Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
nov  2022 14

Župana Račič in Perdacher podpisala pobudo za uvedbo letnega pavšala za uporabo avtocestnega predora Karavanke

Župana Jesenic Blaž Račič in Šentjakoba v Rožu Guntram Perdacher sta danes v kabinetu jeseniškega župana pred mediji uradno podpisala pobudo za uvedbo letnega pavšala za uporabo avtocestnega predora Karavanke za prebivalce obmejnih občin Jesenice in Šentjakob v Rožu.

Župana sta se na enem njunih zadnjih srečanja namreč strinjala, da je razmeroma visoka cena enkratne uporabe predora, ki trenutno za osebni avtomobil znaša 7,60 evra (z DDV), ena od pomembnih ovir za krepitev sodelovanja med občinama, ki sta leta 2007 podpisali pogodbo o sodelovanju in od takrat ohranjata redne stike ter skupne aktivnosti, med njunimi prebivalci in organizacijami iz obeh lokalnih skupnosti. Iz omenjenega je nastala pobuda, ki sta jo predhodno potrdila tudi občinska sveta obeh občin, da obe občini upravljavcema avtocestnega predora Karavanke (Dars v Sloveniji, Asfinag v Avstriji) in pristojnim organom v obeh državah skupaj predlagata, da se za lokalno prebivalstvo iz obeh obmejnih občin (torej Jesenice in Šentjakob v Rožu) zagotovi cenejšo uporabo avtocestnega predora Karavanke oziroma plačevanje letnega pavšala. "Nižje cene uporabe predora, ki ga kar nekaj Jeseničanov uporablja tudi za dnevno službeno migracijo, bi omogočile lokalnemu prebivalstvu pa tudi različnim ustanovam, podjetjem, društvom in drugim organizacijam iz obeh občin okrepiti stike, prepoznavati skupne razvojne potenciale in spodbuditi tesnejše sodelovanje na različnih področjih. To bi obenem obema lokalnima skupnostma omogočilo dolgoročno nadgradnjo obstoječega sodelovanje na različnih ravneh, nenazadnje pa bi takšna ureditev omogočila tudi tesnejše povezovanje s slovensko manjšino, živečo na avstrijskem Koroškem", je o namenu pobude povedal župan Blaž Račič. Župan Guntram Perdacher se je s svojim županskim kolegom strinjal, hkrati pa pojasnil, da imata občini Jesenice in Šentjakob v Rožu odprtih ali načrtovanih veliko skupnih projektov in aktivnosti, sodelovanje pa visoka cena uporabe predora do določene mere onemogoča, zato bi uvedba pavšala sodelovanje, ne le med občinama, temveč predvsem med njunimi prebivalci, bistveno olajšala in okrepila. Podobna ureditev, tj. plačevanje letnega pavšala za lokalno prebivalstvo, v sosednji Avstriji že velja za več predorov na različnih avtocestah (Tauern, Pyhrn, Brenner), zato se podobne ureditve za občane Jesenic in Šentjakoba v Rožu nadejata tudi župana omenjenih občin.

Župana bosta danes podpisano pobudo na upravljavca avtocestnega predora Karavanke (Dars v Sloveniji, Asfinag v Avstriji), pristojnim organom v obeh državah (ministrstvom, pristojnim za promet in zunanje zadeve, slovenskemu Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu) ter Meddržavni komisiji za cestni predor Karavanke posredovala v prihodnjih dneh.

 

 

Prebrano 526 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 14 november 2022 15:19