Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2022 04

Problematika cen ogrevanja: dodatna finančna sredstva za materialno ogrožene in dodatno znižana cena daljinskega ogrevanja

Jesenice, 4. februar – Občinski svet občine Jesenice je na včerajšnji seji za blaženje stiske občanov zaradi povišanih cen ogrevanja zagotovil dodatna sredstva za dodeljevanje socialne pomoči, proizvajalec toplote Enos d.d. pa ceno variabilnega dela megavatne ure ogrevanja (zaradi dodatnega vira drugih prihodkov) znižuje tako za januar kot za februar.

Svetniki in svetnice jeseniškega občinskega sveta so na včerajšnji redni seji med drugim obravnavali problematiko podražitve ogrevanja. Seznanili so se z informacijo o izvedenih in še načrtovanih aktivnostih, povezanih z reševanjem te problematike.

Kot eno izmed kratkoročnih rešitev za premostitev socialne stiske občanov v času kurilne sezone podali predhodno soglasje k zagotovitvi dodatnih sredstev za dodeljevanje socialne pomoči tistim občanom, ki so do nje upravičeni, skladno s pogoji, določenimi v Odloku o socialni pomoči v občini Jesenice. Na podlagi tega odloka so do občinske socialne pomoči upravičeni posamezniki, ki imajo stalno bivališče na območju občine Jesenice, vsi njihovi neto dohodki in prejemki za največ 60 % presegajo cenzus upravičenosti do denarne socialne pomoči, jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč, so v tekočem letu že uveljavljali možne državne socialne pomoči ter izpolnjujejo še določene druge pogoje po odloku. Višina pomoči se v posameznem primeru določi po posebnem postopku glede na stopnjo materialne ogroženosti upravičenca, postopke dodeljevanja občinskih socialnih pomoči pa vodi Center za socialno delo Gorenjske, Enota Jesenice. V sprejetem proračunu za leto 2022 je za ta namen zagotovljenih namenjenih skupaj 40.000 €, pri čemer odlok določa, da se občinske socialne pomoči dodeljuje do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih vlog v tekočem letu, s soglasjem Občinskega sveta pa bodo, skladno z izkazanimi potrebami, lahko za upravičence zagotovljena dodatna sredstva do skupne višine 60.000 evrov. 

Na seji sta bila prisotna tudi direktorja podjetij Enos d.d. in Enos OTE d.o.o. Andrej Stušek in Robert Pajk, ki sta svetnikom odgovarjala na postavljena vprašanja. Andrej Stušek je predstavil pred kratkim izvedeno analizo specifične porabe toplote po posameznih večstanovanjskih objektih, ki kaže na to, da pri nekaterih objektih (in enotah v njih) prihaja do abnormalne porabe toplote (v primerjavi s povprečno), kar rezultira tudi v izjemno visokih položnicah v teh objektih. Naslednji korak, ki ga bo potrebno storiti, je v sodelovanju z upravniki teh objektov ugotoviti, zakaj do takšnih razlik prihaja. Je pa direktor Stušek na seji povedal, da podjetje izpolnjuje svojo obljubo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi z dodatnim virom prihodka ceno še znižali – ker jim je to v januarju tudi uspelo, bodo te pozitivne učinke prenesli nazaj v ceno toplote in tako ceno variabilnega dela megavatne ure za mesec januar, poleg že znižane cene za 15 evrov, znižali še za dodatnih 5 evrov (iz 104 evre na 99 evrov), za mesec februar pa za 12 evrov, torej iz 104 evre na 92 evrov. S tem se podražitev cene ogrevanja, po Stuškovih besedah, v primerjavi z lanskim februarjem niža na 28 %.

Obravnava tematike povišanih cen ogrevanja pa s tem na Jesenicah ni zaključena, v začetku meseca marca je namreč predviden tudi zbor občanov, ki ga bo na pobudo skupine občanov sklical župan Blaž Račič. O točnem terminu in lokaciji zbora bo javnost obveščena naknadno.

 

Celotno razpravo v sklopu te točke na 23. redni seji Občinskega sveta lahko poslušate TUKAJ, z začetkom ob 02:02:45 in zaključkom ob 04:09:00. 

Prebrano 1029 krat Nazadnje urejano na sreda, 09 februar 2022 09:55

Mediji

z začetkom ob 02:02:45 in zaključkom ob 04:09:00 https://youtu.be/yQzP-tE6iDo?t=7367