Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2020 17

Župan pozval ministrstvi k realizaciji nadgradnje železniške proge na območju Jesenic

Eden od nujno potrebnih investicijskih posegov je tudi obnova nadvoza nad železniško progo pri TVD Partizan Jesenice. Eden od nujno potrebnih investicijskih posegov je tudi obnova nadvoza nad železniško progo pri TVD Partizan Jesenice.

Občine ob gorenjski železniški progi, tudi Občino Jesenice, je jeseni preteklega leta negativno presenetila novica, da se predvideni projekt nadgradnje gorenjske železniške proge ni uvrstil v državni proračun.

Občine ob gorenjski železniški progi, tudi Občino Jesenice, je jeseni preteklega leta negativno presenetila novica, da se predvideni projekt nadgradnje gorenjske železniške proge ni uvrstil v državni proračun. Iz medijev smo bili nato seznanjeni o pojasnilu Direkcije RS za infrastrukturo, da bodo en odsek proge, na medpostajnem odseku Podnart–Lesce–Bled, vseeno obnovili, za kar naj bi še ta mesec objavili javno naročilo. Iz prvotnega projekta pa je izpuščena nadgradnja odsekov Kranj–Podnart, Lesce Bled–Žirovnica ter tudi Žirovnica–Slovenski Javornik in Slovenski Javornik–Jesenice, katerih nadgradnja naj bi se izvedla predvidoma po letu 2022, po končani nadgradnji železniškega odseka Podnart–Lesce Bled. Nedavne informacije s strani okoljskega ministra pa gredo v smeri, da bo nadgradnjo gorenjske železniške proge financiral podnebni sklad. V tem primeru bi, po besedah ministra Zajca, v letih 2020 in 2021, ko bo proga zaradi prenove železniškega predora Karavanke zaprta, morda lahko uresničili še kaj več od tega, kar je trenutno predvideno.

Župan občine Jesenice Blaž Račič je zato danes na Ministrstvo za infrastrukturo ter na Ministrstvo za okolje in prostor naslovil pismo, v katerem je ministrstvi pozval k realizaciji nadgradnje gorenjske železniške proge tudi na območju Jesenic. V načrt obnove gorenjske železniške proge na območju Jesenic spadata obnova peronske infrastrukture na postajališču Slovenski Javornik ter načrtovana gradnja ustreznejšega podvoza pod železnico pri železniški postaji Slovenski Javornik, hkrati pa so v novembru in decembru 2019 med Občino Jesenice in pooblaščenimi državnimi službami potekala tudi usklajevanja pri izdelavi projektne dokumentacije za rekonstrukcijo nadvoza čez železniško progo na Jesenicah pri TVD Partizan Jesenice. Ta je zaradi slabšega stanja nadvoza v primeru nadgradnje železniške proge namreč nujna.

Nadgradnja gorenjske železniške proge predstavlja izjemno pomemben razvojni projekt tako z vidika lokalnih skupnosti kot gospodarstva, na Jesenicah tudi za Slovensko industrijo jekla d.d. in njene hčerinske družbe. Glede na različne informacije v medijih in s strani državnih organov, je župan Blaž Račič v dopisu ministrstvi prosil za točne informacije o predvidenih posegih, terminskem planu, načinu financiranja ter nenazadnje o možnosti nadgradnje gorenjske železniške proge tudi na območju občine Jesenice. V letih 2020 in 2021, ko bo proga na območju občine Jesenice zaradi prenove železniškega predora Karavanke zaprta, bi namreč država nujno morala uresničiti več od predvidenega.

»Občina Jesenice pričakuje, da se bo nadgradnja gorenjske železniške proge nadaljevala in pozivamo pristojne državne organe, da zastavijo vse sile, da se ta nujno potrebni projekt v celoti realizira«,

je v dopisu zaključil župan Račič.

Prebrano 2176 krat Nazadnje urejano na sobota, 18 januar 2020 12:35