Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2014 17

Akcija "Ustavite se. Vlak se ne more"

Ustavite se. Vlak se ne more. Ustavite se. Vlak se ne more. SPV

Nacionalna preventivna akcija za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo - "USTAVITE SE. VLAK SE NE MORE." Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa izvaja nacionalno akcijo za večjo varnost na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki je opredeljena v Resoluciji nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022 in bo potekala med 17. in 28. februarjem 2014. V okviru preventivne akcije bodo aktivno sodelovali: Slovenske železnice, Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (Direktorat za infrastrukturo, IRSPEP, DRSC), občine (občinski SPV-ji, občinska redarstva), Policija, ZZŠAM, AMZS, Javna agencija za železniški promet.
Problematika varnosti cestnega prometa na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo je povezana predvsem z neupoštevanjem prometnih pravil in v nekaterih primerih z nizko kulturo in predrznostjo udeležencev v cestnem prometu. Posledice takšnega obnašanja so prepogoste prometne nesreče oz. izredni dogodki na nivojskih prehodih, ki imajo hude posledice tako za posameznike, kakor tudi za družbo kot celoto. Pri tem prednjačijo nesreče pretežno na pasivno zavarovanih nivojskih prehodih kategoriziranih in nekategoriziranih lokalnih cest preko železniških prog, ki so pogosto neustrezno ali pomanjkljivo označeni (neskladna, manjkajoča prometna signalizacija). Pri tem je potrebno poudariti, da poznamo aktivno in pasivno zavarovane nivojske prehode. Slednji so označeni oziroma zavarovani zgolj s prometnimi znaki, ki nas opozarjajo na nevarnost in na približevanje nivojskemu prehodu.

S programom aktivnosti za povečanje varnosti na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo, ki po vsebini ostaja podoben prejšnjim, želimo različni državni organi in nevladne organizacije s točno določenimi ukrepi vplivati na večjo varnost udeležencev na nivojskih prehodih. Namen akcije je vplivati na vedenje voznikov in drugih udeležencev cestnega prometa ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihovih posledic na nivojskih prehodih.

Kljub ambicioznim infrastrukturnim projektom države na področju modernizacije in nadgradnje nivojskih prehodov ceste čez železniško progo, ki so predvideni v letošnjem in naslednjem letu, je potrebno še naprej osveščati javnost glede doslednega upoštevanja prometne signalizacije (npr. »Andrejev križ«, izmenično utripajoče rdeče luči na svetlobnem znaku, spuščanje zapornic, polzapornic, itd.) in s tem povezanim odgovornim ter preudarnim ravnanjem udeležencev v cestnem prometu.

V sklopu preventivne akcije smo pripravili novo izdajo preventivne brošure "Ustavite se. Vlak se ne more", ki osvešča udeležence v cestnem prometu glede pravilnega in odgovornega ravnanja na nivojskih prehodih. V zvezi s tem nam prosim sporočite število izvodov brošure, ki jih boste v sklopu preventivne akcije namensko razdelili zainteresirani javnosti.

 

Prebrano 2908 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 23:09