Skok na osrednjo vsebino

Novice

Po nedavnem povišanju cene daljinskega ogrevanja na Jesenicah je župan Blaž Račič včeraj v sejni sobi Občine Jesenice v zvezi s problematiko omenjene podražitve sklical sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki Občine Jesenice, direktorja podjetij Enos in Enos OTE Andrej Stušek in Robert Pajk, predstavnika upravnikov večstanovanjskih objektov ter predstavniki etažnih lastnikov. Da bi občanom prišli naproti, je bil eden od sprejetih ukrepov znižanje variabilnega dela cene MWh za mesec november in december za 15 €, in sicer v breme poslovanja dobavitelja in distributerja toplote.

Iz razpisa za pridobitev nepovratnih sredstev iz pobude ReactEU bo Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice prejel 3, 3 milijona evrov kohezijskih sredstev. S pomočjo le-teh bodo ob sedanjem domu zgradili novo stavbo, tako imenovani objekt E. Ta bo imel tri etaže, v pritličju bodo urejeni prostori za dnevno varstvo, v nadstropju pa bivalna enota za začasno namestitev stanovalcev. Pomembna pridobitev bo delno vkopana garažna etaža, v kateri bodo pridobili 36 pokritih in 12 zunanjih parkirnih mest. V domu računajo, da bodo zaradi omenjene investicije lahko zagotovili tudi 18 novih delovnih mest.

V ponedeljek, 15. 11. 2021, je na uvozu za avtobusno postajališče v neposredni bližini Petrolovega bencinskega servisa na Cesti železarjev Jesenice potekal poostren nadzor nad pravilno oziroma predpisano uporabo zimske opreme. Zaradi zaostrenih epidemioloških pogojev akcije »Varno v zimo«, kot smo je bili vajeni prejšnja leta, žal ni bilo mogoče izvesti. Iz tega razloga je bil nadzor izveden kot redna kontrola  s  strani predstavnikov Policijske postaje Jesenice, Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica ter Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice. V nadzoru se je preverjalo predvsem uporabo ustreznosti pnevmatik za zimo.

Zakon o pravilih cestnega prometa navaja, da mora biti vaše vozilo od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta opremljeno s predpisano zimsko opremo. To pomeni 4 zimske pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', minimalna globina profila pnevmatik pa mora biti 3 mm. Zakon sicer v omenjenem obdobju dovoljuje poletne pnevmatike, a le, če so opremljene s snežnimi verigami, ustrezno velikimi za vaše vozilo.

Na terenu je bilo dveh ur in pol pregledanih 135 vozil. Ugotovljeno je bilo, da je bilo med navedenimi vozili 12 vozil z letnimi pnevmatikami, od tega so bila 4 vozila brez verig v vozilu. Ostala vozila so bila ustrezno opremljena.

Vsi naključno izbrani vozniki, ki so bili obravnavani, so prejeli dišeče smrečice za avtomobile in odmrzovalec stekla. Vsem voznikom želimo srečno in varno vožnjo!

 

SPV Jesenice

V soboto je v dvorani Gledališča Toneta Čufarja Jesenice z upoštevanjem vseh veljavnih ukrepov potekala osrednja državna slovesnost ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni in hkrati obeležitev 35-letnice delovanja Društva diabetikov Jesenice, ki sta jo v soorganizaciji Občine Jesenice priredila Zveza društev diabetikov Slovenije in Društvo diabetikov Jesenice.
Zbrane so nagovorili predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton, predsednica Društva diabetikov Sonja Ravnik in župan občine Jesenice Blaž Račič. Na slovesnosti je Društvo diabetikov Jesenice priznanja za delo podelilo štirim članom - Nuši Ferjan, Mariji Kern, Čazimu Babiču in Ivanu Berlotu, Milica Berlot pa je prejela priznanje Zveze društev diabetikov Slovenije. Za kulturni program so poskrbeli Kvintet Vintgar, Alja Wolte Sula, Ana Soklič in Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora z mezzosopranistko Moniko Bohinec, gledališki igralec Uroš Smolej pa je prebral izpoved sladkornega bolnika od soočenja z boleznijo do vsega, kar za nadaljnje obvladovanje le-te ponujajo zdravstvena stroka in aktivnosti v društvih.
Mednarodnim aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni smo se v občini Jesenice tudi letos pridružili tudi z osvetlitvijo objekta Gimnazije Jesenice v modro barvo.

Župan Blaž Račič je na povabilo ravnateljice OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice Aleksandre Valančič obiskal šolo in si ogledal najnovejšo pridobitev šole - nov šolski kombi za prevoz učencev, za katerega so finančna sredstva iz svojih proračunov zagotovile Občina Jesenice, Občina Žirovnica in Občina Kranjska Gora.

Včeraj, 3. novembra 2021, sta se župan Blaž Račič in podžupan Miha Rezar odzvala povabilu in obiskala muftija Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzeta Porića.

Uporabne povezave