Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2021 14

Zasejali seme travniških rož v pomoč čebelam

V mesecu maju obeležujemo svetovni dan čebel. V občini Jesenice smo se pridružili pobudi Čebelarske zveze Gorenjske "Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik" in danes na zelenici pred stavbo na Cesti maršala Tita 10 ter na zelenici nasproti trgovskega centra Spar v smeri Hrenovce posejali seme travniških rož za cvetoč travnik, ki bo čebelam in ostalim opraševalcem nudil hrano in zavetje.

"Časi, ko so naše travnike maja (veliki traven) in junija (rožnik) krasile različne barve cvetočih rastlin, so minili. Večkratna košnja je postala na travnikih prevladujoče opravilo, zaradi katerega izginja travniško cvetje. Pogosta košnja močno vpliva na ohranjanje biotske raznovrstnosti in s tem tudi na pestrost čebel in drugih opraševalcev, za katere pa vemo, da so ključni pri pridelavi hrane. Kar 80 odstotkov kmetijskih in divjih rastlin je odvisnih od opraševanja žuželk. Ko ohranjamo življenjski in prehranjevalni prostor čebel in drugih opraševalcev, ne varujemo samo biotske raznovrstnosti, temveč tudi regionalno pridelavo hrane. Prehranske razmere za opraševalce se iz leta v leto slabšajo, kar lahko izboljšamo s sejanjem medovitih rastlin na vrtovih, parkih in s ponovno vzpostavitvijo cvetočih travnikov. S tem opraševalci ne dobijo le hrane, ampak lahko tudi varno gnezdijo,"

so povedali na Čebelarski zvezi Gorenjske.

Zelenici so zaposleni iz JEKO d.o.o. predhodno pokosili, pri sejanju pa je sodeloval tudi župan Blaž Račič. Ti zelenici bosta naslednjič pokošeni šele, ko travniške cvetlice odcvetijo in se čebele najejo, ob na novo zasejani površini pa za obveščanje in ozaveščanje o pomenu cvetočih travnikov skrbijo tudi nove table.

Prebrano 1276 krat Nazadnje urejano na četrtek, 11 januar 2024 15:54