Obvestila za javnost

feb  2019 22

V sklopu programa Erasmus+ tudi v Sloveniji poteka projekt CSR in CLASS

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) skupaj z EGSŠ Radovljica sodeluje v mednarodnem Erasmus+ projektu, imenovanem »CSR in CLASS«.

 

Projekt CSR in CLASS (=corporate social responsibility) v razredu, t.j. z dijaki srednjih šol, obravnava tematiko družbeno odgovornega ravnanja v podjetjih. V mednarodnem projektu sodelujejo partnerji iz Italije (dijaki Inštituta Marco Fanno iz Conegliana), Avstrije (dijaki HAK Mürzzuschlag) in Slovenije (dijaki EGSŠ Radovljica). Poleg šol iz vseh držav sodelujejo tudi partnerji iz institucij, ki se ukvarjajo z razvojem, spodbujajo sodelovanje izobraževalnih ustanov in podjetij ipd. Na slovenski strani je to agencija RAGOR.

V vsaki državi so partnerji poiskali in izbrali konkretno podjetje, s katerim so se dogovorili za sodelovanje na temo družbene odgovornosti. Podjetje je predstavilo svoje izzive, ovire, smernice za bolj odgovorno poslovanje. V Sloveniji je v projektu sodelovalo podjetje Plastkom iz Jesenic, ki se ukvarja s predelavo nagrobnih sveč. Reciklaža je zelo družbeno odgovorna panoga (Plastkom je edino podjetje v Sloveniji, ki se ukvarja prav s tako predelavo), ki pa se zaradi svojih specifik srečuje z veliko izzivi.

V novembru 2018 je potekalo tekmovanje: na šolah so oblikovali skupine dijakov, ki so morali pripraviti ideje, predloge ali rešitve za zastavljene probleme. Pripravili so »Power point« in video predstavitve, z njimi zbirali všečke in vse predstavili pred strokovno žirijo, ki je odločila o zmagovalcih.

Od 11.-15. februarja je v Mürzzuschlagu potekalo četrto srečanje partnerjev in prvo gostovanje dijakov, zmagovalcev posameznih tekmovanj. V Avstrijo je tako pripotovalo štirideset dijakov iz Italije, ki so skupaj z avstrijskimi vrstniki sodelovali na delavnicah s tematikami družbene odgovornosti, najboljše skupine iz tekmovanj pa so zbranim pokazale njihove zmagovalne videe. Italijani so promovirali organsko pridelavo vina Vinarne Perlage, Avstrijci pa so iskali nove vire obnovljive energije za Stadtwerke Mürzzuschlag. Slednje podjetje so ob zaključku vsi tudi obiskali:  ogledali so si eno od njihovih vodnih elektrarn, ter obrat, kjer predelujejo lesno biomaso v toplotno energijo za ogrevanje.

Ker gostovanje ni bilo namenjeno samo delu, saj so si dijaki to prislužili tudi kot nagrado za njihovo delo, so obiskali tudi Dunaj in Graz, ter se zabavali in družili med sankanjem iz bližnjega hriba.

V aprilu bo podobno gostovanje potekalo v Benetkah, tja bodo potovali dijaki iz Slovenije. Sredi meseca maja pa bomo gostitelji Slovenci, v Radovljico bodo prišli dijaki iz Avstrije.

 

Romana Smagin,

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

 

Romana Smagin

Prebrano 523 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 25 februar 2019 12:09

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave