Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2023 19

Nov sveženj ukrepov za zmanjšanje ogroženosti plazov nad Koroško Belo

Nov sveženj ukrepov za zmanjšanje ogroženosti plazov nad Koroško Belo Foto: (zgoraj) arhiv Občine, (spodaj) Janko Rabič

Občinski štab civilne zaščite Občine Jesenice, je včeraj, 18. januarja, v Osnovni šoli Koroška Bela organiziral predstavitev rezultatov vseh raziskav in potrebne nadaljnje ukrepe za zmanjšanje ogroženosti v primeru proženja zemeljskih plazov nad vasjo.

Prebivalci so vrsto let opozarjali na prepočasno ukrepanje ob ugotovitvah, da so bili na terenu zaznani premiki plazov, predvsem gre za največja Urbas in Čikla. Na tem območju že od leta 2006 potekajo raziskave in spremljanje premikov, po letu 2015 je k reševanju aktivno pristopila še Občina Jesenice skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor in strokovnimi inštitucijami. V teh letih so bila opravljena obsežna dela zavarovanja pred plazovi, vzpostavili so monitoring, ki kaže premike plazov in alarmni sistem. Kot je povedal Ervin Vivoda, vodja sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč na ministrstvu za okolje in prostor, sta bili v zadnjih štirih letih izdelani dve študiji. Prva je bila namenjena ugotavljanju objektivne nevarnosti za proženje drobirskega toka in s tem ogrožanja življenj v naselju Koroška Bela, v sedanji, drugi študiji pa so se ugotavljale možnosti ukrepov in njihove izvedbe.

V načrtu je, da bodo do leta 2025 izvedli najpomembnejše ukrepe za stabilizacijo plazov in za zadrževanje materiala. Tina Peternel iz Geološkega zavoda Slovenije je pojasnila, da so na podlagi informacij, ki so jih pridobili s pomočjo vzpostavljenega monitoringa, pripravili scenarije potencialnih dogodkov, na podlagi tega pa tudi nabor ukrepov za zmanjšanje ogroženosti Koroške Bele, nad katero je pet plazov, najnevarnejša pa sta plazova Urbas in Čikla. Iz študije je razvidno, da je treba prioritetno izvesti pregrado ali razbijač na vršaju Koroške Bele, regulacijo in dreniranje izvirske vode, lovilno mrežno pregrado na strugi Čikle in sidranje apnenčastega bloka na plazu Čikla, hkrati pa tudi načrtovanje varovalne vloge gozda. Geološki zavod pa predlaga še več drugih ukrepov, od dodatnih drenaž in pregrad do vzpostavitve dodatnega monitoringa in merilnika pretoka na plazu Urbas, pomembnega za sistem obveščanja in opozarjanja. Treba je tudi nadaljevati z obstoječim monitoringom in sistem vzdrževati.

Jošt Sodnik iz podjetja za okoljsko gradbeništvo Tempos je pojasnil, da je namen gradbeno–tehničnih ukrepov povečati stabilnost plazov, zmanjšati hitrost njihovih premikov in zmanjšati ogroženost kraja. Obstoječi ukrepi namreč niso zadostni. Postavljenih je pet pregrad, katerih skupna kapaciteta je do 7000 kubičnih metrov zaplavnega prostora, v plazovih pa je materiala precej več. V najslabšem scenariju, v primeru katastrofalnega dogodka, bi se lahko sprožilo 300.000 kubičnih metrov materiala. Zato je poleg stabilizacije plazov treba razmisliti o dodatnih možnostih zaustavljanja materiala. Glavni ukrep optimalne rešitve, ki pa prav tako ne bi mogla zadržati vsega materiala, predstavljata nova zaplavna pregrada na hudourniku Bela in nova fleksibilna pregrada na hudourniku Čikla. Na podlagi študije, izvedljivosti in možnostih financiranja so se na okoljskem ministrstvu odločili, da v prihodnjih dveh letih izvedejo štiri prioritetne predlagane gradbeno–tehnične ukrepe. Skupna vrednost teh ukrepov je ocenjena na 5,5 milijona evrov brez DDV. Po besedah Vivode bodo letos izdelali tehnično dokumentacijo, izvedba, ki bo zaradi težko dostopnega terena zahtevna, pa je načrtovana v letih 2024 in 2025. V okviru načrta za okrevanje in odpornost so za projekt zagotovljena tudi finančna sredstva.

Župan občine Jesenice mag. Peter Bohinec je izrazil zadovoljstvo nad nadaljevanjem izvajanja ukrepov in dejstvom, da bodo lahko prebivalci Koroške Bele po izvedbi ukrepov mirneje spali, hkrati pa poudaril, da morajo biti ti o vsem vedno obveščeni. Občina bo so svojimi strokovnimi službami nudila vso potrebno pomoč pri izvajanju ukrepov.

Poveljnik Občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh je zbranim predstavil delovanje lokalnega alarmnega sistema za alarmiranje v primeru nevarnosti premikanja plazov, povedal je tudi da za prebivalce Koroške Bele pripravljajo več izobraževanj in  vajo izvajanja ukrepov ob zaznanih nevarnostih.

Navzoči prebivalci so postavili tudi več vprašanj glede sedanjega izvajanja ukrepov, med drugim ali tudi drugi manjši plazovi predstavljajo nevarnost plazenja, glede postopkov ob sprožitvi alarma, slišati pa je bilo mnenja in pobude posameznikov, da morajo vsi v kraju narediti več za spoštovanje reda pri posegih v naravo na območjih nad Koroško Belo.

Prebrano 850 krat Nazadnje urejano na četrtek, 19 januar 2023 14:36

2 komentarji

  • Komentiraj povezavo 0, 10.08.2023 08:30 od Občina Jesenice

    Spoštovana gospa Vodopivec,
    vaše vprašanje posredujemo sodelavcem v Civilni štab Jesenice, da si bodo ogledali teren in vas bodo obvestili o ugotovitvah.
    Lep pozdrav.

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 07.08.2023 17:08 od Marinka Vodopivec

    Kot rojena prebivalka Potok in solastnica nepremičnin na Potoškkih rovtihv bi vas opozorila še ne premikanje terena na parc št. 186 - del parcele ki je nagnjena proti Koroški beli.
    Po zadnjem ogledu sem opazila posed terena za najmanj dva metra_ območje sem obiskala v lanski jeseni. Za morebitne informacije sem vam na razpolago.
    Marinka Vodopivec

    Prijavi