Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2020 20

Koronavirus - ukrepi in aktualne informacije v občini Jesenice - 20. marec 2020

Na Občini Jesenice redno spremljamo stanje v zvezi s koronavirusom in hkrati uvajamo in sprejemamo vse potrebne aktivnosti, ki sledijo ukrepom in navodilom pristojnih državnih organov, Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Vsi ukrepi, tako lokalni kot državni, so namenjeni preprečevanju koronavirusa, s tem pa zaščiti zdravja občanov oziroma državljanov.

V nadaljevanju navajamo trenutno veljavne in znane informacije, ki jih, glede na potek dogodkov, sproti posodabljamo.


Petek, 20. marec 2020, 19.00

Odpiralni časi lekarn

Gorenjske lekarne so v času izrednih razmer spremenile odpiralne čase lekarn. Lekarna Jesenice je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure ter ob sobotah od 8. do 18. ure. Ob nedeljah in praznikih opravlja dežurstvo od 9. do 17. ure. Spremenjene delovne čase sicer ažurno objavljajo na svoji spletni strani in jih lahko spremljate TUKAJ.

Delovni čas Lekarne Plavž ostaja nespremenjen. Odprta je od ponedeljka do petka od 7.30 do 19.30 ter ob sobotah od 8.00 do 12.00. Spletna lekarna deluje 24 ur na dan. SPLETNA STRAN.

Skladno z odredbo ministra za zdravje v zvezi z obvladovanjem širjenja bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), do nadaljnjega lahko lekarne izdajo zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, ter zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.


Razglas velike požarne ogroženosti

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je od danes, 20. marca, na območju celotne države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.


Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje sta bila danes do 10. ure v občini Jesenice 2 potrjena primera koronavirusa. VEČ


Petek, 20. marec 2020, 12.00

Iz Splošne bolnišnice Jesenice sporočajo, da z današnjim dnem v luči preprečevanja možnosti širjenja koronavirusa, prisotnost partnerja pri porodu do nadaljnjega ni več dovoljena.

Priporočilo Veterinarske zbornice Slovenije

Veterinarska zbornica Slovenije skrbnikom psov priporoča, da psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo oziroma pride do neželenih srečanj med njimi. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo. Veterinarske ambulante v skladu s priporočili za preprečevanje okužb ljudi s korona virusom SARS COV-2, omejujejo svoje poslovanje. Za preprečevanje neželenih zapletov, katerih posledica so tudi poškodbe živali, naj lastniki namenijo še več pozornosti varnosti živali in dodatno pazijo na svoje ljubljence.

Veterinarji, zaposleni v zavetiščih za zapuščene živali, javnost obveščajo, da zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočamo, da vsako pogrešanje svoje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako je priporočljivo, da je na ovratnici psa zabeležen njihov kontakt. Vsem najditeljem živali svetujemo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišča, temveč naj vsi zavetišče predhodno obvestijo o najdbi živali in preverijo, če je žival pogrešana. Morda je skrbnik živali le korak ali dva stran. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika. Tudi skrbnikom mačk se priporoča, da mačk ne spuščajo brez nadzora. Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena.


Občane in občanke ponovno pozivamo, naj dosledno upoštevajo navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri izvajanju samozaščitnih ukrepov, s čimer bodo na najboljši možni način prispevali k upočasnitvi širjenja virusa.


Informacije o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih

Za več informacij o koronavirusu in aktualnih državnih ukrepih za zajezitev le-tega obiščite spletni strani:

Prebrano 835 krat Nazadnje urejano na petek, 03 april 2020 19:06