Skok na osrednjo vsebino

Novice

Občina Jesenice od leta 2010  25. junija, na praznik dneva državnosti, v sodelovanju s Planinskim društvom Jesenice  organizira pohod na Golico. Letošnji je bil 13. po vrsti, na priljubljeni vrh v Karavankah oziroma do koče se je povzpelo  več kot dvesto občank in občanov občine Jesenice ter planincev iz  drugih krajev. Veliko je bilo stalnih udeležencev, ki praznični junijski dan vedno radi preživijo v lepi gorski naravi. Vsako leto prihajajo člani planinske  skupine Makedonskega  kulturnega društva Ilinden Jesenice,  zveste udeležence ima pohod vse do Ljubljane, vedno pa se jih udeleži tudi nekaj planincev iz sosednje občine onstran Karavank  Šentjakob na Koroškem.

Na krajši praznični slovesnosti pri koči na Golici je po državni himni predsednik Planinskega društva Jesenice Ivo Ščavničar predstavil  dejavnosti društva s poudarkom na pomembnih letošnjih jubilejih, 50-letnici srečanj z zamejskimi planinskimi društvi ter 100-letnico Erjavčeve koče na Vršiču v slovenski lasti  ter 110-letnico Tičarjevega doma na Vršiču. Za praznični dan je vsem udeležencem  čestitke  izrekel župan občine Jesenice Blaž Račič. Pohod je za vse minil brez nevšečnosti  in težav. Če bi bila potrebna pomoč, so bili v pripravljenosti člani Društva Gorske reševalne službe Jesenice, ki vsa leta sodelujejo pri izvedbi pohoda.

Letos so na Ljudski univerzi Jesenice uspeli ponovno pridobiti nekaj dodatnih  sredstev za usposabljanje priseljencev. Tokrat iz projekta IOM – international migration organization, ki je organizacija v okviru Združenih narodov.
 
V okviru in na račun projekta je bil posnet profesionalni video, ki se širi po celi Evropi in tudi širše.
 

 

Na strokovnem obisku pri Evropski komisiji se je v organizaciji Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji prejšnji teden mudila skupina 25 predstavnikov občin iz vse Slovenije. V imenu občine Jesenice se ga je udeležil direktor občinske uprave dr. Gregor Hudrič.

Župan Blaž Račič je v sredo v Kolpernu na Stari Savi sprejel najboljše učence in dijake jeseniških osnovnih šol, ki so v vseh letih osnovnošolskega oziroma srednješolskega šolanja dosegli odličen uspeh. Takih je bilo letos skupaj 63.

V preteklem tednu se je uradno končala 1. faza izgradnje komunalne infrastrukture v naselju KS Sava. V sklopu te faze, katere urejanje se je začelo leta 2021, je Občina Jesenice na območju Industrijske ulice od Ceste železarjev do križišča z Ulico Viktorja Kejžarja, Ulice Cankarjevega bataljona na območju enosmernega prometa, Ulice Franca Benedičiča do uvoza v osnovno šolo in Ulice Viktorja Kejžarja v območju križišča z Industrijsko ulico zgradila fekalno in elektro kabelsko kanalizacijo, obnovila vodovod in cestno razsvetljavo, izvedla cestno-prometno ureditev z odvodnjavanjem ter obnovila Čopov graben. Vrednost del po pogodbi znaša  793.854,86 € z DDV, od česar je približno 187.000,00 € predvidenega sofinanciranja s strani Kohezijskega sklada EU. Sledi še uradni prevzem izvedene investicije, medtem ko je promet po območju urejanja že nekaj časa sproščen.

Izvedba tega dela KS Sava pomeni tudi osnovo za nadaljevanje komunalne in prometne ureditve preostalega dela naselja, ki ga sestavljajo Delavska ulica, Ulica bratov Ruparjev, Ulica Viktorja Kejžarja in delno Industrijska ulica. Na Občini načrtujejo, da se bo komunalna in prometna ureditev še letos, predvidoma jeseni, nadaljevala z izvedbo del na območju od krožišča pri UE Jesenice po Delavski ulici in Ulici Viktorja Kejžarja do križišča pri TVD Partizan Jesenice, nato pa sledi še ureditev preostalega dela.

