Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2020 15

Koronavirus - ukrepi in aktualne informacije v občini Jesenice - 15. marec 2020

Na Občini Jesenice redno spremljamo stanje v zvezi s koronavirusom in hkrati uvajamo in sprejemamo vse potrebne aktivnosti, ki sledijo ukrepom in navodilom pristojnih državnih organov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Vsi ukrepi, tako lokalni kot državni, so namenjeni preprečevanju koronavirusa, s tem pa zaščiti zdravja občanov oziroma državljanov.

V nadaljevanju navajamo trenutno veljavne in znane informacije, ki jih, glede na potek dogodkov, sproti posodabljamo.

 

Nedelja, 15. marec 2020, 20.00

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim bo začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

Z odlokom bo začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, wellness, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti:

  • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji;
  • lekarne;
  • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;
  • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah;
  • kmetijske prodajalne;
  • bencinske servise;
  • banke;
  • pošte;
  • dostavne službe;
  • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
  • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Iz začasne prepovedi so prav tako izvzete tudi vse oblike ponudbe ter prodaje blaga in storitev potrošnikom, ki so ali še bodo kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih je ali jih še bo Vlada Republike Slovenije sprejela zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v roku 24 ur od začetka veljavnosti navedenega odloka Vlade Republike Slovenije izdal priporočila glede števila potrošnikov, ki so glede na kvadraturo lahko naenkrat prisotni v posameznem poslovnem prostoru.

Prepovedi iz sprejetega odloka bodo veljale do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi in sprejme Vlada Republike Slovenije s sklepom, objavljenim v Uradnem listu Republike Slovenije.


Nedelja, 15. marec 2020, 12.00

  • Po županovem sklepu so do vključno petka, 27. marca 2020, ukinjene uradne ure in so zaprti prostori Občine Jesenice in posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Po potrebi bomo začasno ukinitev uradnih ur še podaljšali in o tem pravočasno obvestili javnost. Za nujni kontakt so zaposleni dosegljivi preko telefona, elektronske ali navadne pošte. VEČ
  • Prav tako so zaprti prostori jeseniških javnih zavodov (Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Občinska knjižnica Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Glasbena šola Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, Center za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice, Zavod za šport Jesenice, skupaj s športnim parkom in dvorano Podmežakla, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice idr.). Zaprta je tudi Tržnica Jesenice.
  • Od ponedeljka, 16. marca 2020, so po sklepu Vlade RS zaprte vse šole in vrtci. Za nujne primere je bilo predvideno organizirano varstvo otrok v vrtcu in v osnovnih šolah za otroke od 1. do 5. razreda, a je Vlada RS to možnost zaradi hitrega širjenja virusa danes preklicala. VEČ
  • Od ponedeljka, 16. marca 2020, se po odloku Vlade RS ustavi ves javni potniški promet, torej tako avtobusni kot železniški
  • Zdravstveni dom Jesenice je zaprt za vse obiskovalce. Na vhodu je medicinska sestra, ki izvaja triažo, vsi ostali vhodi so zaprti. Prekinjeno je tudi izvajanje preventivnih programov (referenčne ambulante, zdravstveno vzgojni center, šolski sistematski pregledi, preventivno zobozdravstvo …). Vsi z znaki okužbe s koronavirusom naj ne vstopajo v prostore zdravstvenega doma, temveč naj po telefonu pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti, pa dežurnega zdravnika. VEČ
  • Splošna bolnišnica Jesenice je za obiskovalce popolnoma zaprta (izjema: bolnega ali poškodovanega otroka lahko spremlja zdrav starš ali skrbnik, dovoljena pa je tudi prisotnost zdrave osebe ob porodu). Vse obiskovalce prosijo, da upoštevajo obvestila o obveščanju ob prihodu v bolnišnico (pokličejo, pozvonijo) in navodila o dovoljenih poteh gibanja na območju bolnišnice. Vse, ki imajo povišano temperaturo, kašelj ali oteženo dihanje oz. znake prehladnega obolenja, prosijo, da ne hodijo na pregled, temveč pokličejo na telefonsko številko 031 614 068 (od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00) in prejeli bodo nov datum za pregled. VEČ
  • Pred Urgentnim centrom Jesenice je postavljen zabojnik, namenjen pregledu pacientov, ki izkazujejo simptome možne okužbe s korona virusom (povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje). Tam bo paciente pregledal triažni zdravnik, pred vstopom pa je treba poklicati na številko 051 668 651 ali pozvoniti in počakati.
  • Aktiviral se je Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice in bo tudi v prihodnjih dneh v stalni pripravljenosti. V sodelovanju s humanitarnimi društvi in drugimi organizacijami bo občanom, ki zaradi ogroženosti s koronavirusom SARS-CoV-2 (Covid-19) potrebujejo pomoč pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin, zagotavljal nujno oskrbo. VEČ

Glede obratovanja gostinskih lokalov pričakujemo, da bo danes sprejeta državna odredba o zaprtju le-teh. Dokler pa ta uredba ne stopi v veljavo, skladno z državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije podajamo priporočilo, naj lastniki gostinskih lokalov ne čakajo na odredbo in naj se čimprej odločijo za zaprtje ter s tem pomembno pripomorejo k upočasnitvi širjenja virusa. Enako velja za ponudnike storitvenih dejavnosti, kot so frizerji, kozmetični saloni, masažni saloni, cvetličarji itd.

Občane in občanke ponovno pozivamo, naj dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer bodo na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.


Informacije o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih

Za več informacij o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih za zajezitev le-tega obiščite spletni strani:

Prebrano 1135 krat Nazadnje urejano na petek, 03 april 2020 19:05