Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2021 10

Štefanija Muhar prejemnica priznanja ob Prešernovem prazniku

Letošnje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture je prejela Štefanija Muhar. Letošnje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture je prejela Štefanija Muhar. Foto: Janko Rabič

Zveza kulturnih društev Jesenice je z Območno izpostavo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Jesenice in Gledališčem Toneta Čufarja v preteklih letih osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Jesenice v Prešernov spomin pripravila v jeseniški gledališki dvorani. Letos so jo glede na znano epidemiološko situacijo vsi lahko spremljali na Youtube kanalu gledališča.

Predsednik Zveze kulturnih društev Jesenice Miloš Možina je v uvodnih prazničnih besedah posebej poudaril vlogo in pomen ljubiteljske kulture v domačem okolju. Izpostavil je znanje, talent, čas in materialna sredstva številnih občank in občanov pri ustvarjalnem delu na tem področju.

Letošnje priznanje za delo na področju ljubiteljske kulture je prejela Štefanija Muhar z Lipc. Predlagatelji, člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, so v utemeljitvi za podelitev priznanja zapisali, da sta bili kultura in umetnost nagrajenki položeni v zibelko. Skozi pravljice in knjige se je oblikoval njen odnos do jezika in literature, kasneje do gledališča, glasbe, pesmi in slikarstva. Vse to uspešno prenaša skozi vse življenje na svojo okolico in mlajše rodove. Njen ustvarjalni opus na številnih področjih je izjemen. Posebej izstopa štirideset let sodelovanja pri Pihalnem orkestru Jesenice–Kranjska Gora z delom kronistke, zapisovalke spominov, scenaristke in voditeljice koncertov. Ob 140-letnici orkestra je napisala knjigo Partiture spomina. Ob prejemu priznanja je poudarila, da jo ljubezen do kulture in vsega lepega spremlja na vsakem koraku življenjske poti.

''Vedno sem delala tisto, kar sem imela rada in to je bila moja največja sreča, poleg družinske. Druga velika sreča pa je ta, da sem živela in delala med ljudmi, ki so mi zaupali, verjeli vame in mi omogočili svobodno ustvarjalno pot. V veliko veselje mi je bilo delati za kulturo in umetnost, posebej ljubiteljsko, ki jo Jeseničani zelo spoštujejo.''

Po podelitvi priznanja je sledil posnetek čitalniškega večera, ki ga je Zveza kulturnih organizacij v počastitev Prešernovega dne in slovenskega kulturnega praznika pod vodstvom režiserja Matjaža Komana pripravila  8. februarju leta 2013 v dvorani Kolpern na Stari Savi na Jesenicah.

Prebrano 1064 krat Nazadnje urejano na sreda, 10 februar 2021 16:50