Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2023 19

V Šentjakobu v Rožu o karavanški predornini in nadaljnjemu sodelovanju med občinama

Včeraj, 18. januarja, je župan Občine Jesenice mag. Peter Bohinec, skupaj z vodjo oddelka za gospodarstvo mag. Vero Djurić Drozdek, na povabilo tamkajšnjega župana Guntrama Perdacherja obiskal avstrijsko občino Šentjakob v Rožu (St. Jakob im Rosental), ki je z Jesenicami pobratena od leta 2007.

Osrednja tema srečanja je bila nadaljevanje pogovorov glede plačevanja nižje pristojbine za uporabnike predora Karavanke, ki živijo v občinah Jesenice in Šentjakob v Rožu, oziroma tiste, ki predor Karavanke uporabljajo zelo pogosto. Številni potniki, ki predor uporabljajo vsakodnevno, samo za predornino mesečno odštejejo skoraj 100 €, zato sta Občini Jesenice in Šentjakob v Rožu že v lanskem letu podali pobudo za uvedbo nižjega, pavšalnega zneska, ki bi olajšal finančno obremenitev svojih občanov. Da bi poiskali skupni predlog rešitve, sta bila na sestanek povabljena tudi oba upravljavca avtocest, avstrijski ASFINAG in slovenski DARS, a je slednji zaradi hitro sklicanega sestanka svojo prisotnost opravičil. Župana sta predstavnikom ASFINAGA predstavila problematiko, za katero se je ta zavezal, da jo bo prenesel naprej nadaljnjim odločevalcem, župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec pa bo – ker gre za bilateralne sporazume – preko Ministrstva RS za zunanje zadeve sprožil postopek, v katerem se bosta na to temo najprej sestali obe zunanji ministrstvi, na podlagi sprejetega dogovora med njima pa končni predlog rešitve izvedli ministrstvi za infrastrukturo.

Nadaljevanje sestanka je potekalo v prijateljskem vzdušju, župana Bohinec in Perdacher sta se namreč pogovarjala tudi o nadaljevanju sodelovanja med občinama na področjih kulture, športa in čezmejnih, Interreg projektov. Hkrati je jeseniški župan svojega avstrijskega kolega že povabil tudi na osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku, ki bo 20. marca.

Prebrano 447 krat Nazadnje urejano na četrtek, 19 januar 2023 14:07