Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2017 30

Obvestilo o problematiki golobov v mestu

Golob Golob

Ker so se v nekaterih delih mesta Jesenice močno namnožili golobi, na Občini Jesenice želijo opozoriti občane na odlok, ki prepoveduje hranjenje prostoživečih živali, torej tudi golobov, na javnih površinah. Preveliko populacijo golobov je namreč mogoče zmanjšati tudi tako, da se jim prepreči dostop do hrane in da se prepreči možnost njihovega gnezdenja, poudarjajo na Občini Jesenice.

Boštjan Omerzel, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Jesenice, je v zvezi s tem povedal, da je po občinskem odloku o javnem redu in miru, ki je v veljavi od leta 2010, prepovedano hraniti prostoživeče ali zapuščene živali (golobe, mačke, pse ...). Zagrožena globa za kršitev je dvesto evrov, občinski redarji pa so doslej po večkratnih opozorilih, ki niso zalegla, izrekli tudi že nekaj glob.

"Ukrepi in podrobnejši nadzori se izvajajo na podlagi lastnih zaznav, v zadnjem času pa praviloma po opozorilu občanov. Ugotavljamo, da se je problematika v zadnjih letih zmanjšala, zlasti hranjenja zapuščenih mačk je bistveno manj, saj je Občina Jesenice na Spodnjem Plavžu uredila bivališče za mačke, kamor občani lahko prinesejo hrano,"

je povedal Omerzel.

Na zmanjševanje števila golobov pa so vplivale tudi energetske sanacije stavb, saj so številni lastniki objektov podstrešja zapirali ali zavarovali z mrežami in tako preprečili dostope golobov v te prostore in jim onemogočili zadrževanje in gnezdenje.

"Marsikje so videli, kakšne težave so na podstrešjih in strehah povzročili golobi z iztrebki, problem so tudi poginule živali, saj obstaja velika nevarnost okužb. Redarji in inšpektorji pa posredno z nadzorom odmetavanja in puščanja hrane na javnih površinah omejujemo prekomerno hranjenje, kar verjetno omejuje večanje populacije golobov,"

je povedal Omerzel. Kot je dodal, je takšna rešitev po njegovem mnenju boljša od ureditve v nekaterih drugih mestih, kjer populacijo golobov zmanjšujejo z nastavljanjem hrane s preparati proti razmnoževanju.

Občina Jesenice

Prebrano 3281 krat Nazadnje urejano na četrtek, 30 marec 2017 08:05

3 komentarji

  • Komentiraj povezavo 0, 10.04.2017 11:51 od Vera Djurić-Drozdek

    Spoštovani,
    Hvala za obvestilo o pojavu mačk na omenjenih dveh lokacijah. Pojav mačk na teh dveh lokacijah se ponavlja občasno, zato takrat, ko dobimo informacijo o tem dogajanju, obvestimo koncesionarja, ki v sklopu pogodbenih obveznosti poskrbi za polovitev prostoživečih mačk.

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 07.04.2017 13:54 od Občina Jesenice

    Spoštovani!
    Pri Hotelu Pošta hranjenje prostoživečih živali poteka na zasebnem zemljišču, tam pa Medobčinski inšpektorat nima pristojnosti, ker prepoved velja izključno za javne površine.
    Drugje v Centru II, pa tudi na stari Tržnici, pa javne površine nadzorujejo občinski redarji v okviru svojih pristojnosti.

    Prijavi
  • Komentiraj povezavo 0, 30.03.2017 09:08 od stanislav srčič

    kako boste ukrepali zaradi hranjenja mačk on nekdanjem hotelu Pošta v starem delu Jesenic in hranjenju mačk na stari tržnici on nekdanjem zaklonišču za Kava barom Tržnica

    Prijavi