Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
apr  2021 21

Podarimo si knjige ob svetovnem dnevu knjige

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je leta 1995 razglasila 23. april za svetovni dan knjige. Dan je namenjen opozarjanju na pomen in promociji branja, založništva in avtorskih pravic, čemur se pridružuje kot branju prijazna občina pridružuje tudi občina Jesenice, ki ta naziv nosi od leta 2018.

V ta namen se tako pridružuje tudi vseslovenski akciji kupovanja in podarjanja knjig ob svetovnem dnevu knjige, ki jo v sodelovanju z založniki, Javno agencijo za knjigo RS, Društvom slovenskih pisateljev, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji organizira Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature. Med 22. in 25. aprilom bo vrata za štiri dni odprl Sejem s kavča, skupna spletna knjigarna, v kateri bo več kot 50 slovenskih založnikov po ugodnih sejemskih cenah ponudilo več kot 500 skrbno izbranih knjig.

Župan Blaž Račič je ob dnevu knjige in ob podpori akcije zapisal:

»Knjiga je orožje, vzemi jo v roke«, je eden najbolj znanih citatov nemškega dramatika Bertolta Brechta. V študentskih letih mi je citat zlezel pod kožo, saj sem redno prebiral knjižne izdaje Založbe Krtina, ki izdaja dela s področja družboslovja. Prav vsako od teh knjig na prvi notranji strani knjige krasi zgoraj zapisani citat. Z leti sem se utrdil v prepričanju, da je branje zelo koristno, v zadnjih letih se mi zdi, da je branje nujno. Lahko beremo z namenom pridobivanja informacij, za sprostitev, za zabavo, za učenje in pridobivanje novih znanj, za splošno in strokovna razgledanost, za spoznavanje zgodb, ki jih sami ne bi nikoli izkusili, a so njihova sporočila zelo pomembna in nas bogatijo, za spodbujanje domišljije … Koristi, ki jih prinaša branje so, skratka, neštete in jih lahko strnem v ugotovitev, da branje pomembno vpliva na razvoj posameznika in skupnosti. Torej, beremo …«

Sejem s kavča bo odprt od četrtka, 22. aprila, od 10. ure do nedelje, 25. aprila, do polnoči na povezavi https://sejemskavca.si.

Prebrano 681 krat Nazadnje urejano na sreda, 21 april 2021 16:34