko dela pa so opravili tudi prostovoljci, ki so športno dediščino, vključeno v zbirko, ustrezno evidentirali. Finančna sredstva za postavitev zbirke je iz svojega proračuna zagotovila Občina Jesenice.

 

Prebrano 1460 krat Nazadnje urejano na petek, 25 september 2020 10:46