Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2016 14

Evropska sredstva za dejavnosti neformalno pridobljenega znanja in usposabljanje mentorjev

Ljubljana, 13. junij 2016 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je potrdila »Javni razpis za financiranje dejavnosti informiranja in svetovanja ter za ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja od 2016–2022«. Skupna višina sredstev, namenjenih za ta javni razpis znaša 9,5 milijona evrov, od tega Evropski socialni sklad prispeva 7,6 milijona evrov. SVRK je prav tako potrdila javni razpis za izbor izvajalcev programa »Usposabljanje mentorjev za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom po izobraževalnih programih za pridobitev izobrazbe v letih 2016–2021«. Skupna višina sredstev za izvedbo tega javnega razpisa znaša nekaj manj kot 1,1 milijona evrov, od tega Evropski socialni sklad prispeva 872.000 evrov. Razpisa se bosta izvajala v obeh kohezijskih regijah in bosta objavljena v kratkem.

»Javni razpis za financiranje dejavnosti informiranja in svetovanja ter za ugotavljanje in vrednotenje neformalno pridobljenega znanja od 2016–2022« bo namenjen izvajanju dejavnosti informiranja in svetovanja po modelu »Informativno svetovalna dejavnost v izobraževanju odraslih« pred vključitvijo, med in po končanem izobraževanju oziroma usposabljanju. To vključuje tudi postopke ugotavljanja in vrednotenja neformalno pridobljenega znanja. S tem se bodo izboljšale kompetence, ki jih zaposleni potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Ciljna skupina so zaposleni, ki zaradi potreb na trgu dela in delovnem mestu potrebujejo dodatna usposabljanja, kvalifikacije ali prekvalifikacije. Posredno je razpis namenjen tudi delodajalcem, saj so aktivnosti namenjene zaposlenim.

Predmet javnega razpisa za izbor izvajalcev programa »Usposabljanje mentorjev za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom po izobraževalnih programih za pridobitev izobrazbe v letih 2016–2021« pa bo izvedba usposabljanja mentorjev, ki v podjetjih izvajajo praktično usposabljanje z delom in praktično izobraževanje po izobraževalnih programih za pridobitev izobrazbe. Namen javnega razpisa je krepitev usposobljenosti mentorjev v podjetjih za kakovostno izvajanje mentorstva dijakom srednjih poklicnih in srednjih strokovnih šol, ki se praktično usposabljajo z delom, in študentom višjih strokovnih šol, ki se praktično izobražujejo pri delodajalcih, ter ostalim udeležencem drugih oblik praktičnega usposabljanja oz. izobraževanja (vajenci).

Pričakovani učinki so v usposabljanje vključiti najmanj 5000 mentorjev iz podjetji. Na ta način se bo prispevalo k dvigu usposobljenosti mentorjev v podjetjih, ki so ključni za kakovostno izvajanje praktičnega usposabljanja z delom in praktičnega izobraževanja pri delodajalcih.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Prebrano 1816 krat