Skok na osrednjo vsebino

Novice

Od lanskega junija na Jesenicah deluje Zavod Jederce. Sanja Hrvačanin, David Došenović in Vladimir Radić ter še nekateri drugi prostovoljci želijo z različnimi aktivnostmi in vključevanjem v projekte pomagati mladim, predvsem ciljni skupini od 15 do 19 let. Jim popestriti prosti čas, zvabiti z ulic in spodbuditi k različnemu ustvarjanju. Lani so že pripravili gozde delavnice na Pristavi, vključili so se tudi v projekt Mladi@Jesenice, ki ga izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske ob financiranju Občine Jesenice. Gre za obliko mladinskega uličnega dela, ki poteka na novo nastajajočih zbirališčih mladih. Letos v marcu so se pred Srednjo šolo Jesenice srečali z dijaki in v pogovorih izvedeli marsikaj o njihovih ciljih, željah in problemih. Pekli so jim palačinke, ponudili sadje, obenem jih povabili, da se vključijo v njihove aktivnosti. Zanimiva dogodka pripravljajo v aprilu. Najprej bosta 15. aprila v dvorani Kolpern gosta srečanja z mladimi Gojko Ajkula in Samuel Blues, to bo hkrati uvod v brezplačno video delavnico, ki bo naslednji dan, 16. aprila v prostorih Mladinskega centra Jesenice.

Medobčinsko društvo invalidov Jesenice je v Kolpernu organiziralo letni občni zbor, udeležil se ga je tudi župan Blaž Račič.

Ob 20. marcu, prazniku občine Jesenice, je najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan, prejel Janez Pavel Komel, plaketo župana lutkovna skupina Ringo raja pri DPD Svoboda France Mencinger Javornik - Koroška Bela, priznanji za uspehe v času šolanja pa Ema Pšeničnik in Ema Ahačič.

Foto klub Nagold smo 15. januarja 1991 ustanovili ljubiteljski fotografi iz Nagolda in okolice. V Foto klubu Nagold je trenutno 18 članov - od začetnikov do izkušenih strokovnjakov.

Občina Jesenice ob občinskem prazniku, ki ga praznuje 20. marca, skupaj z Gornjesavskim muzejem Jesenice, Mladinskim centrom Jesenice in Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice pripravi kviz o poznavanju mesta Jesenice za jeseniške osnovne in srednje šole. Kviz se je pričel leta 2001 z namenom, da bi mladim občanom predstavili različne vsebine o zgodovini mesta Jesenice ter na ta način vzbudili pri mlajših generacijah večjo pripadnost do okolja, v katerem živimo, lani pa smo ga prvič organizirali za širšo zainteresirano javnost in ta način ohranjamo naprej.

Tako tudi letos vse, ki bi se radi preizkusili v znanju o temi letošnjega kviza, tj. voda in vodni pogoni, vljudno vabimo, da rešite kviz na objavljeni povezavi. Dostopen bo do nedelje, 20. marca 2022. Občina Jesenice bo med sodelujočimi, ki bodo pravilno odgovorili na vsa vprašanja in podali soglasje ter podatke za sodelovanje v žrebanju, izžrebala tudi prejemnike več kot 50 nagrad.

Da naloga ne bo pretežka, v priponki pod prispevkom objavljamo tudi gradivo, ki vam bo v pomoč pri reševanju kviza, hkrati pa vas vljudno vabimo tudi na predavanje na temo vode in vodnih pogonov, ki ga pripravlja Gornjesavski muzej Jesenice v sklopu priprav za kviz, in sicer v petek, 11. marca 2022, ob 16. uri v Kosovi graščini.

Organizatorja letošnjega kviza sta Občina Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice.

Povezava do kviza:

V tem tednu je v Kabinetu jeseniškega župana Blaža Račiča potekal sestanek s predstavniki jeseniškega občinskega štaba civilne zaščite, Območnega združenja rdečega križa Jesenice in Župnijske Karitas v zvezi s pomočjo prizadetim v vojni v Ukrajini. Prisotni na sestanku so se strinjali, da se v občini Jesenice pridružimo akciji zbiranju finančnih sredstev preko Rdečega križa Slovenije in Slovenske Karitas. Ta bodo preko Rdečega križa Slovenije posredovana Rdečemu križu Ukrajine, da bodo lahko zagotovili takojšnjo pomoč najbolj ranljivim prebivalcem ter jih porabili za potrebe, ki bodo zaradi vojnega konflikta nastale v obmejnih državah. Hkrati je Občinski štab civilne zaščite Jesenice ponovno aktiviral telefonski kontakt 031 300 292, namenjen vsem občanom, ki potrebujejo informacije o postopkih nastanitve beguncev iz Ukrajine. Podatke za nakazilo finančne pomoči in o kontaktni osebi za nastanitev beguncev objavljamo spodaj:

 

Finančna pomoč

Finančna sredstva preko Rdečega križa Slovenije lahko prispevate s poslanim SMS z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5 na 1919 in prispevajte 1 oziroma 5 evrov. Velja za uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2. Sredstva lahko tudi nakažete na TRR:

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0310 0111 1122 296

SKLIC: SI00 96889

BIC BANKE: SKBASI2X

KODA NAMENA: CHAR

 

Finančna sredstva preko Slovenske Karitas lahko prispevate s poslanim SMS sporočilom z besedo KARITAS5 na 1919 in prispevali boste 5 oziroma 10 evrov. Sredstva lahko nakažete tudi na TRR:

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Namen: Pomoč Ukrajini

 

Nastanitev beguncev iz Ukrajine

V kolikor bi želeli informacije o postopkih nastanitve beguncev iz Ukrajine, se lahko obrnete na koordinatorko za civilno zaščito Živo Ozmec na enega od spodnjih kontaktov:

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Telefonska številka: 04 5869 235 (v času uradnih ur MIR Jesenice)

Mobitel: 031 300 292 oziroma 040 865 695

Uporabne povezave