Skok na osrednjo vsebino

Novice

sep  2023 13

Izvedeni konservatorsko restavratorski posegi na Štefančevem znamenju

Izvedeni konservatorsko restavratorski posegi na Štefančevem znamenju Fotografije: vir Gnom d.o.o. in Občina Jesenice

V tem tednu so se zaključili konservatorsko restavratorski posegi na kulturnem spomeniku lokalnega pomena, Štefančevem znamenju (EŠD 5446), ki stoji v križišču Ceste Talcev in Ceste Ivana Cankarja in h katerimi je Občina Jesenice pristopila v letu 2022.

Slopno znamenje sestavljajo podstavek, s pilastri in šiljasto sklenjenimi plitvimi nišami členjen steberni del in širši vrhnji del z večjimi nišami brez ohranjenih slik in kipov, lesena piramidasta streha izhaja iz trikotnih čel nad nišami. Na spomeniku je bilo izvedeno sondiranje z namenom raziskave ohranjenih plasti (pred pričetkom del se je predvideval obstoj poslikav v nišah, vendar se je pri sondiranju ometov izkazalo, da so poslikave uničene do te mere, da jih je nemogoče obnoviti oz. sploh niso več prisotne, kar je verjetno tudi razlog, da so v nekem obdobju celotno znamenje preplastili in poenotili), odbijanje ometov ter zaščita originalnih plasti, posege pa je v letu 2022 sofinanciralo tudi Ministrstvo za kulturo.

V nadaljevanju je bilo izvedeno obšivanje in utrjevanje ohranjenih apnenih ometov, sledilo je ometavanje z apneno malto, domodelacija, rekonstrukcija barvnih plasti, izdelava odkapnega venca, izvedba nove strehe ter finalno poenotenje z namenom celovite prezentacije. Dela je izvajalo podjetje Gnom d.o.o. in so potekala pod strokovnim nadzorom pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Območne enote Kranj.

Prebrano 462 krat Nazadnje urejano na petek, 22 september 2023 13:53

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave