Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2013 04

Potrjeni prejemniki priznanj občine Jesenice za leto 2013

Na februarski seji Občinskega sveta so svetniki in svetnice dokončno potrdili prejemnike priznanj občine Jesenice za leto 2013. Za častnega občana so tako tudi uradno potrdili mag. Viktorja Krevsla, upokojenega predavatelja športne vzgoje in prejemnika Bloudkove nagrade, za prejemnike Plakete občine Jesenice pa Marka Hudnika, pisatelja in dolgoletnega bibliotekarja Občinske knjižnice Jesenice, Franca Jelenca, aktivnega člana pevskega zbora Društva upokojencev Jesenice, ter Miroslavo Bolte, gledališko igralko in prejemnico naziva ''Naj komedijantka leta 2012''.

Mag. Viktor Krevsel je upokojeni profesor športne vzgoje, trener in športnik. Šport, ki mu je posvetil vse svoje življenje, je odbojka. V svoji bogati karieri je treniral in vodil kar tri državne selekcije – jugoslovansko, špansko in slovensko, bil pa je tudi predavatelj športne vzgoje na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter zunanji predavatelj na takratni Visoki šoli za telesno kulturo. V obrazložitvi predloga za podelitev naziva ''častni občan'' je zapisano, da je njegov prispevek k slovenskemu in jeseniškemu športu neizmerljiv, njegovo razumevanje športa ter pogled nanj pa svojevrstna. Je ponosen Jeseničan, katerega življenjsko delo je bilo nagrajeno tudi z Bloudkovo nagrado.

Marko Hudnik, slovenski pisatelj in dolgoletni bibliotekar Občinske knjižnice Jesenice, je bil poleg svojega dela v Občinski knjižnici Jesenice, kjer je strokovno skrbel za razvoj knjižnice, tudi član in predsednik umetniškega sveta v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, dramaturg igralske skupine Izvir, dejaven pa je bil tudi v jeseniškem literarnem klubu. Sourejal je knjižno zbirko Mala Čufarjeva knjižica in pripravljal redne literarne oddaje na jeseniškem Radiu Triglav. Je prejemnik Prešernove nagrade gorenjskih občin (1984), leta 2006 pa je bil nominiran tudi za 16. kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman. Kot izvrsten pisatelj je s svojo ustvarjalnostjo veliko prispeval k ugledu občine, njegova obširna literarna zbirka pa se še naprej bogati.

Franc Jelenc je eden najstarejših še aktivnih članov pevskega zbora Društva upokojencev Jesenice. Zboru se je priključil leta 1968, v tem času pa poleg petja opravljal še naloge umetniškega vodje, dirigenta in predsednika zbora. V zadnjem času je neumoren kronist in organizator druženja pevcev. Je prejemnik srebrne in zlate Gallusove značke, male in velike plakete ZDUS, Čufarjeve plakete, in drugih priznanj, ki kažejo na njegovo vidno delo na področju kulture.

Miroslava Bolte je gledališka igralka, ki je odrskim deskam predana že 50 let. Najbolj priljubljena je postala v tandemu Miri in dedek ob Radu Mužanu na nedeljskih gledaliških matinejah, kar dve desetletji pa se je na Radiu Triglav vrtel tudi ''Mirin vrtiljak'', ki se ga poslušalci dobro spomnijo še danes. V času svojega gledališkega dela je odigrala že blizu 50 vlog, svoj glas pa rada posodi tudi lutkam. Na kožo so ji še zlasti pisane komedije, zato ni naključje, da je tudi prejemnica naziva ''Naj komedijantka leta 2012''.

Priznanja bodo vsem štirim nagrajencem podeljena na proslavi ob počastitvi praznika občine Jesenice, ki bo 20. marca 2013, ob 19.30, v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah.

Prebrano 6650 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 04 marec 2013 15:25