Foto klub Nagold smo 15. januarja 1991 ustanovili ljubiteljski fotografi iz Nagolda in okolice. V Foto klubu Nagold je trenutno 18 članov - od začetnikov do izkušenih strokovnjakov.

Sodelovanje pobratenih mest Nagolda in Jesenic dobiva nove razsežnosti. Septembra leta 2019 je skupina planincev iz pobratenega nemškega mesta med enotedenskim obiskom gorenjskih gora izrazila željo po tesnejšem sodelovanju s člani Planinskega društva Jesenice. Takrat smo navezali prve stike, potem pa je korona virus za kar dve leti prekrižal vse načrte, predvsem njihovo željo, da bi v maju v času cvetenja ključavnic osvojili Golico. Letos v maju jim je uspelo, sicer v ne najbolj prijaznem vremenu. Skupino tamkajšnje planinske sekcije je s Pristave preko bevške planine in sedla Suha do koče na Golici popeljal predsednik Planinskega društva Jesenice Ivo Ščavničar. Čeprav jih je pet ur močil dež, so vztrajali, naslednji dan pa ponosno stopili na vrh Golice. Ob vrnitvi v Planino pod Golico jim je turistični vodnik Aljoža Žnidar (pripravil je bogat program njihovega bivanja na Jesenicah in okolici), predstavil kraj, s svojimi izdelki in miniaturnimi planiškimi skakalnicami  jih je navdušil rezbarski mojster Cena Razinger. Zatem so odšli po stari rudni poti na Jesenice, skozi najstarejše naselje Murova naprej na ogled Stare Save. V času bivanja v občini jih je na Pristavi pozdravil župan občine Jesenice Blaž Račič. V pogovorih so z zadovoljstvom ugotavljali, da so takšni obiski prava pot za širitev sodelovanja med občani obeh mest, zdaj so odprte nove priložnosti za medsebojno povezovanje planincev. Nekaj dni po vrnitvi v Nagold so planinci poslali lepo zahvalo za vsa doživetja na Jesenicah, na Golici in v okolici, za čudovit program v dneh bivanja, zadovoljni so bili s prehrano na Pristavi. Izrazili so željo po ponovnem srečanju, tokrat v Nagoldu.

Z otvoritvijo fotografske razstave Nagold po Nagoldu v preddverju kabineta župana Občine Jesenice so se v četrtek popoldan zaokrožile aktivnosti po zadnjem obisku občinske delegacije v pobratenem nemškem mestu Nagold. Občina Nagold je namreč prejela diplomo Sveta Evrope za dolgoletno sodelovanje z občino Longwy iz Francije in občino Jesenice.

"To je veliko in pomembno priznanje in veseli smo, da smo del tega partnerstva",

je dejal župan Blaž Račič in se ob tem zahvalil članom Fotografskega društva Jesenice, ki je utrlo pot do pobratenja obeh občin. Obenem je na otvoritvi spomnil na velik pomen sodelovanja s pobratenimi mesti, saj na ta način utrjujemo partnerstvo, hkrati pa predstavlja tudi priložnost za poglabljanje sodelovanja v prihodnje. Predsednik Fotografskega društva Jesenice Stane Vidmar je dejal, da bodo tudi v prihodnje ostali pomemben gradnik sodelovanja med mestoma. Otvoritev razstave je z glasbenim nastopom zaznamoval tudi harmonikar Anže Lužnik, učenec Glasbene šole Jesenice.

Razstava fotografij avtorjev Marka Burnika in Jasmina Suljanovića je odprta vsak dan v času uradnih ur Občine Jesenice.

Uporabne povezave